• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 23:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Едри или малки риби? Това е въпросът!

Започната от acho_pl, 09.06.2006 15:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

acho_pl

Тъй като във форума има фенове на различни риби, реших да пусна тази тема да се види какви риби се гледат повече - малките видове (до 4-5см), средните (между5 и 15см) или големите (над 15см) и най важното:
ЗАЩО :?:

Какво ви харесва и какво не ви харесва в едните и в другите?
Защо сте решили да гледате такива риби?

Това са интересни факти и се надявам да събера повечко мнения. Благораря на всички които се отнасят с уважение към темата :!:
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

Boby_

Сега вече темата си е на мястото и даже се заканвам да трия отклоненията, ако станат твърде големи.  :wink:

Моето лично мнение вече го споделих - не мисля, че да се делят рибите само на големи и малки е достатъчно. Но дори да приемем тази условност, лично моят критерий за избор на видове не е размерът.
Има дребни малавийци (Pseudotropheus demasoni - 6-7 см.), които харесвам изключително много, има и далеч по-едри риби, към които имам пристарастия (Cynotilapia frontosa 30-35 см). Има дребни риби (гупи например), които не мога да понасям, има и едри (дискуси, астронатуси), които никак не харесвам.
Размерът има значение, но далеч не е всичко. Същото мога да кажа и за външния вид. За мен много по-интересно и мотивиращо е поведението на рибките, тяхната динамика и сложност по отношение на социални взаимоотношения вътре в групата, отколкото това колко са големи или как точно изглеждат. А ако рибките са по-едри и по-красиви, това е само бонус покрай другото.  :wink:

Надявам се, че този път отношението ми към темата е ОК.  poke

acho_pl

Boby благодаря ти наистина не е всичко това разделяне, но според мен е най-общо казано. Наистина можеби самото поведение е определящо за симпатиите към даден вид.
Аз лично харесвам мощни и хищни риби. Винаги съм ги харесвал. Просто самото им поведение ми харесва. Това най-често са едри видове. Виждам сила, здравина и мощ в такива риби. Не се стряскат към нападение от друга риба, а директно атакуват :guns .
Също харесвам и риби със средна големина като например африканските цихлиди. Имат интересно поведение и страшни окраска.
Не понасям малки рибки като гупи, неони и разни килита (не искам да обиждам никой, това е лично мое мнение). Сигурен съм че има нещо красиво в тях, но лично аз не мога да го намеря.
Обичам като погледнеш в аквариума да има нещо, а не да се чудиш къде е рибата :lol:  :wink:
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

nezi

:D
Лично аз не избирам рибките си спрямо размера.
Нямам дългогодишен опит с рибките, но мога да кажа че всички много ми харесват.
Преди година гледах само живородки (гупи, хелери и молинезийки) - пъргави рибки, бързо множащи се. След като получих няколко пъти малки реших, че е време да се насоча в нещо по различно - трихоганкстерите. За съжаление тях гледах сравнително малко време, защото видях аквариума на един познат - цихлидарник и си казах това са моите рибки - живи, изпълват аквариума, обикалят всяко кътче ровичкат навсякъде и си приспособяват аквариума по начин, който те искат. И начина им на размножаване е странен и интересен.
И така си направих цихлидарник.
Неосъществената ми мечта е голям аквариум с много растителност и дискуси.
Също така ми харесват и кили рибките  :lol:  :lol:
А да не отварям темата за соленоводните аквариуми. Прекрасни са но изискват доста финансови средства!

Каквито и да са рибките важното е да имат подходящите условия за развитието си, след което те по свой начин създават естествената си среда и радват собствениците си.
:D  :D  :D

Longanlon

Големината на рибите според мен логично зависи от големината на аквариума, който има човек. Ако имам 600 л ще си отглеждам големи лобелии, лотус даже, гигантея и най-големите анубиаси, които сте виждали. С такива растения логично вървят и големи риби, разбира се само няколко и наоколо стада ситни.

Сега в моя 130 л ако сложа нещо по-едро от 6-7см и то прилича на акула...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

GEORGI

съгласен съм с longanlon :D  и според мен важно е колко е голям аквариума ако е малък щте сложа малки риби ако ли пък е голям щте сложа големи :lol:  :lol: