• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.05.2026 10:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпросчета за бета

Започната от reninel, 19.05.2026 09:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

reninel

Здравейте, започвам с това,че нямам никакъв опит с рибки,но си взех бета.Четох,четох и я настаних в аквариум 12 л.-ето този https://akvazona.eu/p/diversa-splash-set/ и си използвам неговия филтър и осветление.В магазина казаха само хубаво да потопя филтъра за да не прави течение.Взех и също терморегулатор -https://aquarium.bg/nagrevatel-fluval-p10-10w .Грунда-какъвто ми дадоха за подходящ и изкуствени растения-занм че не се предпочитат,но не искам естествени.Напълних водата,почистих я с капки https://www.zoomagazinche.bg/preparat-za-omekotiavane-na-vodata-tetra-aqua-safe.html?srsltid=AfmBOooOD9zPDEG3TvoC1EgIATGfbkGqr3KN10stju7I5qZcKNEYcFX0 ,на същата фирма сложих и бактерии и след 5 дни взех рибката и отрязах от едно листо около 2 мм да плува отгоре-забравих какво беше  *NO* .Първоначално обикаляше непрекъснато първия ден.После обаче започна да се повърти из аквариума 2 обиколки и се настани точно в-у филтъра и нагревателя и се застои.Пак излезе по малко и пак ходи там.Даже се вре точно под струйките на филтъра-намалени са до минимума и почти не се вижда движението на водата.Чудя защо не си плува ,а стои там непрекъснато-да не и липсва нещо?Храня я с HIkari beta gold. по 4 гранули веднъж на ден-не не знам дали не е малко-тя е 4 см.Иначе яде и идва даже да ме вижда като се появя след работа и сутрин.Оставям и лампата от 7 сутринта до обяд защото по принцип си е светло в стаята после и вечер към 8 гася лампата за нощта.Прикачам снимки-извинявам се за дългия пост-но искам да се чувства добреа,не знам да не бъркам някъде...No message is associated with this attachment.

Lightning_boy

Здрасти колега.
След като си прочел доста за бетите, няма какво да изпадаме в излишни полемики.
Причини - много.
Стрес, светлина, нещо да си е я взел болнава и т.н.

За много неща обаче хората бъркат с тези бети:
1. Не обичат тесни пространства на пук на бурканите, в които ги продават.
2. Бетите не обичат течение, обичат много, ама много слабо течение, иначе се измарят и каталястват.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Когато са сами в аквариум не очаквай да са супер активни тези риби. Нормално е да стоят на най-топлото място над филтъра или нагревателя, когато стои неподвижно просто спи.
Не трябва да имаш притеснения на този етап.

reninel

Много благодаря за отговора-да не го мисля на този етап....Чак колко да съм прочела,но се надявам на основното да не съм пропуснала нещо,а мноооого искам да оцелее.Иначе като съм около нея си ходи непрекъснато напред назад и зяпа. :) . Разгледах доста дискусии тук във форума и да ви питам-нали това не е някакво заболяване на перките-така я взех-точно заради бялото по края ,но знае ли се..

mushroom

Не мисля, че е.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

M14iro

Цитатнали това не е някакво заболяване на перките-така я взех-точно заради бялото по края ,но знае ли се..

Здравейте!
Не, не заболяване .
Когато има гниене на перки и/или опашка се получава подобна бяла ивица по края , но перките и/или опашката са като наръфани.
Разгледай снимките. https://aquariumscience.org/10-3-4-fin-rot/

reninel

Благодаря на всички ви  *privet* -страхотни сте.Ако се притесня нещо или ми изникне въпрос ще ви безпокоя пак!

reninel

Здравейте,пропуснах да попитам .Дадоха ми листо Катапа около 18 см цялото.В магазина казаха да слагам около 1 на 2 см за аквариума /колкото нокът на кутре/.Случайно се разчетох и ми се струва,че повече трябва да се сложи,но не намирам колко за тези литри.Ако някой ползва може ли да каже?

Lightning_boy

Цитат на: reninel - Вчера в 15:13Здравейте,пропуснах да попитам .Дадоха ми листо Катапа около 18 см цялото.В магазина казаха да слагам около 1 на 2 см за аквариума /колкото нокът на кутре/.Случайно се разчетох и ми се струва,че повече трябва да се сложи,но не намирам колко за тези литри.Ако някой ползва може ли да каже?

И два пъти повече да сложиш, нищо няма да се случи.
Основно ще пооцвети водата малко. Същото ще се случи и ако сложиш коренче.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

reninel

Мерси-според ИИ трябвало да е 5*5 см.сложих толкова пък да видим.Да стана до сутринта кафява водата.

mushroom

Ако не те дразни цвета на водата, няма никакви дертове. Така като си тръгнала вземи си някое истинско растение бучни. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

46953

Публикации: 0
Прегледи: 7201

43685

Публикации: 3
Прегледи: 7753

42723

Публикации: 125
Прегледи: 95295

57091

Започната от daya1716