• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 06:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

искам да си сглобя аквариум

Започната от were, 14.08.2006 22:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

smirnof

:D  :D Благодаря за информацията!!!
Към обяд ще отида да си поръчам стъклата. Относно това, че въртрешния ми размер ще е 100/44/40, не ми е толкова важно за 1 см. Все пак това ще ми е първият самостоятелен аквариум.
А относно предложението на " dido " за осветлението още веднъж му благодаря за съветите, но бях при човек занимаващ се също с аквариуми, на когото смятам, че мога да имам пълно доверие и той ме посъветва за тези размери - заради осветлението.
Самото осветление ще си закупя от него. Тези 5 см от двете страни, които според "dido" ще останат не осветени, са заради тялото на пурите...  Благодаря на всички
Малко сложно го изказах, но ще ме разберете :D  :D
fishsmile
И като обобщение да повторя. Трябва да си поръчам стъкла:
fishsmile
1 бр. 100/40  ( дъно )
2 бр. 40/45   ( странични )
2 бр. 101,8/45 (пртедно и задно )
fishsmile
Нали така за да не се объркам....
Кажете ми само дали са ми правилни изчисленията
И не ми се сърдете - все пак ми е за първи път....
:D  :D  :D  :D       spoko       whistle            fishsmile  fishsmile

Живко

Цитат на: "smirnof"
Самото осветление ще си закупя от него. Тези 5 см от двете страни, които според "dido" ще останат не осветени, са заради тялото на пурите...  

Прегледай добре темите за осветление и капаци във форума.
Не че са кой знае какъв проблем тези 5 см. неосветени.
Притеснява ме изказването за тяло на което ще монтираш пурите. Ако аквариума ще има капак, фабрично тяло само ще направи конструкцията тежка и трудна за обслужване.
В капака се монтира само светлоотражател и лум. пури или каквито там лампи ще ползваш. Всичко останало, електроника или дросели и стартери трябва да е отвън или в специална секци в капака.
Никой не се е родил научен.

dido

Цитат на: "Живко"...
В капака се монтира само светлоотражател и лум. пури или каквито там лампи ще ползваш. Всичко останало, електроника или дросели и стартери трябва да е отвън или в специална секци в капака.

+ държачи на пурите. Но да даваш 5 см в повече от всяка страна заради 1 см държачи е безсмислено. То на човека добре му имаш доверие, ама нещата е добре да са оптимално направени спрямо лампите. Ако ли пък размера на аквариума ти е съобразен с някакъв друг размер - примерно на шкаф, на кухина, където ще слагаш аквариума и прочее, тогава няма мърдане.

smirnof

Да тва с размерите си е вярно, но съм решил вече така ще е. Много благодаря на всички.
Сега отивам да поръчвам стъклата.
Те горе - долу за колко време ще станат според вас?

Много полезна информация ми дадохте.
Започвам да мисля за направата на капака...
След като направя всичко ще кача снимки. То няма да е кой знае какво за хора като вас, които отдавна се занивават с акваристика, но за мен вълнението е огромно...
Направо нямам търпение да започвам работата
:broil  fishsmile  :angel

Raziel

а какви са ти идеите за капак?
Защото аз си поръчах аквариум и след 2 дена ще е готов но мисля за  капак...
In Pursuit of Perfection

smirnof

Ми почти нищо. Трябва първо малко да помисля, да поразгледам готови, да видя как точно ще изглежда осветлението и всички работи свързани с него.
А имам още едно въпросче.
Специялно за аквариум с такива размери ( да казем средни ) трябва ли специален щкад. Защото още като реших да имам аквариум тук в апартамента ми в София, мислих да го сложа на щкаф от хола ( обикновен не правен по поръчка)
Но с уговорката, че щкафа е доста здрав. Конструкцията е стабилна, а и не е правен от някоя случайна фирма, а от специалисти в холното обзавеждане....
Мога да пратя снимка ако е необходимо....
Кажете своеето мнение по въпроса....

