• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 22:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Изгоряла видоекарта + повреден телевизор?!?

Започната от Boby_, 16.11.2006 10:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Имам нужда от консултация от някой, който разбира от електричество. Едва ли е най-подходящият форум това, но тук инженери има доста, така че все някой ще може да ми помогне.
Преди няколко дни се нанесох в нов апартамент. Нов не е точната дума, всъщност е стара панелка.
Имам някакъв проблем с електричеството и/или кабелната телевизия. Онзи ден включих един LCD Телевизор/Монитор в ел. мрежата (при включен вече кабел на кабелната и кабел към видеокартата на компютъра), при което изгоря бушонът. Смених го най-съвестно и опитах втори път същото упражнение. Отново изгоря новият бушон. Реших, че е нещо от монитора - гаранционен е все още. Взех си един резервен от службата, заа да мога да си ползвам компа, а онзи сложих настрана да го нося на ремонт.
Да, ама снощи реших аз да си пусна малко "кино" от компютъра на големия телевизор. Включих кабела в ТВ out изхода на видеокартата на компа (Ge Force 2), после се опитах да го включа и в телевизора. Прехвърча искра и всичко угасна. Оказа се, че ми е гръмнала видеокартата, а телевизорът не възприема команди от дистанционното, т. е. и той е повреден.
Реших да пробвам пак онзи първия монитор/телевизор. Пуснах го отново - работи като слънце, т. е. дефектът от самото начало не е бил в него.

Възможно ли е всичко това да се дължи на някакъв ток, протичащ през кабела на кабелната телевизия или той служи само като някакво заземяване? Подозирам един конкретен контакт, защото на други места из апартамента проблеми не съм имал.

Ще си купя видеокарта (дано да е заминала само тя, а не дъното - сега нямам как да разбера), ще си закарам и телевизора на ремонт. Но не ми се иска като се опитам пак да ги пусна, да прехвърчи още една искра и всичко да се почне наново.

Помогнете, ако можете, моля!

van40

Провери си контакта там най-вероятно е причината дали е свързан правилно.
Ако ти е изгоряло дъното ще е изгоряло и захранването на PC-то влючи го друг контакт ако вентилаторите тръгнат значи дъното е ок.

Boby_

Цитат на: "van40"Провери си контакта там най-вероятно е причината дали е свързан правилно.
Ако ти е изгоряло дъното ще е изгоряло и захранването на PC-то влючи го друг контакт ако вентилаторите тръгнат значи дъното е ок.

Дъното бачка, сега ми се обади жена ми да ми каже, че с една стара видеокарта е тръгнало всичко (почти).
Проблемът ми е, че не искам да се случи това отново.

NO CARRIER

Ще трябва да се въоръжиш с един мултицет и фазомер.
Първо обиколи всички контакти с фазомера и провери на пластинката дали няма офазяване. Вероятно няма да има. По-скоро проблемите идват от стар телевизор, закачен на твоя усилвател за кабелната телевизия.
Вземаш мултицета и, без да докосваш металните части с ръце, мериш напрежението между включения в мрежата компютър и кабела на кабелната телевизия. Сигурно ще е доста високо, да не кажа направо 220В. Не знам къде, но знам че продават някакви разделителни трансформатори точно като за твоя случай за антенния вход. Мога да потърся повече информация.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

van40

Значи се случила по-малката беля. Смени контакта явно не е занулен.
И при мен преди 2 месеца така се получи само че аз се разделих с дъното и захранването.

miTko

Да, най-вероятно е от кабелната.Това е доста разпространен случай.
Щом си новодомец, прегледай все пак инсталацията, контактите дали са занулени, най-малко за лична безопасност.
Смяната на изгорял предпазител се прави след отстраняване на проблема.Всъщност, това е смисъла на предпазителя да подскаже че има проблем. :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Добре де, ако е от кабелната, не би ли следвало доставчикът да ми поеме разходите по ремонтите и да ми осигури защита? В крайна сметка си плащам за сигнал за кабелна телевизия, а не за 200 волта по тоя кабел.

van40

По принцип е така,но преди това трябва да установеш точно от къде идва проблема от кабелната или от контакта има случаи когато по кабелната моментно протича ток с по-високо напрежение от  нормалното,но ще ти е много трудно да го доказваш.
Според мен трябва да дойде ел.техник с нужните уреди и да провери инсталацията ако всичко по нея е наред тогава вече да си търсиш правата при кабелния оператор.

