• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 23:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

UV самоделка

Започната от manolito, 31.07.2006 21:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

manolito

Напълно съм съгласен за корпуса. Мисля да го направя от неръждавейка полирана до огледален блясък. Само не разбрах колко е външният диаметър. Бях чул че има голямо значение какво ще е разстоянието между пурата и корпуса. Сега остава да си намеря дефицитната неръждавейка и да я направя. Ще кача снимки когато съм готов. А ако някой качи снимки за да ми стане съвсем ясно , ще съм му много благодарен!

itilien

Абе това си е играчка с неизвестен край :) Пецата продава едни негови самоделки, не знам колко са качествени, но според него нямат проблеми. Цената не е особено висока, така че можеш да провериш, ще си спестиш бая играчка.

dido

Тези неща можеш да си ги сметнеш и сам. Имам процедури за пресмятане на осветление за дезинфекция, мога да ги изровя ако има интерес.

Joro Vn

ЦитатАбе това си е играчка с неизвестен край
Кое му е неизвестното? И ти се бараш техничар, а сега свиваш знамето :wink: . Явно човека си е направил добре сметка за възможностите си относно принципна схема и технология на изработка, за да иска такъв материал.
Manolito, ако решиш да останеш на това изпълнение с метален неръждаем корпус, обади ми се на ЛС.

discus

Цитат на: "manolito"Напълно съм съгласен за корпуса. Мисля да го направя от неръждавейка полирана до огледален блясък. Само не разбрах колко е външният диаметър. Бях чул че има голямо значение какво ще е разстоянието между пурата и корпуса. Сега остава да си намеря дефицитната неръждавейка и да я направя. Ще кача снимки когато съм готов. А ако някой качи снимки за да ми стане съвсем ясно , ще съм му много благодарен!

Ако ще ползваш UV лампи Т8- с диаметър 26 мм , за размер на външното тяло вземи размера на PVC с диаметър 50 мм, моят стеризатор е фабричен и е с този размер, щуцерите на входа и изхода на стерилизатора си ги подбираш спрямо маркуча който ще ползваш.

manolito

Окей! Всичко вече ми е ясно остава да я направя. Благодаря за подробната информация! Не разполагам с много време но като я направя ще кача снимки.

dido

И пази очите и кожата като експериментираш - UV светлина уврежда клетките, няма майтап в тая работа.

MDMA

Ае защо не може да качвам снимки,във тази тема,
пише че темата била пална,да сам избрал по малак фаил,или да се обърна към администратора,фаила ми е 100kb :)

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

MDMA

Благодаря за инфото..., та ето моята UV-самоделка,УВ-пура ПВЦ тръба и силикон,малко е опасно защото пурата има пряк контакт със водата,но не намерих стъклена тръба със такъв диаметър,водата се задвижва от вътрешен филтър,тръбата стои горе във капака на аквариума,вече работи 1 седмица без течове и инциденти :)))
http://img170.imageshack.us/my.php?image=picture002qx3.jpg

Stas

Ако няма пряк контакт, а е отделена със стъкло, то никаква работа няма да върши. С прекия контакт с водата е най-ефективно.

Joro Vn

Stas, обикновеното или лабораторното стъкло наистина не върши никаква работа. За да пропуска UV- лъчението:
ЦитатЩе трябва да си набавиш и корпус /тръба или съд с подходяща форма/ от специално стъкло, проматирано с желязо /кварцово/.
Но вариант със стъклен корпус се използва, ако той е вътрешен, и има втори- външен. Водата преминава между двата. Външният е от непрозрачен материал и трябва да е надежден. По тази схема са фабричните изпълнения за UV- дезинфекция.
   Изпълнението, което показва  MDMA, може да стане по- сигурно срещу пропуск на вода при счупване на пурата. Примерен вариант: да се дабавят два броя чашковидни капачки към краищата на PVC- корпуса. Те ще затварят цоклите на пурата. Капачките може да се закрепят с резба, с фланец, да се залепят със силикон отвън, за да може да се разрежи при нужда от демонтаж, бандаж с изолирбанд, и т.н. Може да бъдат от същия диаметър PVC- тръба, като термично се размуфират краищата им и се надянат върху корпуса. Следва пак силикона или изолирбанд като най- проста операция. Дъното на капачките може да се изработи от плоско парче PVC и да се залепи към размуфирания цилиндър. В центъра на дъната се пробива отвор и се монтират кабелни входове със степен на защита IP 56. Продават се във всеки магазин за електроматериали. Има за различни диаметри кабели и струват стотинки. Кабелите вече трябва да бъдат с обща изолация и кръгло напречно сечение.
   Един от недостатъците на този вариант е, че няма възможност периодично да се почиства повърхността на UV- пурата от отлагания при преминаване на аквариумната вода. По тази причина след време ефективността може доста да намалее.

MDMA

Ама това е Alpha-версия дето се вика,:) затова споделих лампата да обсъдим наи-добър вариянт и да направим нещо надежно със малко пари....:)

Duke_BG

бета версията трябва да е с пура на която изводите  са само от единия край, прави се капачка на резба от едната страна на тръбата а другата си е запушена - през капачката минава само стъклената част на лампата, като е здраво залепена със силикон.
по този начин се осигурява начин за почистване на тръбата само с едно развиване на капачката 

vali7447

има вътрешни помпи с филтър и UV лампа 800L на час струва около 50 лв
Tanganyika 540 L

Cyphotilapia sp. "North" (Burundi)
Neolamprologus leleupi (Yellow)
Julidochromis marlieri (Burundi)
Julidochromis ornatus

Similar topics (5)

314

Публикации: 33
Прегледи: 17088

6195