Raziel

Аз  си поръчах  шкаф  защото  нямаше къде другаде да го сложа.
Важно е шкафа да е много стабилен  да не подаде че  ще стане  кошмар.
М/у шкафа и аквариума задължително сложи нещо меко, тънък стереопор, или  от тва дет се слага под ламинирания паркет.
Защото  аз така не сложих и ми се счупи 100л аквариум :(
Разгледай си твоя  шкаф   виж как е направен и прецени дали ще издържи. или питай тези които са ти го правили.
In Pursuit of Perfection

theater

Ако имаш съмнения в Практикер, Бриколаж и подобни продават кухненски плотове на парче - купуваш си по размер и го слагаш върху шкафа. Вертикалите не вярвам да са ти проблем за такъв размер.
Аз лично просто сложих още едно ПДЧ 18мм върху шкафа и отдолу по две метални Г-образни планки, въпреки че нямаше опасност според мен.
140л - харацини
http://starividri.org

Живко

Не може.

Плоскостта на която ще лежи аквариума трябва да е:
-идеално равна
-перфектно нивелирана
-да не се огъва по никакъв начин
Самата стойка трябва да е толкова здрава, че да не помръдне и при силно земетресение дори да е сложен аквариум пълен с олово в/у нея.
По големия процент счупени аквариуми са имено заради кофти стойки, а не заради лошо лепене.

Можеш да тестваш въпросният шкаф, като се качите на нешо 6-7 човека по 75-80 килограма и имитирате земетресение   :lol:
Аз ще ви посъветвам да не го правите :wink:

smirnof

Мерси...
Ще видя кво мога да направя...

Longanlon

Живко, след твоята преживелица на рожденния ден на дъщеря ти, винаги си имам едно на ум за това, какво може да им се наложи да понесат един аквариум и стойката му.  :shock:  :shock:  :shock:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Живко

Да примера е много поучителен, а за мен силно стресиращ.

Изнамерих темата, само си оправих до колкото можах пунктацията и  правописните грешки. Нали сега така е модно :)

Цитат на: "Живко"Толкова пъти ме удря тока, че вече го приемам за неизбежно.
Обаче пазете аквариума от деца и децата от него.
На24.03 дъщеричкат направи 5г.
Детски рожден ден в хола.По едно време децата се затишиха и отидох да ги видя. Щях да получа удар. :shock:
Едно след друго се качваха от дивана на капака на аквариума,а от там на другия диван.
Да го  е.. в аквариума и рибите и растенията.
За малко да заминат децата.
Съпругата каза, че съм бил бял като платно.
Така, че ПАЗЕТЕ децата.
Всичко друго се оправя. :wink:

Само да допълня, че някои от децата бяха около 25 килограма.

ke4o

значи за да не пускам нова тема ще питам тук

утре ще правя аквариум дъното му е 1см. а стените ще са по 5-6мм.

размерите да са : широк 15см ( толкова ми е дъното готово изрязано)
висок 35-40 см. и дълга 70 см.

ще издаржат ли милиметрите ще трябжа ли да го оребря, и ако всичко това не кажете как тогава...
мисля в него да са дискуси и скаларии

Ernest

Според мен с 5мм няма да имаш никакъв проблем все пак ще са има-няма 40 литра, тук може също да погледнеш: http://aquariumbg.com/index.php?inspage=aquaglass.txt

А друг е въпроса че за да гледаш Дискуси и Скаларии в него, броя на екземплярите ще трява да е по 1 от вид  :wink:
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

theater

До колкото си спомням един колега беше извел една теза, че не е важно колко литра е аквариума, а колко е дълго стъклото и колко висок водния стълб за напреженията на предното стъкло. Звучеше доста убедително и аз лично му повярвах, но трябва да се потърси из темите.
140л - харацини
http://starividri.org

Similar topics (5)

25866

Публикации: 6
Прегледи: 4268

13241

Публикации: 1
Прегледи: 4936

12612

Публикации: 36
Прегледи: 19561