• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.06.2025 02:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

4:3 или 3:2

Започната от itilien, 30.07.2006 01:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

itilien

Интересно ми е кой формат предпочитате и защо - 4:3 или 3:2 ? Какви са мотивите ви когато избирате един от двата формата.

Stas

Формати за какво бре?

itilien

Нали се намираме в раздел фотография, само на мен ли ми говори нещо 4:3 и 3:2 :))) 4:3 - формата на компютърния екран, ползван при повечето дигитални фотоапарати. 3:2 - формата на традиционния кадър - 36:24 = 3:2. Съответно си говорим за снимки.

Stas

Добре. Става дума за пропорция, а не за формат. Форматът се дефинира в точни стойности.

ОК. В повечето случаи аз лично не променям формата, който ми идва от фотоапарата. Защо ли да го правя!?

А ако специално някъде има изисквания за формат - еми ясно е, че ще се преработва според изискванията.

itilien

Ами примерно моя фотоапарат може да работи и с  двете съотношения. Въпрос на мой избор. Не е казано че по-късно трябва да го променям.

botzi

ами 16:9 предпочитам  :lol:

NO CARRIER

Цитат на: "itilien"Ами примерно моя фотоапарат може да работи и с  двете съотношения. Въпрос на мой избор. Не е казано че по-късно трябва да го променям.
Виж дали в ръководството със ситни букви не пише кой режим е за предпочитане? Лично аз бих предпочел 4:3 като по-разпространен. Ако някога решиш да си правиш снимки на DVD носител за гледане на телевизор ще паснат по-добре. ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

dido

Native резолюцията на сензора е в отношение 4:3. За да го докарат 3:2, кропват кадъра. Аз бих ти препоръчал 4:3 за да нямаш загуба на информация. Кропа винаги можеш да си го направиш сам.

botzi

Цитат на: "dido"Native резолюцията на сензора е в отношение 4:3. За да го докарат 3:2, кропват кадъра. Аз бих ти препоръчал 4:3 за да нямаш загуба на информация. Кропа винаги можеш да си го направиш сам.

Правилно най голямата резулюция е при 4:3, при 3:2 или 16:9 ти режат от кадъра, но пък ти спестяват ивентуална по-нататъчна обработка ако ти трябва специфичен размер. Таке че избора си оставя лично твой,. за аква риуми аз бих предпочел 16:9.

Deep

В голяма грешка сте. 4:3, както Стас правилно е отбелязал е съотношение между страните на матрицата, такива матрици имат само сапунерите от компактния клас и Олимпус Е300, Е500 , които Олимпуси макар и със сменяема оптика са си отново с матрици 4:3. Резолюцията пък няма нищо общо с това дали матрицата ти 4:3 или 3:2, а зависи от броя на пикселите. Тоест можеш да имаш сапунера с матрица 4:3 и 2 Мегапиксела, но може и да е с 8Мегапиксела  :lol:  Във втория случай определено и резолюцията ти е по-висока. Всички полупрофесионални и професионални ДСЛР-и са с матрици със съотношение 3:2.

NO CARRIER

Цитат на: "NO CARRIER"Виж дали в ръководството със ситни букви не пише кой режим е за предпочитане?
:beer
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

dido

Цитат на: "Deep"В голяма грешка сте. ...

Не сме в голяма грешка, гаранция :D В случая говорим за Panasonic Lumix DMC-FZ30 с максимална резолюция 3264 x 2448, съотношението на тези две числа е 4:3. Дали резолюцията зависи от съотношението - самата мисъл за това е голямо недоразумение  :beer

botzi

Цитат на: "dido"
Цитат на: "Deep"В голяма грешка сте. ...

Не сме в голяма грешка, гаранция :D В случая говорим за Panasonic Lumix DMC-FZ30 с максимална резолюция 3264 x 2448, съотношението на тези две числа е 4:3. Дали резолюцията зависи от съотношението - самата мисъл за това е голямо недоразумение  :beer

и аз от  panasonic съдя (DMC-FZ7) :(