• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 22:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Има ли в България Отосинклус?

Започната от Predator, 05.10.2006 21:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Predator

Здравейте, интересува ме могат ли да се намерят в София рибки от вида Otocinclus - http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=243&vid=1 - и ако ги има къде точно могат да се намерят и вършат ли някаква работа за борба с водораслите?

botzi

В Пловдив в Discus може и да има, те внасяха това лято, така че има надежда :)

Bass_Maker

Като им гледам снимките... На 80% съм сигурен, че последния път като ходих в Дискуса в Пловдив ги видях. Да речем преди 3 седмици.
You cannot kill what you did not create...

zmeq

При Кимбайците имаше последния път като ходих. Не особено евтино де  :wink:

Predator

Цитат на: "zmeq"При Кимбайците имаше последния път като ходих. Не особено евтино де  :wink:
Благодаря на всички за отговорите! Zmeq би ли ми казал колко горе- долу струват рибките, за да си направя някаква сметка дали има смисъл да ги взимам. Иначе са много малки и симпатични заместители на лабеото и анциструсите и затова ми харесват толкова  :wink: !

patter

Вчера си взех една такава за да я пробвам как ще се справи с водораслите. Според продавача са много ефикасни и няколко от тях изчистват 100на литров аквариум за два - три дена. Аз се надявам при мен да го изчисти за 10-на - ако се справи и наполовина си струва парите :-) ! Цената им тук във Варна е 7.50лв.

rakim

Кво 7,50 на риба ли ве? :o Еба ти цената,между другото не знам кво разбирате под "ще ми изчисти аквариума".Тва са измишльотини,може да пречат за по масовото развитие на водорасли,но да го изчистят аквариума без ти да вземеш мерки,от мой личен опит просто не става  :wink: Абе кво става с тези цени на рибите в последно време  :?
540л Южна Америка

malomir

penchod

Тук в София при кимбайците са 4лв. рибето. :roll:  7.5 лева е безумие за тая рибка, това не е дискус да го *ба. ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ!

abaro

Егати отоцинклоса. За 7.50 всяка рибка трябва да е спаспорт и родословно дърво :)
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

zmeq

Цената е каквато каза Пенчо.

patter

rakim навсякъде пише, че един от методите за борба с водораслите е да се пуснат някакви водораслояди - рибки, охлюви, скаридки. Под изчисти разбирам пускане на водораслояд в аквариум, което да доведе до намаляването или изчеването на водораслите. Продавачът от магазина ми каза, че преди да пуснат тези рибета е имало водорасли - след това са изчезнали. 100% сигурен съм, че тези негови думи не са рекламен трик с цел продажбата на рибето - просто ако не е било така нямаше да ми го каже.

Преди много време (бях някъде 5 клас) имах един аквариум, който хвана водорасли. Тогава изобщо незнаех от какво се е получило и т.н. Пуснах в аквариума охлюви - за няколко дена водораслите изчезнаха без да правя каквото и да е. Това е пример за изчистване.

В никакъв случай не казвам, че това е някаква панацея - пускаш водораслояд - нямаш водорасли, но в някой случаи работи.

Относно цената, на която си го купих. Всеки магазин сам си определя цените, на които продава, като тези цени зависят от много неща, които не им е мястото за обсъждане в тази тема. Отиваш в магазина - виждаш цена и решаваш дали да си купиш.

Според мен е напълно реално цените на рибките в магазините да се увеличават. Огромна част от рибките са внос, като някой видове са и диви (ловени из реки и т.н.)

По добре да спра до тук, за да не задълбаваме :-)

penchod

Не че съм наясно с икономическите теории, ама ако ме светнеш, кое му е нормалното на 100-200% увеличение, ще те черпя. Това заради което ме е яд, че много търговци държат такива цени защото има много хора с отношение като твойто към нещата, защото ако се изцепи тук някой аква-гуро, че камилските говна са много гот за растителен аквариум, все ще се намери някой търговец да ги внесе веднага и да им сложи цена 5 евро за разфасовка от 10гр.(нищо че има страни в които има купища от тях-кеф ти от диви, кеф ти от питомни) и такива икономисти като теб ще се юрнете веднага на талази към магазините като стадо и ще пишете после тук "Страшни говна братче, па и не са скъпи!". Това е плащайте като попове, а после в други теми пишете "Баси, що в Германия акваристиката е по-евтина от тука?", а аз ще отговоря "Щото докато има овци, ще има и вълци!".
Та това е, сори за големия пост, и се извинявам ако съм нарушил добрия тон, но не се сдържах.

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

etg

Реалната цена е тази , при която продавача и купувача си стискат ръцете и продуктът си сменя собственика.

Пенчо, аз винаги съм се питал адвокатите (защото знам , че си такъв), защо подяволите взимат 100лв.( а вече може и повече ) за регистрация на ЕТ , при положение , че им отнема сумарно 5мин.
Веднага някой ще каже, да ама адвокатът е учил, знае , това е услуга и той продава нея.
Да така е , ама и да отгледаш риба, да я запазиш жива след като си я внесъл, да си понесе карантината със всички съпътстващи действия и т.н са също знания и умения , които се продават.
Вие правите ли разлика м/у нагревател и риба, м/у клетка и птица....

Докато тук властва само и единствено желанието  за ниска цена , ние хубав екземпляр гупа, скалария, хелер,  и т.н няма да видим произведен в тази страна, пък и никой няма да внесе.

Дали цената е висока или не незнам, но щом Патер я е платил, това си е негова работа, както и на търговеца да я определи.
Това ,когато го разберем, може и да се задвижим нанякъде.

П.П. А пък от Ники чак аплодисменти. :wink:  :lol:  :lol:

П.П.П. Това за Германия сега го видях :lol:  :lol:  :lol: , ми ходете от там да купите риби и после ще си поговорим. На мен лично ми е интересно колко струва една такава риба в зоомагазин в Deutchland :!: