• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.06.2025 22:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за проксарни лещи

Започната от itilien, 13.08.2006 23:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

itilien

Значи, минималното разстояние при макро режим на Panasonic FZ 30 e 5 cm. Да, обаче аз си падам по макрото и не ми стига. Можете ли да кажете тия проксарни лещи, които се продават, както и другите, които са наименовани като макро лещи, дали могат да се ползват с такъв фотоапарат. Той обектива на панасоника си има резба и е ясно, че ще могат да се навият, но въпроса е, самите лещи по еднакъв начин ли действат при различните обективи. Няма ли значение всъщност и какво е истинското фокусно разстояние на обектива, не само еквивалента. Въобще всякакви обяснения ще са полезни :)

miTko

Производителите си пишат кое за кой модел и марка става и как се отразява.Потърси с търсачка например "Hoya Close-Up Lens" и чети.
Има и други производители, разбира се.
Разни мои АКВАРИУМИ 

BLKnight

Макри и проксарни лещи е едно и също....
Проксарни лещи съм виждал във  Фотопавилиона, Фотоъгъла (магазина на втория етаж на Халите), фотомагазина Кодак на Славейков (зад гърба на бай ти Славейков)... и почти нон-стоп в фотофорум.нет - базар. Марката почти няма значение... е, Канон предлагат двукомпонентни "висококачествени" лещи (xxxD), обещавайки качество като на L обектив. Аз не вярвам. Със сапунерката, а и до скоро ползвах за макро леща челен елемент от руски обектив. Само че го продадох :)

Емпирично правило - добрите резултати се получават със проксарна леща с фокусно растояние по-голямо или равно на фокусното растояние на обектива. Фокусното растояние (в метри) е равно на 1/D, където D e "диоптъра".

Забележи, в оптиката няма "еквивалентно растояние", това е измислица на маркетнига и рекламата.

Като крайна форма на проксарна леща можеш да използваш стар обектив - (удобни са стандартните - около 50 мм)

BLKnight

д**ба, нещо се скапа...

Като крайна форма на проксарна леща можеш да използваш стар обектив - (удобни са стандартните - около 50 мм). Закрепването в този случай става със преходни пръстенчета - резба в резба откъм "филтърния" край. Увеличението е брутално, със 50 + 50 мм обективи дафнията изглежда плащеща :) Такива пръстенчета в бг не се сещам да продават, може би питай в фотопавилиона, или NikolaV - беше се разтърсил миналата седмица..

А, още едно емпирично правило - проксарна леща със сила 1Д премества "безкрайността" на обектива на 1 м, със сила 2Д - на 0,5м и т.н... само дето не знам това как ще действа със съвременните зумове...

И практически съвет - старай се да снимаш на поне 8-11 диафрагма, при голям отн. отвор проксарните лещи зверски усират изображението.

Успех!

itilien

Mерси много за информацията. Има голяма вероятност да си взема една  DCR-250 чрез един пич от фотофорума, който ще ми я донесе от англия. Била доста добра според неговите думи.

BLKnight

Мдам, и аз видях обявата - за мен обаче ми е твърде силна.

itilien

Да, наистина и аз се чудя дали не е твърде силна. Видях снимка на линийка с нея. С FZ-30 при максималния зум хваща поле със широка страна 1,3 см. ДОФ-а е изключително малък. То по принцип съществува и DCR-150, тя е май около 4 диоптъра.

BLKnight

...лично мнение:
- старите Хелиоси са по 20-40 лева

:)

patter

Това с двата обектива ми стана интересно.

Имам предвид следното. Покрай стария си зенит имам два обектива:

HELLIOS-44-2 2/56
МС ВОЛНА-9   2,8/50 (този обектив се води макро)

Апарата, с който снимам в момента е с несменяем обектив (FinePix 602Z). Отпред има резба за лещи но изисква специален преходен пръстен с който лещата да се изнесе напред (когато се включи апарата обектива излиза напред ).

При всички положения ще трябва да използвам още един преходник (резба - резба). Трябва ли този преходник да бъде с определена дължина ? Имам предвид, че матрицата (или филма) стоят на точно определено разстояние от задната лупа на обектива. Предполагам, че когато обектив се постави пред обектив разтоянието между предната леща на единия и задната леща на другия трябва да е същото (т.е. предната леща на основния обектив влиза в ролята на матрица)

dido

Ако размислиш да продаваш волната, обади се  :D

NikolaV

patter

да не би аз да съм разбрал неправилно ? Допълнителния обектив се слага обратно - т.е. челната леща към челната леща на основния ?

NikolaV

Цитат на: "patter"да не би аз да съм разбрал неправилно ? Допълнителния обектив се слага обратно - т.е. челната леща към челната леща на основния ?
Да. Точно така.

patter

аз пак не разбрал .... изпробвах като допрях обективите на зените без прстени. Резултата е че получих голямо увеличение, но трябва да завра обектива в обекта. Целта на тези макро лещи не е ли да ти позволят да снимаш от по-голямо разстояние в макро режим ?

BLKnight

не.

В общия случай, опростено погледнато, при макро 1:1 разстоянието между главната пречупваща равнина на обектива и обекта е равно на растоянието от гореспомената равнина до сензора(или филма). При увеличение 5:1 растоянието е 5 пъти по-малко... Пример - разгледай Канонското макро, онова без автофокуса.

Ако искаш да снимаш макро от далече - зимаш си макрообектив над 100мм поне :)

Главна пречупваща равнина - онази мислена равнина, от която се мери фокусното растояние (между нея и сензора/филма/фокусната точка)

Similar topics (5)

1634

Публикации: 4
Прегледи: 4435

7288

Публикации: 4
Прегледи: 2440

3741

Публикации: 0
Прегледи: 2891

4624

Публикации: 8