• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 00:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за UV лампа

Започната от Scrat, 16.06.2006 23:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Scrat

Здравейте и от мен!!!Много се радвам че има толкова много "болни мозъци" като мен!Не предполагах,честно! :lol: Сега ако можете да ми отговорите на един  въпрос ще е чудесно,защото сам пред дилемата   Serafil 1300, или Serafil UV 2000l. за новият ми аквариум (поредния) :lol:? Та въпроса ми е : UV лампата убива ли и полезните бактерии(предполагам че да),тогава защо ми препоръчват да сложа и  siporax във филтъра(с UVлампа)? :roll:  :P Очаквам отговори и дори предположения от всички и най-вече от  Sera разбира се!!! :D  :lol:

NO CARRIER

Не съм запознат с конкретното устройство, но предполагам, че първо е филтърът, а после е УВ лампата. Водата минава през филтъра, бактериите са в него. Те не излизат от там, те остават вътре. След него е УВ лампата. Тя убива каквото е преминало през филтъра, който освен биологична има и механична филтрация. Полезните бактерии седят в канистъра, те не циркулират заедно с водата. Мисля, че няма причина да се безпокоиш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Scrat

NO CARRIER,много ти благодаря за светкавичния отговор! :shock:   :D :bow  Сигурно си прав,но бих се радвал ако и SERA се изкаже по въпроса,защото темата е сериозна за мен!!!

discus

Цитат на: "Scrat"Здравейте и от мен!!!Много се радвам че има толкова много "болни мозъци" като мен!Не предполагах,честно! :lol: Сега ако можете да ми отговорите на един  въпрос ще е чудесно,защото сам пред дилемата   Serafil 1300, или Serafil UV 2000l. за новият ми аквариум (поредния) :lol:? Та въпроса ми е : UV лампата убива ли и полезните бактерии(предполагам че да),тогава защо ми препоръчват да сложа и  siporax във филтъра(с UVлампа)? :roll:  :P Очаквам отговори и дори предположения от всички и най-вече от  Sera разбира се!!! :D  :lol:

Serafil UV 2000l такъв филтър мисля че няма, може и да е нещо с 2000 но не е серафил, конкретизирай за кой модел става дума все пак, а на въпроса NO CARRIER ти е отговорил много точно.

Stas

И въпреки отговора: полезните бактерии седят предимно във филтъра, но  бих казал същото и за грунда. А това е резултат от циркулацията им във водата. На практика достигат навсякъде. (Погледни маркучите на филтъра).

Хубаво е след чистене на филтър и слагане на Sera Nitrivec или Blustart (бактериите на Ферпласт) да се спре UV-лампата за около седмица. Това не важи при смяна на вода - тогава може и да не се спира.

Scrat

Говорех за филтър с  UV лампа за аквариуми до 2000л.! :roll: Съжалявам но незнам модела,казаха ми че е еквивалент на Serafil 1300 и  малка разлика в парите,но с UV и голяма разлика в полезната дейност:wink:(в зоомагазина също незнаеха модела само били чували)Никой не можа да ми отговори каква е разликата,освен вас до момента!Благодаря за което!!! :D

van40

Цитат на: "Scrat"Говорех за филтър с  UV лампа за аквариуми до 2000л.! :roll: Съжалявам но незнам модела,казаха ми че е еквивалент на Serafil 1300 и  малка разлика в парите,но с UV и голяма разлика в полезната дейност:wink:(в зоомагазина също незнаеха модела само били чували)Никой не можа да ми отговори каква е разликата,освен вас до момента!Благодаря за което!!! :D

Mалка разлика в цинине?  :shock:

van40

Цитат на: "van40"
Цитат на: "Scrat"Говорех за филтър с  UV лампа за аквариуми до 2000л.! :roll: Съжалявам но незнам модела,казаха ми че е еквивалент на Serafil 1300 и  малка разлика в парите,но с UV и голяма разлика в полезната дейност:wink:(в зоомагазина също незнаеха модела само били чували)Никой не можа да ми отговори каква е разликата,освен вас до момента!Благодаря за което!!! :D

Mалка разлика в цените?  :shock:

discus

Сера имат филтри с UV но те са за градински езера, голямата разлика както са ти казали е не в самата филтрация, според мен тези които са ти го казали са имали пред вид самото UV което ще ти обезаразява водата от свободно плуващите бактерии които могат да причинят заболяване, спори на водорасли и т.н.

SERA

Цитат на: "Scrat"Здравейте и от мен!!!Много се радвам че има толкова много "болни мозъци" като мен!Не предполагах,честно! :lol: Сега ако можете да ми отговорите на един  въпрос ще е чудесно,защото сам пред дилемата   Serafil 1300, или Serafil UV 2000l. за новият ми аквариум (поредния) :lol:? Та въпроса ми е : UV лампата убива ли и полезните бактерии(предполагам че да),тогава защо ми препоръчват да сложа и  siporax във филтъра(с UVлампа)? :roll:  :P Очаквам отговори и дори предположения от всички и най-вече от  Sera разбира се!!! :D  :lol:
sera UV 24 W не е филтър, а служи само за пречистване на водата- http://www.miazoo.com/?m=f&a=5&e=view&d=738.Предимството му е че може да се сложи под аквариума ( до 4 метра). Така че в него не се развиват полезни бактерии. Захранва се с допълнителна помпа.
Същия може да се използва и за по-малки езера,но трябва да се използва с  по-мощна езерна помпа с по-голям дебит.

Scrat

Благодря много на всички за отговорите,бях на прага да направя голяма грешка! :oops: Значи всичко е ясно,Serafil 1300(както винаги)!!! :D