• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.06.2025 00:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

КОНЯК!

Започната от Сашо, 10.12.2004 16:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сашо

Източник: http://www.vitawater.ru/forum/topic.php?topic_id=2950&forum_page_no=26&forum_page_to=next

Превод – мой.

Копирам извадки от стар постинг на В.К (В.К е специалист от Vitawater)
Колкото до коняка – съвсем не ви призовавам да го наливате с повод и нез повод в аквариума си, но от нитратите той може да Ви избави.
Забелязвайки, че хората започнаха безконтролно да "черпят рибките" с него аз спрях да пиша по темата, но продължих опитите.
Изводите са такива: 15 мл. На 70-90 л съвсем не са опасни, при 40 мл. на 70 л започва помътняване (не много силно), за рибите и охлювите не е опасно, при увеличаване на дозите се появяват гъбички и силно бактериално помътняване, възможни са отравяния на рибите.
Какво дава конякът? Дава храна на багтериите в биофилтъра. Те започват да използват нитратите за получаване на кислород, ако самите те се намират в анаеробни условия, а газообразният азот напуска аквариума. При използване на малки дози коняк 10-15 мл на 70-80 л след два – три дни се освобождава от нитратите (ако в него има филтър с цеолитен пълнеж) водата остава прозрачна. Аз съм го проверил в 5 аквариума.
Нещо повече, "подхранения" с коняк цеолитен филтър още няколко дни понижава нитратите, даже и ако бъде пренесен в друг аквариум.. Сега в нашата база има диви, вносни алтуми и лорикарии ( не съм сигурен в правилния превод на имената), които изобщо не понасят нито амоняк, нито нитрити, нито нитрати. Точно за тях аз ползвам такива филтри. Нитратите са под 5 мг/л и те се чувстват прекрасно.

За по-голяма пълнота давам и оригиналния текст на руски.

Копирую выдержки из страой темы. Пишет В.К.
Что касается коньяка. Я вовсе не призываю его лить по любому поводу в аквариум, но от нитратов он может избавить.
Видя, что народ начал его безконтрольно лить в аквариумы, я перестал освещать эту тему, но сам делал опыты далее.
Вот такие выводы: 15 мл на 70-90 совершенно не опасно, при всех вариантах, 40 мл на 70 л - начинается мутняк (не сильный), рыбам и уликам не опасно, при больших дозах возникают грибы, сильная бактериальная муть и возможны отравления рыб.
Что дает коньяк? Питание бактериям в биофильтре. Они начинают использовать нитраты для получения кислорода, если сами сидят в анаэробной зоне, азот в виде газа улетает из аквариума. При использовании небольших количеств коньяка 10-15 мл на 70-80 л через два дня на третий аквариум за несколько дней освобожается от нитратов (это если в нем цеолитник есть), вода остается прозрачной. Я проверил это на 5 аквариумах.
Более того, разогнанный коньяком цеолитник еще несколько дней работает на понижение ниратов, даже если его перенести в другой аквариум. Сейчас у меня на базе сидят дикие импортные альтумы и лорикарии, они совсем не переносят ни аммиака, ни нитритов, ни нитратов. Вот у них я применяю такие цеолитники. Нитратов у них менее 5 мг в литре, чувствуют они себя прекрасно.

miTko

А стига бе.. :? Как му се е откъснало от сърцето на руснака????? После ще трябва да смуче филтъра.
Ха да видим кой от нас ще го пробва първи! :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Хунта

Еми 'руски риби' свикнали са да си попийват ...
Никъде не споменава обаче дали няма проблеми с 'пиански въргали' из аквариума.

Сашо

Трябва особено да се наблегне – (коняк) САМО ПРИ НАЛИЧИЕ НА ЦЕОЛИТЕН ФИЛТЪР!  При това с развита съответна култура нитробактерии.
Защото дойде един горканчо, аквариум 200 л., филтър Турбо 1100 с някакво смешно резеорварче за субстрата. Треснал вътре коняк по дадените дози и като резултат – бактериален бум, а на пъстрите хаплохромиси очите им още по-големи станали от асфикцията, нямал компресор, докато дотича при мен и вземе такъв, рибките се споминали. Коняка го изпихме.

Только надо особо подчеркнуть - ПРИ НАЛИЧИИ ЦЕОЛИТНОГО ФИЛЬТРА! Причём уже заряженного нужными баццилами.
А то пришёл тут один горемыка, банка 200л, фильтр Турбо 1100 со смешной ёмкостью под наполнитель. Шарахнул туда коньяку, по выше указанной дозировке, в результате дикая бактериальная вспышка, у пёстрых хаплохромисов глаза ещё больше стали от асфикции, компрессора под рукой не оказалось, пока ко мне прибежал и убежал с компрессором, хаплохромисы того............ Коньяк допили.

dido

Материала е ЗЕОЛИТ - подобно на лавалит и другите от сорта - порести камъни с голяма разгърната площ - субстрат за биофилтрация демек.

Raven

цеолита е смес от ионообменна вофотитна смола за омекотяване на водата и активен въглен.използва се в филтрите за питеина вода - примерно филтърната ми кана "Брита".
гадост е по две причини - първо омекотяването на водата е неприемливо в градове с мека вода по принцип, освен това въгленът деиства ограничено време , после започва да отдава поетите отрови.лично моя съвет особено за софиянци е да го изхвърлят ако им е в комлекта на помпата.

за Сашо- поздравления за превода :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Radi

Чак пък толкова да се вманиячаваме не мисля...коняка си е коняк, вярно може да намалява процента на нитратите, но зависи какви риби гледаш :) може да им хареса самия коняк, не хубавата вода  :D Аз лично бих си го изпил, е идват празници, мога и да почерпя рибите с някоя друга капка  :P Сашо ти пробва ли го това с коняка?

Сашо

Благодаря за поздравленият. Руският наистина ми е добър, мога да помагам, ако се налага превод, особено ако е на инженерно-технически теми. Иначе с аквариумната терминология, понякога може и да се позатрудня...по обясними причини (виж ранга ми :)))) )
Не съм пробвал рецептата с коняка, просто им ровичках форума и ми се стори интересно, затова го копнах.

miTko

Предполагам че ефекта не се дължи на спирта в коняка а на останалото. Щото иначе с всеки спирт щеше да става.Тогава предполагам може да се използва екстракт за коняк или както му казват там.Поне ще се елиминира спирта, а и дозата ще е нищожна.
Разни мои АКВАРИУМИ 

ВЕЛИНСКИ

То да беше ясно и за какъв коняк иде реч, че от коняк до коняк - разликата е огромна. Защото ако налееш коняк от есенция и спирт (каквито са 90% от българските) ще си пратиш рибите при рибешкия Свети Петър за нула време.

Ами метаксата става ли? И колко звезди? :lol:

Доста съм скептичен към тази тема - не виждам нито една съставките дори на най-истинския френски коняк да неутрализира нитратите - това са основно танини и дъбилни вещества.

Сашо

Май имаше някъде някакъв намек, че точно на спирта. А танинът, който също е в изобилие в коняка по някакъв начин да помага. Пък кой знае, може и с водка да става, но руснаците да не я сипват, понеже ще е кощунство - тя за тях е свещенна, както е известно :lol: