• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 23:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Pelvicachromis pulcher

Започната от Martins, 02.10.2006 01:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Martins

Pelvicachromis pulcher това мисля да се пробвам да гледам. Четох, че изискват по твърда вода, а доколкото знам в София е доста мека. Ще може ли да се справя с тях без да ползвам разни химии. Значи за Pelvicachromis pulcher пише, че понасят м/у 8 и 15 dh а за сф вода казват че е м/у 2-5dh.

zariio

Цитат на: "Martins"Pelvicachromis pulcher това мисля да се пробвам да гледам. Четох, че изискват по твърда вода, а доколкото знам в София е доста мека. Ще може ли да се справя с тях без да ползвам разни химии. Значи за Pelvicachromis pulcher пише, че понасят м/у 8 и 15 dh а за сф вода казват че е м/у 2-5dh.
Абе престани да ги четеш тея неща и отиди в някой магазин да питаш и видиш направо на място.Много малко да не кажа че почти никой не ползва някаква химия за да променя качествата на водата :wink: Просто идеята е рибката да не се премества рязко от вода с едни качества в такава с коренно различни показатели.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

NO CARRIER

Няколко човека гледат крибензиси в София, че даже имат и потомство. Изчакай до утре, предполагам, че ще ти дадат повече подробности.

Ето ти част от един превод, който за съжаление не намерих време да завърша:

Научно наименование: Pelvicachromis pulcher
Други имена: Крибензис, пурпурна цихлида
Семейство: Cichlidae
Произход: Африка
Размери на възрастна рибка: 8-10 см
Нрав: Миролюбива
Продължителност на живота: 5 години
Местоположение в аквариума: Дънен обитател
Минимален обем на аквариума: 75 литра
Храна: Всеядна, яде повечето храни
Размножаване: Хайверна
Отглеждане: Лесно
pH: 6.5
Твърдост: 8-12° dGH
Температура: 24-25°C
Описание: Както често се случва с простите имена, съществуват спорове кой вид точно е крибензиса. Технически погледнато, ,,крибензис" е от вида Pelvicachromis taeniatus. На рибните пазари обаче, под същото име обикновено се продава Pelvicachromis pulcher По принцип, рибите би трябвало да бъдат упоменавани с научните им имена вместо с популярните, като по този начин се избягват горните проблеми. За да няма неясноти, от тук насетне ще говорим за Pelvicachromis pulcher или  P. pulcher, вместо за крибензис..
P. pulcher е лесна за гледане и ярка риба, спадаща към категорията цихлиди джуджета. С един поглед разбираме от къде идва името й. Латинския превод на ,,Pelva" означава корем, ,,chromis" означава цвят, а ,,pulcher" – прекрасен. Това е съвсем задоволително описание. По време на размножителния период, коремчето на женската се оцветява в прекрасно вишнево червено. Дори и през останалото време са доста атрактивни рибки и се срещат в най-различни цветни гами като жълто, червено, зелено и синьо, както и изкуствено създадената за няколко десетилетия албино форма. В допълнение на красивата им цветна окраска, те остават дребни - черта, която ги прави популярни за хората без място и възможност или желание за отглеждане на големи риби. Възрастните индивиди достигат до 10см, докато женските остават не повече от 7см. Първи Boulenger през 1901 г е описал P. pulcher, а в Германия са внесени през 1913 г. от Christian Bruening. От тук насетне нещата загрубяват. Кога и кои видове са предложени първи на пазара все още се коментира. Обаче спокойно можем да твърдим, че за няколко десетилетия те са били достъпни под различни имена, включително и Крибензис, Цихлида негър, Пурпурна цихлида и Цихлида палитра. Почти всички разновидности които сега се продават, са развъдени в аквариуми.
Албинос вариации: За няколко десетилетия бяха селектирани и албинос вариации на P pulcher и вече могат да се срещнат доста често из магазините. Някои притежатели съобщават, че даже нормално оцветени мъжки предпочитат албиноси женски, докато всички албиноси женски предпочитат нормално оцветени мъжки. Смята се, че червеното коремче у готовите да се чифтосат женски е мощен фактор, привличащ вниманието на мъжките и изпъква по-добре на албиносите.
Произход / Грижи: P. pulcher е рибка с малко изисквания към параметрите на водата, а това е една от причините да е толкова популярна. Крибензисите произхождат от долната част на река Етиоп, делтата на Нигер, където условията са доста разнообразни.
Водата в ниските тропически потоци е леко кисела и много мека, докато тази, в делтата е леко солена, по-алкална и доста по-твърда. Заради това, P. pulcher често е описвана като соленоводна (бракична) риба.
Най-добрият начин да изберем pH и твърдост на водата е те да съвпадат с тези на аквариума, в който са отгледани рибките. Попитайте продавача преди ги купите. Ако той не може да ви даде информация, тогава ползвайте чешмяната вода в къщи. Така няма да има нужда да се донаглася, а и рибките вероятно ще свикнат с нея с времето и смяната й. Внезапните промени на химичните параметри на водата са един от стресовите фактори, улесняващ заболяванията.
Често P. pulcher бива отглеждан в общия аквариум, обаче трябва да се съобразяваме в избора си на другите рибки. Въпреки, че Крибензисите са миролюбиви, те могат да нахапят перките на по-бавните обитатели, като скалариите например. Ако в аквариума ще има и други цихлиди, изберете такива, които обитават средните и горните слоеве на водата, като по този начин ще бъдат избегнати конфликтите за разпределение на територията. Избягвайте комбинирането с други дънни обитатели, защото P. pulcher обичат пещерите си. Като стана дума за пещери, дори да нямате намерение да развъждате Крибензиси, би било да им осигурите някакви укрития. Парчета от саксии за цветя са най-често използваният материал. За направата на каменни пещери, изберете камъни, които пасват един с друг и ги залепете по подходящ начин, използвайки силикон или друго, подходящо за аквариум лепило. Това осигурява стабилна конструкция, която няма да се срути върху рибките. Укритията  трябва да са малки, тъмни и с тесен вход, позволяващ влизането само на една рибка вътре. За целта може  да използвате глинени или керамични саксии, но трябва да сте сигурни, че не изпускат никакви химически вещества във водата, както и да нямат остри ръбове.

