• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 00:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

И аз да си кажа...

Започната от Deacon, 15.11.2006 17:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Deacon

Правим си аквариумче със сина ми  8)  той е див и щастлив (на 4 години е). И аз покрай него се зарибих, ама до сега само кисна по сайтове и форуми  :oops: ....  
За да ми "удиса" аквариумчето на отреденото му място се наложиха следните размери : 50х40х20 = 40литра  8)  че и сметка му направих...
Значи реших (кажете дали е правилно) да нямам средна зона растителност т.е. на заден план да има високостеблени растения а пред тях да опитам да постигна нещо като полянка от ниски растения (много ми е тесен аквариума и затова). Искам да ви помоля колеги ако имате излишни растения (но от тези дето са по-непретенциозни) да помогне. Понеже съм новобранец в акваристиката не зная какви  :? ...
Ходих до 2-та магазина дето знам... ама от там не ми се взима. Не е заради 2-3-5 лева дето ще дам ами дават едно стръкче дето е толкова мижаво ... като попарено от слана. В единия магазин даже имаше и малки охлюви ( незнам какви) и разни други гадинки по тях (може бонус да са били не знам).
Понеже сега започвам бях се амбицирал първо рибки да купя  :oops:  , но добре че прочетох навреме и започвам с растенията.
Та това ми е кахъра...  Добре ли ще е без среден слой растения и ако мож да ми помогнете с част от вашата флора :-)

malomir

Като начало напиши откъде си!

Deacon

Цитат на: "malomir"Като начало напиши откъде си!
Ми да всичко и изплаках само дето най-важното пропуснах. Живея в София. Съжалявам за пропуска.  Извинявам се и ако темата пак не е в правилния раздел, но този ми се стори най-подходящ.

van40

Като за начало първо си вземи оборудването /лампа,филтър и нагревател/сложи грунд и  напълни аквариума с вода.Като си набавиш растенията ги засъди и пусни всичко да работи.Осветлението трябва да е включено 8-12 часа през деня така поне седмица за да затвориш азотния цикъл.След това вече можеш да мислиш за рибки.
За подредбата на растенията правилно си се насочил въпроса е на тебе да тихаресва. Успех.

DarKness

а ако ти позволява мястото защо не го направиш 50х25х35 д/ш/в

че тея 20 са си бая тесни--като сложиш и филтра, и някое друго камъче или дърво и край с мястото
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

Deacon

Цитат на: "van40"Като за начало първо си вземи оборудването /лампа,филтър и нагревател/сложи грунд и  напълни аквариума с вода.

Взел съм всичко лампа,филтър и нагревател... термометър, сифон, кепче... Всичко си имам от техническото оборудване... Сега искам растения да посадя... Нямаме търпение... иначе пак си го гледаме с лапето аквариума... ама е мнго празен :lol:

Цитат на: "DarKness"а ако ти позволява мястото защо не го направиш 50х25х35 д/ш/в
че тея 20 са си бая тесни--като сложиш и филтра, и някое друго камъче или дърво и край с мястото
Ми не можеше повече защото щеше да стърчи напред...  :cry:
Ама това е ... там се споразумяхме с жената... иначе има и други места ама не дава  :? .

Longanlon

Сматам, че в тази статия ще намериш полезни съвети както относно растнията, така и за други работи:
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=3642

.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Deacon

Благодаря,
Много ми помогнахте всички! Сега мисля, че знам какво и как да поискам от продавачите 8) ... Имам всичката нужна техника и средства. Сега е ред на растенията... По-късно пак ще питам за рибките, когато им дойде реда.