NO CARRIER

Боби, премери напреженията, както ти писах и пиши. Мериш напреженията между металната част на кутията и външната и вътрешната част на буксата на кабелната телевизия. Ако има 200В, тогава ще имаш основания, но може би трябва да имаш свидетели, за да не оправят тихомълком проблема.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Цитат на: "Boby_"Добре де, ако е от кабелната, не би ли следвало доставчикът да ми поеме разходите по ремонтите и да ми осигури защита? В крайна сметка си плащам за сигнал за кабелна телевизия, а не за 200 волта по тоя кабел.
Абсолютно!Въздържах се да го кажа, защото в България такова животно няма...Но според мен (и не само), тия от кабелната трябва така да си изградат мрежата, че да не са възможни такива проблеми.Най-малкото това е опасно за хората, да оставим уредите!
Не знам, трябва да е фрапиращ случая и да се вдигне шум за да ги осъдиш.Питай Пенчо да каже какви са шансовете.
Аз знам за 2 случая с наши клиенти, осъдили енергото.Единия беше направо невероятен - двама идиоти от енергото слагат външно табло и си включват електрожена в разклонител, включен в UPS-а на хората!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Deacon

Цитат на: "Boby_"Добре де, ако е от кабелната, не би ли следвало доставчикът да ми поеме разходите по ремонтите и да ми осигури защита? В крайна сметка си плащам за сигнал за кабелна телевизия, а не за 200 волта по тоя кабел.
Ами ДА... би следвало (ако вината е тяхна) ... ама в България е под въпрос... кое от кое следва  :x . Дето се вика: "иди и виж", но силно се съмнявам. Може да потърсите съдействие от сдружението за защита на клиента... И последно ако се съмнявате в това което правите НЕ го правете... повикайте специалист (техник) .

theater

При Боби проблема е бая сериозен. Аз имам подобен, но в по-малка степен. Имам разлика в потенциала на заземяването на кабелната и моето заземяване. Реших го като свързах ширмовката на кабелната с шукото на контакта. Оттогава вече като гледам от компира филми не ми "навява" линии от високочестотния вход.
140л - харацини
http://starividri.org

Minko

Възможно е да възникнат всякакви проблеми при възбуден усилвател в мрежата. Премерете си напреженията.
Ако имате съмнения в кабелната - по ел. магазините се продават едни протектор-сплитери, които режат в дадена честотна лента и също така високи напрежения. Преди да си закупите такъв протектор се консултираите с кабелния си оператор, за да не си отрежете тв програми, интернет или ип телефония.

Поздрави

Живко

Аз имах подобен проблем с кабелната телевизия, но също в по-лека степен.
За да гледам нещо от компа на телевизора трябваше да изключвам кабелната от буксата. От кабеларката ми казаха, че проблема си е в мвн. Викнах приятел спец. Каза, че така има вероятност да ми заминат телевизора и комютъра. Трябвало да монтирам галваничен преобразувател на кабела. Намерих го доста трудно този преобразувател и гледам спокойно вече три години.
Никой не се е родил научен.

Boby_

:oops:
Снощи се въоръжих с фазомер и мултицет. Оказа се, че проблемът не е от кабелната, а е предизвикан от някой МАЛОУМЕН самоук майстор-електричар, който е вързал фазата на контакта и към пластинките на заземяването.
Контакт-бомба, дето се вика. Явно като съм се опитал да включа кабела във видеовхода на телевизора, зарядът от "заземяването" си е намерил заземяване по кабелната и... нататък знаете. Добре, че на мен нищо ми няма - можеше здраво да ме тресне.

Similar topics (3)

35258

Публикации: 20
Прегледи: 13721

5678

Публикации: 25
Прегледи: 13940

36072

Публикации: 9
Прегледи: 5054