• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

14.07.2025 09:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Здравейте

Започната от nezi, 31.05.2006 05:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nezi

Здравейте аз съм нова членка на форума!
По настоящем живея във Варна и бих искала да си общуваме с любители, които отглеждат малавийски цихлиди като мен.
Особено приятно ще ми е да се запозная с тези любители живеещи във Варна за обмяна на опит, а защо не и на рибки.

Форумът е много добър и искам като начало да поздравя създателите му!

Приятен ден на всички
:lol:

lz3cv

Здравей,

Въпреки че не съм от Варна искам да те поздравя с "добре дошла" във форума и да ти пожелая много приятни минути с любимото хоби.

nezi

blagodarq za pozdrava:)
kak se kazva6?
kato za na4alo ti kakvo otglejda6?
Az bih iskala da razgov arqm ne samo s varnenci a s vsi4ki:)

sho

Разговаряй ама на кирлица  :!:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

nezi

не знаех че е задължително
иначе няма проблеми ще пиша на кирилица
:roll:

cihlidi_fan

Здравей нези  :D  И добре дошла в този страхотен форум има мнооого мноого неща които можеш да научиш от тук (статии,членове всякакви  8)  :lol:  )
Иначе и аз гледам Малавиици  (И вече бая хора в форума  :roll:  ) Така че мисля че винаги ако имаш някакъв проблем или искаш да се похвалиш все ще се намери някой цихлидар  :lol:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

nezi

наистина форума е много добър и има всичко необходимо.
аз гледам малавийци не от много дълго от 5 месеца и с всеки изминал ден се възхищавам да тези риби.
Преди отглеждах живородки, след това преминах на разновидности  на трихогангстерите и сега са малавийци. В сравнение с другите риби които съм отглеждала до сега те са доста по умни и имат странни инстинкти. Колкото и да се опитвах в началото да редя и декорирам дизайна на аквариума си сега вече всичко е с главата надолу така както те си искат. Има сумати дупки под камъните постоянно ровят. Това е много забавно. Много подвижни и красиви риби са.
Сега целта ми е да получа малки рибки и се старая в тази насока.
Дано успея....Очаквам препоръки от всички които са постигнали този успех....
Благодаря
:lol:  passifier  passifier

MafiPotta

Може би ще задам малко тъп въпрос , но какво е малавийски цихлиди :lol: Нов съм и не знам!

Тони

Цитат на: "MafiPotta"Може би ще задам малко тъп въпрос , но какво е малавийски цихлиди :lol: Нов съм и не знам!
Цихлиди които се срещат в езерото Малави в Африка им казват малавийски цихлиди. :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Boby_

Цитат на: "nezi"
Сега целта ми е да получа малки рибки и се старая в тази насока.
Дано успея....Очаквам препоръки от всички които са постигнали този успех....

Лесна работа - единтвеното, което се иска от теб, е да създадеш на малавийците си добри условия, другото те сами ще го свършат, без да им помагаш.  :lol:
От най-голямо значение са достатъчния обем на аквариума, мощната филтрация, оптималния брой риби и видове, точното и удачно съчетание между видове, както и по полове, подходящите параметри на водата... доста неща са, но веднъж докараш ли ги, ще видиш, че малавийците са супер рибки. Една от хубавите им черти, която ги прави подходящи за начинаещи, е това, че са доста корави рибки и  "прощават" грешките - нямат навика да умират ненадейно.
Успех!  :wink:

nezi

Ами аквариума ни в интерес на истината е доста пренаселен, но правим всичко в тази насока тъй като рибите ни ги донесоха от друга държава станаха малко повече.
Аквариума е 100 л.
Иначе относно съчетанието на видовете мисля че е подходящо имаме 9 - двумесечни Labidochromis caeruleus
2 мъжки големи Labidochromis caeruleus
2 големи женски Labidochromis caeruleus
4 -  тримесечни Cyrtocara moorii
3 - малки ICe man.

Това от мен до скоро
:)

Boby_

Цитат на: "nezi"Ами аквариума ни в интерес на истината е доста пренаселен, но правим всичко в тази насока тъй като рибите ни ги донесоха от друга държава станаха малко повече.
Аквариума е 100 л.
Иначе относно съчетанието на видовете мисля че е подходящо имаме 9 - двумесечни Labidochromis caeruleus
2 мъжки големи Labidochromis caeruleus
2 големи женски Labidochromis caeruleus
4 -  тримесечни Cyrtocara moorii
3 - малки ICe man.

Това от мен до скоро
:)

100 л. е твърде малко за малавийци.
Възможно е да се гледат нормално, но само някои от по-дребните и слабоагресивни Мбуна. Labidochromis caereleus е подходящ вид. Но тук трябва да отбележа, че е силно препоръчително съотношението да е един мъжки на три-четири женски. Дори при сравнително спокойни рибки, каквито са церелеусите, ще си имаш проблеми с двама мъжки в толкова малък съд. Ако махнеш единия мъжки и част от малкита, а оставиш един мъжки, две женски и още три-четири малки, от които в бъдеще да търсиш още един мъжки с две-три женски, нещата ще са ОК за тях, поне докато бебетата са дребни на размери.
Циртокарите са от другата група малавийци цихлиди - Утака. Не са суперагресивни, но стават доста големи и изобщо не е препоръчително да се гледат в по-малко от да кажем 350-400 литра. Най-добре ги махни, докато са още малки.
Какви са тия Ice man си нямам никаква идея.

Подходящи "съквартиранти" за церелеусите са например Cynotilapia afra, Melanochromis cyaneorhabdos, Metraclima estherae - все сравнително "лесни" и не твърде големи Мбуна. Можеш да си избереш в тия 100 литра най-много още един вид и да гледаш по 5-6 рибки от два вида Мбуна - това е максимумът, при който е вероятно да имаш съвсем малко проблеми. А също и минимумът между другото.

Общо взето подборът ти на видове е неудачен, аквариумът също. Не знам каква ти е филтрацията, надявам се да имаш канистър с достатъчен дебит.

Важно е и с какво храниш рибките.

Joro Vn

Здравей и от мен, nezi! Добре дошла!
Извинявам се, че отклонявам темата за "африканците", искам само да питам имаш ли нещо общо със стоматология, или се припознавам? :D

malomir

Мога да ти дам материали от интернет за цихлиди и филми за тях и съм от Варна но подчертавам не съм специалист в тази насока.Ако имаш интерес  пиши лично съобщение.