• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.06.2025 00:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Limnophila aguatica

Започната от Живко, 01.01.2005 15:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

77

и аз ще сменям дъното 100% заради меланиите:( мисля да сложа кварцов пясък 3-4 мм и тор на  таблетки на сера(щото са по евтини от тия на тетра) пък другото ще го оставя на времето и рибите :wink: ако raven почерпи малко от синята глина може и от нея да ръгна :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Raven

няма проблем за глината - там откъдето я взимам има много,обикновенно я правя на топки ,увивам ги във мокър вестник и ги слагам във фризераза радост на жена ми :D
като ходя пак ще нагреба достатъчно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niky

По добре кажи откъде я вземаш, да си вземем и ние.

Аз глината я взимам от женския пазар. За хума...не ми е хрумвало, пък и не знам откъде да взема подобаващо количество  :lol:

За таблетките на Сера - не знам. Аз ползвах тяхното желязо...не съм доволен. Сега ползвам на Продак.

Има време до пролетта, ще го измисля.
Но с охлювите смятам да се разделя определено. Не че не ми харесват, готини са, ама много черупки остават и....

Raven

глината я взимам от пясъчната кариера до село подгумер на околовръстното - след мировяне се пада.
след селото -до реката ,  има силузи за пресяване и там изхвърлят едрия пясък - тои си е готов калиброван ,аз го пресявам малко и даже не го промивам особено старателно защото си има глина полепнала по него.
там при пресяването остават и големи буци глина,тя е сиво-синя на цвят защото явно пясъка се вади от голяма дълбочина.
мястото не е трудно за намиране - аз го намерих лесно горе-долу ,само по мъгляви описания по телефона. ако някои тръгне ще дам по подробно описание ако трябва.
иначе този материал е изхвърлен и може да се вземе свободно - няма пазачи,но понякога няма качествен пясък и трябва да се пресява повечко.
а хумата я взимам от женския пазар при глината - трябва да питаш жените които продават . хумата обаче много размътва водата и аз напоследак не я слагам. :lol:

alex

хумата я взимам от женския пазар при глината - трябва да питаш жените които продават . хумата обаче много размътва водата и аз напоследак не я слагам.
Ако не е тайна, кажи моля колко глина слагаш и колко често спрямо литри и брой растения  :?:

Raven

с глината не трябва да се прекалява защото срока на деиствие на едно топче без удобрения в него е около 2-3 месеца и след това остава само кал без хранителна стоиност която само затлачва грунта.
иначе по едно-две топчета в корените на всяко растение през около 2 месеца.топчетата са големи колкото лешник примерно 1 см . в диаметър.
синята глина е по полезна от червената защото съдържа желязо,но се намира по рядко.на по големите растения - криптокорини , ехинодоруси  може да се сложът повече топчета.

alex

Благодаря RAVEN :) .Защото бях слагал явно адски много, та резултатът беше белезникава киша и явна липса на кислород в саксиите за растенията :(

niky

Като имам време, мога и да поспоря за това, че глината действа само 2-3 месеца.
:lol: Моята стои поне от 2 години в грунда. Като реша да изкореня някое растение (включително и валиснерия), излиза даже на топче, което пък говори, че не се е спекла от нагревателя, както пише на доста места.

Живко

я да попитам,че ми се струва,че се опитаха да ме метнат.
има ли кабомба,която може да се збърка с лимнофилия акватика?
растението беше 30 см. високо.
Никой не се е родил научен.

niky

Кабомбата определено може да стигне и над 30 см. Но лимнофилата е доста по широка, с по фини разклонения.

Да си взел "лимнофила" от сергията близо до Ники с цихлидите на ъгъла?  :?

Живко

не не съм взимал.
лимнофилия съм имал и не мога да я сбъргам.
при пловдивчани стана фала.имаха растения в куфарите.погледнах само бегло и ми се стори,че има.попитах.казаха,че е свършила.
реших да поразгледам и тогава пича ми каза"я,я това май е лимнофила".
на мен ми се видя с твърде тънко стебло за лимнофила акватика.иначе листата и доста приличаха на лимнофила,но в плика иди,че разбери.
в къщи установих,че или е друга лимнофила,или кабомба.:evil:
е,здраве да е.:cry:
ами и дискус да са живи и здрави. :lol:
Никой не се е родил научен.

BLKnight

Кабомбите имат две, в много редки случаи три листа на прешлен. Лимнофилите имат 5 или повече, много рядко 4 или дори три. Така че - брой :)

Similar topics (5)

45831

Започната от nemo91

Публикации: 3
Прегледи: 2602

21943

Започната от bicho1976

Публикации: 7
Прегледи: 4807

26821

Публикации: 5
Прегледи: 4193