Преводът е от тук:
http://freshaquarium.about.com/cs/africansgeneral/p/kribensis.htm
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Boby_

Няколко човека гледат крибензиси в София?  :lol: Стига де, това е толкова лесна за гледане и разпространена рибка, че няма накъде просто. И е по-скоро проблем да накараш мъжка и женска, затворени заедно, да СПРАТ да се размножават, отколкото да започнат.
Въобще не им е нужна твърда вода - софийската чешмяна е перфектна. По-добре хич да не се опитва човек да им слага добавки - най-много да обърка нещата.  :wink:
Просто ги взимай, няма да имаш проблеми с крибензисите.

NO CARRIER

Аз поне знам за няколко, но заради често срещани проблеми после (дъжд от л.с.), избягвам да давам имена. :-)
Бтв, явно пазарджишката вода им е твърда на моите или аз нещо не докарвам, но втори опити за хвърляне на хайвер за сега няма.  :cry:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Ilianidis

Моите се попеляха да мятат,даже има опасност от наводнение,извадили са с времето все по-надълбоко обилно количество грунд под един голям камък и ми се струва,че ако не взема мерки,ще се наклони,удари в стъклото и наводнение,а камъка си е бая голям.Опазих едно люпило и другите хич не ме е еня за тях.Иначе са мн. интересни в отглеждането им.Постоянно ги местят в разни купчинки,ама в общия нищо не оцелява.

Similar topics (2)

10006

Започната от TiratroN

Публикации: 1
Прегледи: 2098

32243

Публикации: 6
Прегледи: 5478