• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

05.07.2025 15:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бързи въпроси на тема оборудване 2

Започната от Георги, 31.03.2013 00:58

« назад - напред »

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Buhoff

Ще внимавам задължително все пак е уред по налягане. Има ли начин да се разтваря CO2 освен с дифузер, с нещо след филтъра и направо с водата от филтъра в аквариума? Така ще използвам струята на филтъра да се разнася най- равномерно в целия съд.

_Kirilov

Има тъй-наречения метод тип 77 с филтърна кана за вода .
Или фирмени рекатори , които смесват водата с газа.
Ако е аквариум до 110-150л може и с керамичните дифузерчта , обаче там доста разхищаване става.

Lightning_boy

Цитат на: Buhoff - 30.06.2025 15:08Ще внимавам задължително все пак е уред по налягане. Има ли начин да се разтваря CO2 освен с дифузер, с нещо след филтъра и направо с водата от филтъра в аквариума? Така ще използвам струята на филтъра да се разнася най- равномерно в целия съд.

Sera Flore CO2 Active Reactor 500 аз съм с такъв. Има и по-голям.
Върши работа според мен. На теб задълже - големия ; ) Даже не знам дали ще стигне.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

kinsman

Здравейте колеги, в чудене съм какъв външен филтър да си взема. Аквариума е 180л. с 135л. вода 100х40х45см. Идеята е филтъра да може да циркулира водата из целия аквариум, който все повече заприличва на джунгла. Пробвах с втори вътрешен филтър, но не се получава. Трети филтър не ми се слага.
За сега съм се ориентирал към Eheim Experience 350, заради малкото доп. функции.

M14iro

Вътрешния филтър с какъв дебит е?  *privet*
Питам , тъй като , след като го напълниш външния с филтърна медия и инсталираш маркучите дебита му ще падне до 500-600л/ч. Ако вътрешния е 400-500л/ч. и казваш , че не върши работа, то тогава и този е малък.

kinsman

Вътрешния е с 650л/ч.
Ще слагам външен защото ще мога да разделя входа и изхода, за да мога да "пробия" през храсталаците. Или да сложа изхода на повърхността, а входа отдолу за да може водата да циркулира през целия обем. Големия обем на филтъра ми трябва за да не го чистя често, иначе и по-малкия модел ще ми свърши работа.

M14iro

ЦитатВътрешния е с 650л/ч.
Ще слагам външен защото ще мога да разделя входа и изхода, за да мога да "пробия" през храсталаците. Или да сложа изхода на повърхността, а входа отдолу за да може водата да циркулира през целия обем. Големия обем на филтъра ми трябва за да не го чистя често, иначе и по-малкия модел ще ми свърши работа.
Не знам . Така от разстояние едва ли ще мога да ти кажа нещо , което е на 100% ефективно.  Просто опитвай  различни варианти и гледай /прецени /кой е най -ефективен. *privet*
Казваш да не го чистиш често , но като сложиш керамика тя се запушва много бързо , тъй като има прекалено малки пори , бих казал , че могат да се видят само с микроскоп и вероятно са с големина 10-20микрона. По рядко се запушва пространството между кер. пръстени , тъй като е голямо.
След като искаш по голям  обема , по голям обем от Eheim Experience 350, има  Eheim класик 600 и дори е малко по евтин.

kinsman

За класика четох/гледах че при някои модели при спиране на захранването се откопчава главата. Отделно не ми харесва долния шуцер, който е на резба.

mushroom

На другия филтър направо към пластмасата ли са закрепени? Ако нещо се пукне/счупи как процедираш?
Аз нямам опит с канистри, обаче от опита ми в хидравлика бих казал, че е по-добре да може да се развие и замени, защото често се сблъсквам с топ маняци дето решават проблема много бързо с една заварка. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kinsman

Ако те разбрах правилно, на повечето филтри, щуцери са комбинирани с кранове в един блок. Ако се счупи блока, се сменя с нов, но това е краен вариант. Ако блока протече, там има само о-пръстени които струват стотинки.
На Класика, долния щуцер постоянно ще мърда, защото е на резба. Пластмасата на резбата ще се захаби - въорос на време.

Similar topics (5)

58566

Публикации: 27
Прегледи: 17786

51290

Публикации: 26
Прегледи: 11106

41065

Публикации: 17
Прегледи: 10766

27987

Започната от Genadig