• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Сладководни Скариди

Започната от mistar_ti, 24.03.2007 16:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mistar_ti

Сладководни Скариди

(Caridina Japonica - Амано, и Neocaridina sp.)

Размноважаване в аквариум

За акваристи, които живеят в регоино е мека вода "скародовата" тема до неотдавна не е била актуална. Но ето се появиха каридины и неокаридины – същества достаинтересни. За тяхното поведение ние не испяхме да разкажем, но сега си обяснихме, че те могат да се размножата и в авариума. Макар, че ако трябва да бъда честен, трябва да призная, че могат за сега по- добре Neocaridina sp, а японските Амано (каридины)  толкова ме измъчват как го правят.

Хайвера в скаридите Амано се появяват 10 дена след тяхното пускане в аквариума. Не ще и дума, че там им хареса. Напомням, че тези същества за доста непретенциозни, но всички показатели pH не трябва да падат по малко от 6.5. Женските са по-големи от мъжките, когато достигнат до 2.5 см. вече са способни да отделят хайвер.
Наместват го на своите коремни крака. Краката се намират в постоянно движение, като доставят на развиващия се хайвер постоянна доставка на кислород. Хайвера се държи учудващо силно. Скаридите имат вид на много активни същества, но се грижат за него, защото е възможно да загубят своето съкровище. 

В скаридите Амано хайвера е доста много. Без увеличение може да се види тъмната маса на коремчето. Но ако искате да погледнете с увеличително стъкло, е възможно да се отделни малки ( съвсем малки ) полупрозрачен хайвер.

По предварителни данни, женската носи хайвера около месец. Той послепенно се увеличава като размери.

Преди самото излюпване обвивката на яйцата изтънва. Скаридките доска плътно запълват целия обем на яйцето. Явно там им е тясно.

И ето с "опашката" малките скаридки разкъсват обвивката и .....

.... излизат на свобода. Обърнете внимание "перовидните" крайници. С тяхна помощ личинката скаридка трябва да започне да плува в водата.

От първия поглед на перовидните крайници на малката скаридка – това явно е планктонен организъм, който е длъжен да плува ( пърха ) в водата. Но уви аз не разполагам с подробни сведения за размножението на скаридките Амано. Споменато е че малките се струпват в устието на реката, където водата е най-силно минерализирана и където малките се развиват, за да укрепнат, отново се изкачват в съвсем прясна вода, където остават да живет възрастните скариди, пораждат в мен големи съмнения. Становището е неясно защото едното от названията на тези създания е "японски заприщени скариди" ( заприщени, завирени ). В езоро-то кога плуват?
За  какво става на въпрос за тези скариди, кое ги е докарало при нас в "Живом Уголке" да ги отгледаме при нас не ни се отдаде. Но един акварист ми е разказвал ,че е видял малки личинки да седят близко до филтъра в долините слоеве на водата. Това продължило 1-2 дена. После те загинали.
И така скариди с хайвер на краката се появяват, той се развива излюпват се малки и изчезват безследно. Не че и дума отглеждането на плактонен организъм насила е много сложно. Най вероятно за тях е необходимо нещо определено и прималиво за което ние не знаем.
Това е много малко но нащето повествование не завършва на масата с тъжна и печална нота. Преставители на друг род скариди ( Neocaridina sp.) могат да се развъждат в домашни условия ( в аквариума ) като купешки.за това четете малко по надолу:

Различно от японските скариди, в скаридките-пчели ( земна пчела ) хайвера е малко и той доста нараства.

И така за "пчеличките" защото са на плиткото, дори не ги поглеждах заради тяхната окраска, защото се загубват пред японските с тяхната ефектност. Обаче и те са много красиви. Тяхното поведение не ми е интересно както при другите ( каридин )
Веднъж от големи колонии "пчелички" при нас останаха няколко непродадени екземпляра. Аз ги сложих в един аквариум където имаше неонки, малки телескопи, ампуларии и прочее малки животинки. Мина месец и забелязах че скаридите са станали доста много. Извода беше ясен – те са размножават в аквариума. Но колко са така и не разбрах плаващите личинки. Един от ококорените се оказа работещия в "Живом Уголке" специалиста Сергей Илин. Той пръв забеляза съвсем малките скариски крещи се посредата на листата.

В долната част е малка но не и новородена скаридка има и малки но те не се виждат за да ги видите трябва да е голяма снимката и да зумнете за да ги видите колко малки са. Но растат много бързо.

Ето тук и разбрах, че  са плаващите личинки . Осмелих се да предположа, че стадия ларва в този род го няма. Да и самия начин на размножаване е друг. Женските "пчели" отделят много малко хайвер ( на горната фотография се вижда ) но е относително голям. В него се развива малката скаридка, която е готова да живее така както нейните родители.

Малката скаридка е устроена така както и възрастната. Те събират водораслите и са много полезни за аквариума.

Статия от http://www.vitawater.ru меко казано тъпа според мен
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода

Emsi

Намен ли ми се струва или ползваш програма за превода ?

mistar_ti

*NO* защо ти се струва така

Emsi

ЦитатЗа акваристи, които живеят в регоино е мека вода "скародовата" тема до неотдавна не е била актуална. Но ето се появиха каридины и неокаридины – същества достаинтересни. За тяхното поведение ние не испяхме да разкажем, но сега си обяснихме, че те могат да се размножата и в авариума. Макар, че ако трябва да бъда честен, трябва да призная, че могат за сега по- добре Neocaridina sp, а японските Амано (каридины)  толкова ме измъчват как го правят.

Ако е твой превода прегледай за грешки(било то механични) ;)
Надавям се да го приемеш като положителна критика  *DRINK*

mistar_ti

някои от думите са на разговорен руски или не ги знам а другото са грешки сорка

Similar topics (5)

39481

Отговори: 35
Прегледи: 100414

22543

Отговори: 1270
Прегледи: 627546

13668