• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.11.2025 04:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Грунд

Започната от kolib4iata, 10.11.2025 21:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kolib4iata

Здравейте, допустимо ли е вадене на целия грунд и измиването му в аквариумната вода при смяна, това веднъж на 3-4 месеца да кажем като стане бялия грунд кафяв след време.

dimo _ss

Доста ще разбъркаш нещата като цяло. По-добре сифонирай колкото можеш и това е .

_Kirilov

Да кажем ,че 70% от бактериите, които ти поддържат аквариума са в грунда , останалите са във филтрите.
Както каза колегата - сифонираш на няколко месеца веднъж , не прекалявай с храненето и светенето и нещата трябва да са ок.

Lightning_boy

Гронда е потъмнял или има мръсотия?
Това са две различни неща. Ако самия грунд е потъмнял, доста трудно ще се оправи със сифониране.
Ако трябва да съм честен, най-вероятно и с миене няма да се оправи. Ще трябва да се преварява и я стане, я не...

Пичовете преди мен са написали повече от достатъчно ; )
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Buhoff

Както са писали колегите ако го направиш само ще ос.....еш нещата. Ако те дразни много сифонирай го и после го обърни с някяква шпатула и може да добавиш отгоре малко нов за фейс.
При мен ме дразни леко че рибите изкарват субстрата върху пясъка, че даже съм ги виждал и малки камъчета местят и някой ден ще направя нещо подобно ще издърпам субстрата с един сифон и ще добавя малко пясък.
https://i.postimg.cc/HsHSgc4T/IMG-20251028-180904.jpg

_Kirilov

И при мен се свлича постоянно , обаче аз през няколко смени изсмуквам с някакъв маркуч и след това си го връщам обратно където трябва и така съм решил този проблем с двата вида грунд.

kolib4iata

Благодаря на всички , ще се ориентирам към тъмен грунд за да не руша средата ако успея да създам такава , имам мерак да пораснат здрави и голями и да ги гледам с години.

Similar topics (5)

54730

Публикации: 6
Прегледи: 5126

56229

Публикации: 3
Прегледи: 2143

49734

Започната от ninaraptor

Публикации: 5
Прегледи: 3276

54465