• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.06.2025 17:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

дискуси?

Започната от miti0, 05.11.2006 12:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miti0

отдавна се занимавам с рибки но не сам гледал още от тези рибки мислех да си взема 4 пар4ета и да опитам :D ,имам скаларии смятам да си взема и 4-5 боции освен обикновените ми сом4ета-5 броя които имам  до момента. :?: каква трева да си взема за тях?

_777_

Цитат на: "miti0"каква трева да си взема за тях?
Райграс! :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

6aro

За да получиш конкретен и точен отговор дай повече инфо за аквариума. Размери на аквариума, колко литра е и т.н. Нали знаеш, че дискуса изисква висока температура на водата от 28-30 градуса и доста големи аквариуми от поне 300л, но и има изключения за малко по-малки аквариуми и тогава и бройката е малка.
Палудариум: 120/80 (16 вода; 64 надводна част )/40
острови: размери в най-широката си част - 23/18/40; 43/20/40; 10/19/13

Bass_Maker

А при такава температура растителност трудно се задържа :) Може би ще се наложи да си вземеш изкуствена "трева"
You cannot kill what you did not create...

6aro

Цитат на: "Bass_Maker"А при такава температура растителност трудно се задържа :) Може би ще се наложи да си вземеш изкуствена "трева"

Някой растения могат да се привикнат към нея, но са малко. С тях може да гледа ехинодоруси, но те са доста големи растения. ето защо трябва да каже колко е голям аквариума и РН и др. параметри на водата трябват за дискусите.

Bass_Maker

Така си е :) Без тази информация... Няма отговори на въпросите :)
You cannot kill what you did not create...

Stas

А за растенията хич не сте прави! Разгледайте в сайта описанието на растенията и изискванията към температурата. Ще откриете твърде много такива, които да виреят при 28-30 градуса.

Там проблемите са други - по-скоро с подаването на СО2, торенето, светлината... Хем трябва растенията да са добре, хем дикусите. А имат различни предочитания към нитратите например. към твърдостта, към фосфатите... Възможно е при подаване на СО2 в аквариум с дискуси pH-то рязко да падне... Ей такива проблеми по-скоро ми се въртят из главата.

Моят опит: имам аквариум 400 л с дискуси. От всичките растения най-добре без СО2 ми върви хигрофилата. Имам и един ехинодорус... И с това е залесен целия аквариум. Известно време ми вървече добре валиснерията и друг вид ехинодоруси, но ... умряха за съжаление.

6aro

Да, моя грешка! Разбира се, че има и др. растения, който виреят на 28-30 градуса.  :) Просто това беше един пример с ехинодорусите. Даже ако не бъркам не всички виреят на тази температура. За ехинодорусите говоря! А защо miti0 нищо не пише? Пита пък после не дава информация.

Ilianidis

Все не вървели растенията с дискуси,пък лятото при 32 градуса издържат.Тук на много неща се обръща пррекалено много внимание,а те са елементарни.Биофилтрациите,цо2 и торене само източват джобовете в мерака си да сме актуални,а всъщност и минимални взети мерки вършат работа.

ВЕТЕРАН

Цитат на: "Ilianidis"Все не вървели растенията с дискуси,пък лятото при 32 градуса издържат.Тук на много неща се обръща пррекалено много внимание,а те са елементарни.Биофилтрациите,цо2 и торене само източват джобовете в мерака си да сме актуални,а всъщност и минимални взети мерки вършат работа.
Много си прав! :bravo

penchod

С дискуси съм гледал Хигрофила полисперма, Лудвигия рубин, Валиснерия обикновенна, Анубиаси, Явайски мъх

miti0

не съм писал щото нямах вазможност аквариума е кам 170 литра и смятах да си взема 4 дискуса.

sss

В моя 160 литров аквариум с 6 дискуса при 29 градуса имам ехинодоруси, валиснерия и червена нимфея. За три години опити за отглеждане на дискуси в този аквариум допуснах какви ли не грешки, като например аквариум без растения и грунд и т.н. Последва нов ъпгрейд и "залесяване" с гореописаните растения. Ехинодорусите преболедуваха и сега са О.К..
Нимфеята полудя - днес я орязах. Имаше над 20 листа, някои с диаметър 30см. Дискусите се чувстват прекрасно под сянката им.
Моят съвет е ВЗЕМИ СИ НИМФЕЯ! И задължително големи корени.

sss

Относно рибките - според мен най-добре би било за си купиш доказана двойка дискуси или скаларии. Така ще си спестиш много разочарования и средства. Четири възрастни дискуса са страшно много за 170 л. аквариум.

6aro

Цитат на: "sss"... Четири възрастни дискуса са страшно много за 170 л. аквариум.

Точно така! А както знаем те са стадни и когато се гледат по малко има голяма опасност от стрес, а от тук и за заболяване. И тук мога да кажа, че не греша. До miti0: Има много статии за дискуси където пише как се гледат и какви са изискванията. Има и много теми във форума. Намери ги и тогава реши на 100% искаш ли да си вземеш или не. За мен това е прекалено малък аквариум. Като минимум може де се приеме бройка от 5-6 дискуса.

Similar topics (5)

47067

Започната от svere

Публикации: 1
Прегледи: 2290

26835

Публикации: 11
Прегледи: 17449

43280

Публикации: 9