• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

03.10.2025 04:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Хелп - Побеляване на водата !

Започната от goldstar94, 26.07.2009 17:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

goldstar94

Здравейте ! Петък отидох на село и оставих сестра ми да се грижи за аквариума и неска като се приберах видях че водата е малко побеляла  *BRAVO* на какво се далжи това  *privet* *dontknow* *dontknow* кажете !

Caxapa

Попитай сестра си какво е правила с аквата ти. Едно време моята си играеше на Титаник с аквариумите ми докато ходех на работа.

goldstar94

абе тя е на 19 питах я само ги е хранила и е пускала усветлението

Caxapa

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,257.0.html
Прочети това. Може да е прекалила със храната. Какво като е на 19. Ти си собственика на аквата и ти се грижиш за нея. Другите само отбиват номера.

barabata

Малко предистория на аквариума може ли ?
Нов ли е аквариума - преди колко време е стартиран ? (при нов аквариум или скоро стартиран става така)
Скоро сменяно ли е голямо количество вода ?
Филтъра или медията на филтъра сменяни ли са наскоро?

Ако едно или няколко от нещата по-горе са направени едновременно (смяна на вода + смяна на филтърната медия ) се получава така - няма да се плашиш ще отмине бързо. Ако почнеш да сменяш вода ще удължиш процеса. Ако имаш друг работещ аквариум и няма опасност чрез приливане на малко вода от него да прехвърлиш болести ще премине за часове ако прехвърлиш половин литър вода.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

_Kirilov

Да не отварям нова тема .
Този проблем винаги съм го имал на един от аквариумите през годините.
Дори да не пипам да чистя филтрация и прочие няма начин в който да не сменя вода и след това час до три да е леко белезникава и след това става кристална ...
На тестове не показва нищо, пробвах с препарати с бактерии и премахване на хлор след смяна на вода Sachem - работата е същата.
Рибите мисля ,че са си напълно ок защото за експеримент съм им давал храна веднага след смяна и нямат абсолютно никакви признаци ,че нещо не им харесва .

Първоначално си мислех ,че е от температурната разлика - няколко пъти загрявах водата със стари нагреватели за да видя дали ще има ефект - няма .
Обикновенно е почти 1/3 от чистия обем сменената вода,винаги е отлежала, няма мирис и прочие .
Филтрацията би трябвало да е повече от достатъчно с 3-та филтъра, като реално единия само го дават уж да стане за до 400л обем  *NO* , всички са с различни медии и подреждане на кошниците, горе долу на месец отварям по един да чистя (което ще речче, че през 3 мееца се отравя всеки) реално след отварянето на филтър няма разлика във времето, както и "количеството" побеляване  *CRAZY*

M14iro

Цитат на: _Kirilov - 30.09.2025 13:19Да не отварям нова тема .
Този проблем винаги съм го имал на един от аквариумите през годините.
Дори да не пипам да чистя филтрация и прочие няма начин в който да не сменя вода и след това час до три да е леко белезникава и след това става кристална ...
На тестове не показва нищо, пробвах с препарати с бактерии и премахване на хлор след смяна на вода Sachem - работата е същата.
Рибите мисля ,че са си напълно ок защото за експеримент съм им давал храна веднага след смяна и нямат абсолютно никакви признаци ,че нещо не им харесва .

Първоначално си мислех ,че е от температурната разлика - няколко пъти загрявах водата със стари нагреватели за да видя дали ще има ефект - няма .
Обикновенно е почти 1/3 от чистия обем сменената вода,винаги е отлежала, няма мирис и прочие .
Филтрацията би трябвало да е повече от достатъчно с 3-та филтъра, като реално единия само го дават уж да стане за до 400л обем  *NO* , всички са с различни медии и подреждане на кошниците, горе долу на месец отварям по един да чистя (което ще речче, че през 3 мееца се отравя всеки) реално след отварянето на филтър няма разлика във времето, както и "количеството" побеляване  *CRAZY*
В такъв случай , тоест предвид написаното, за мен това е мистерия

a__andreew

Здравейте, преди няколко месеца в София ВиК дружеството сложи някакъв химикал във водата и много хора изреваха заради загуба на голямо количесто риби и ракообразни. Вероятно е заради цъфтежа на някакви водорасли във питейната вода от водоизточника и препаратите против хлор не действат.

_Kirilov

В моя случай водата е от яз.Дяково, този аквариум не се намира в София, както споменах през годините назад това явление съм го имал при всички съдове , които съм сменил , кога по-малко , кога повече като гъстота - ако може така да се нарече на побеляването ...

Buhoff

Интересен казус. Аз си мисля, да не би да има нещо във водата което да прави някаква реакция с нещо в акварума или филтъра. Може да е нещо безобидно щом не вреди на обитателите. Грунд, камъни , някоя медия от филтъра. Друго не ми ражда кратуната.

_Kirilov

Следващата стъпка , която ще предприема е активен въглен - ще сложа една кана с активен въглен и водата минавайки през нея да пълни бидона за отлежаване . Ако е нещо свързано с водопроводната вода би трябвало да го неутрализира .

Това е някакъв вид цъфтеж или бактериален бум , но дали е от новата вода или е от аквариума няма как да знам на този етап.

Lightning_boy

Честно казано не разбрах казуса.
Имаш някакъв дерт, който за около 2-3 часа изчезва. Какво те боли главата?
Или просто ти е любопитно какво е?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

По принцип не е нормално да има бум на бактерии или цъфтеж на водата както го водят.
Затова реших да споделя какво се случва и то от години при мен, все пак не разполагам с лабораторията с всички видове тестове , но не мисля ,че нормалните тестове за акваирум биха показали въобще. Това може би, би се видяло на микроскоп или не знам  *NO*

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 01.10.2025 16:51По принцип не е нормално да има бум на бактерии или цъфтеж на водата както го водят.
Затова реших да споделя какво се случва и то от години при мен, все пак не разполагам с лабораторията с всички видове тестове , но не мисля ,че нормалните тестове за акваирум биха показали въобще. Това може би, би се видяло на микроскоп или не знам  *NO*

Под микроскоп 100%.
Но нещото, което си мисля е, че за да има такъв "временен" бум на бактерии, значи е нещо от самата вода. Имам предвид новата.
Иначе това състояние ще е пернаментно за системата като цяло, а то не е така.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Да , с това съм съгласен.
Следващата стъпка ще е както казах с активен въглен в бидона , или във вилтърната кана, която използвам за пълнене на бидона за смяна, пък може да пробвам и в един от канистрите - със сигурност няма да навреди .

Similar topics (5)

11063

Публикации: 5
Прегледи: 6386

48678

Започната от bukito

Публикации: 4
Прегледи: 3608

40096

Публикации: 5
Прегледи: 3882

9520