• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.11.2025 04:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Bottom Water Outlet

Започната от _Kirilov, 10.11.2025 18:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Както се подразбира от заглавието става на въпрос за изпускател (връщащата вода от филтъра)
Събратята Китайци предлагат нещо ,което аз самия не съм много сигурен в рабтота му.

Поради простата причина  ,че вече втори уейвмейкър скапвам с таймер който го пуска на ден  по 4-5 пъти за по 15 мин (явно нещо става с импелера - видимо няма никакви ядове,но не иска да върти без "камшично запалване"), видях тази дивотия Двоен изпускател , но някак имам предубеждение ,че това ще работи въобще ...

Изхождам от следните мисли:
-колкото по-на дълбоко е изпускателя - толкова филтъра ще трябва да се бори повече от обратното налягане (тъй-наречения воден стълб-55см)
-както има и на повърхността също изпускател -представете си вие водата след като излиза по най-малкото съпротивление от къде ще "духа" предимно ???? (замислете се над първото ми твърдение)
-дори да успее филтъра да се пребори с целия воден стълб до долу - всяко спиране на тока или филтъра какъв ще е шанса да скъса ос или импелер (случвало ми се е със старите филтри)

П.П. Ако сте на друго мнение дали ще работи нещото - споделете. Моите писаници за догадки и твърдения..

А имам нужда точно от нещо такова да си раздвижвам по-добре водата по дъното ,че китките вече правят страшно много мъртви точки, а рибоците си искат своето от към храна  *privet*

T-rex

Не мога да разбера защо си пускаш и спираш уеивмейкър?
Вчера си купих със 70% намаление два уейвмейкъра Sicce заедно с контролера.
Контролерът всъщност това прави-вклчваш му 220волтовия уейвмейкър и спира и до вклчва през определено врееме. Много аборигенска работа, ама ... за тези пари нямаше как да не го взема. Даже има опция през 15 секунди, а на 220 волта нито има софт старт нито нищо. Пък май карат ,не знам. Ще видим.

Иначе, тази тръба първо за мен е грозна, някакво ПВЦ да ти стои в хубавия квариум, второ абсолютно ще ти трябва помпа с по-голямо налягане. Даже бая по-голямо поради описаните от теб причини.

_Kirilov

Пускам го и го спирам защото го използвам за 10-15 мин да върти конкретно повече вода по дъното за да избутва мизерията от между китките към филтрите .

Най-малките китайци са по 3000л/ч и ако го оставя нон стоп нещата не са ок за тези огромни скаларии дето гледам...

Lightning_boy

Преди бях с два филтъра, защото гледах доста наследени риби. Едри риби. Скаларии (възрастни), синодонт около 20см, 2 хипостомуса и бала шарк, пак възрастни.
Мръсотия яко.
FX4-ката си го бях направил да бута повърхността, a Sun-Sun-a (2000l\h) просто го бях закачил на единия край на аквариума да сочи надолу.
Така създаваше течение по дъното. Синодонта много се кефеше на това и си ходеше на спа там.
Можеш ако имаш някакъв по-малък филтър да сложиш долу.
Другото, което ми идва на ум, не е уейв мейкър (според мен това решение е грешно, ударно създава голяма циркулация) а циркулационна помпа или някакъв powerhead. По този начин няма да се тревожиш за филтъра, че може да върне нещо.
Разбира се има и минуси от естетична гледна точка и т.н.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

T-rex

Цитат на: Lightning_boy - 11.11.2025 11:33Разбира се има и минуси от естетична гледна точка и т.н.

И най-хубавия уейвмейкър е една от най-грозните техники в дисплея,но поне в морскто няма начин.  :-D

Като прочетох за powerhead-a в конкретика на ефекта , който търси колегата, си напълно прав-много добра алтернатива По-евтин,  по-дискретен и по-насочен там, където явно е нужен концентриран поток

Similar topics (1)

25573

Започната от Jackal

Публикации: 15
Прегледи: 11780