• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

03.07.2026 01:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Относно JBL manado dark и почистването му

Започната от trifon81, 21.06.2026 12:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Какво гледаш и какъв е филтъра и аквариума ,че толкова често се отваря? Чак не ми се вярва да имаш реална нужда  =-O

trifon81

А отварянето не е толквоа често, само предфилтъра отварях 2-3 пъти и то не за да го чистя. Аквариума е 200л реални сигурно 160. филтъра Aquael ultramax 1500. Групи, хелери, плати, коридорас.

_Kirilov

За тоя литраж с този филтър си перфектен - предфилтъра даже съм сигурен ,че освен някое друго листо , не си вадил кой знае какво друго.
Няма какво да те притеснява ни най-малко. С риск  малко дебита да му намалиш , но е достатъчно мощен за този литраж опитай да му сложиш вата след пред-филтърната гъба , ако мислиш ,че наистина е от манадото този прах , който виждаш .

Така хем няма да ти задръства медията надолу, хем няма да се налага да отваряш целия филтър често - само на няколко месеца директно сменяш ватата с нова подготвена и изрязана по размер да си пасне.

П.П. ватата има свойството да се свива от водата като поработи известно време , винаги я режа с до 5мм навдякъде по-голяма и след това е почти по мярка  *THUMBS UP*

trifon81

Ще опитам да набутам в предфилтъра колкото може. Иначе за първи път го почистих предфилтъра преди седмица, а преди бях го отварял, но за да добавям бактерийки, докато създавах цикъла. И на вид не беше много замърсен, но при изплакване пускаше адски много гняс.

Similar topics (5)

55978

Публикации: 13
Прегледи: 4631

59846

Публикации: 0
Прегледи: 3575

49785

Публикации: 9
Прегледи: 5939

53773

Публикации: 6