• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 01:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Зеолит/биофилтрация?

Започната от torsade, 19.01.2007 20:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

torsade

Четох тук и там и така и не разбрах подходящ ли е наистина зеолита за биологична филтрация. Някъде пише, че става, другаде, че осигурява само химична и дори, че е опасен, ако не го смениш на време и се задръсти. Химици ме убеждаваха, че порите му са с огромна площ, но твърде тесни, за да могат в тях да се заселят бактерии. Това ме накара да сменя зеолита със сипоракс и сега аквариумът ми е отново мътен. Да, изхвърлил съм гадинките от стария филтърен материал, но това че пак се размъти не значи ли че той е работел?
Охлювът не ни е враг!

torsade

Хайде, ще си отговоря сам :-) На кутийките на Сера сипоракс има нарисувана бактерия, която не може да влезе в зеолита, щото й е тясно. Ама чащ сега видях картинката.
Охлювът не ни е враг!

sho

21.01.2007 10:45 #2 Last Edit: 21.01.2007 10:51 by sho
Добре де аз че не се сещам какво е зеолит т'ва е едно на ръка - ама как се е стигнало до тоя извод незнам размера на бактериите се колебае м/у  1-20 µm- аз трудно мога да си преставя пора която ще и е тясна
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

discus

Абе незнам дали са му малки порите на зеолита за бактериите, но знам че не се ползва за биофилтрация, за абсорбент(можеби думата не ми е точна). Та да обясня, заолита абсорбира вредни вещества от водата също както го прави активният въглен. При това положение каквито и пори да има, ако съм бактерия и аз не бих се заселил в никоя от тез пори  *STOP*

NikolaV

Доколкото знам не може да се рециклира - не става с варене и тн. Демек действието е кратковременно - абсорбира известно време, но след това се хвърля.

torsade

Бактериите са с размери от порядъка на микрометри, а порите на зеолита са нанометри. Затова вътре влизат разни химикали и става химична филтрация, а бактерии не могат. Казвали са ми, че можа де се рециклира с изваряване или нещо подобно.
Охлювът не ни е враг!

hyp

Цитат на: torsade - 21.01.2007 20:05
Бактериите са с размери от порядъка на микрометри, а порите на зеолита са нанометри. Затова вътре влизат разни химикали и става химична филтрация, а бактерии не могат. Казвали са ми, че можа де се рециклира с изваряване или нещо подобно.
И аз така съм чувал - не е за био...