• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.07.2025 23:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 15:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kinsman

Ако окапването е свързано с недостатъчно макро, тогава растението ще се оттърве от тях, за да може да пуска нови листа. С намалянето на CO2, че намалиш потреблението на макро и ще намалиш проблема.

mushroom

Колега ще ръгаш 120 ХИЛЯДИ скариди в аквата? ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Цитат на: mushroom - 05.06.2025 16:55Колега ще ръгаш 120 ХИЛЯДИ скариди в аквата? ( - :

Не разбрах въпроса  *HELP*  :-D
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

mushroom

Прочете ли статията за скаридите дето линкнах и съответно дали си взел решение? ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Da,
Цитат на: mushroom - 06.06.2025 08:41Прочете ли статията за скаридите дето линкнах и съответно дали си взел решение? ( - :

Да, да. Изчетох я и мисля да бухна някви скариди там.
Въпроса е, че има два анциструса вътре и един калпав барбус. Та ... дали няма да ги направят на бургери тия скариди? Или да не го мисля, чак толкова :D

mushroom

Анциструсите няма да ги закачат... за барбуса не знам.

Lightning_boy

По документи: Бухнах едни 20 скариди, та да видим.
Храна да им давам ли или на този етап е безмислено?

mushroom

Изчакай 2-3 дена и виж как се движат нещата. Ако изчезват нишковидните недей като за начало. ( - :

kinsman

Аз съм на мнение че е по-добре да се хранят.
Четох че Амановата скарида яде нишковидните водорасли, както и малките скариди и каквото може да докопа.

Lightning_boy

Ще ги наблюдавам и ще дам мнение после.

Иначе изглеждат хубаво, остава и да ги поразвъдя.
Нещо ме изклатиха с Калия и ще поръчвам на ново, този не дойде :D

mushroom

Lightning_boy

Цитат на: mushroom - 09.06.2025 17:40А какви са скаридите?

Червени някакви. Взех ги от един колега, който беше пуснал обява и живее наблизо.
Каза, че бил взел 8 скариди преди време, сега не можел да се отърве от скариди.

Ще видя да ги снимам тези дни. Надявам се да не са някакви капризни ...

Lightning_boy

Малко ъп.

Преди и след кастрене.

DSC_2801.JPG

DSC_2808.JPG

Попреместих леко малко от лимоните, че не знам защо не очаквах въобще да вървят, а те сякаш на анаболни стероиди диванетата и много пречеха отпред. Другия да на следващата смяна на водата ще го резна или преместя и него.
Ехинодоруса продължава да не върви, баш както си го преместих от големия аквариум.
Най-адекватно се развива сякаш роталата, лимномфилата и кабомбата, както и плаващите. Отдолу криптокорините също се държат на положение, анубиасите и те сякаш не изглеждат зле хич.
Има все пак някво гниене в някои от растенията и не се развиват както трябва сякаш ...
На всичкото отгоре, предния път не съм намалил осветлението .... *NO* 
Сега го намалих с 30% и оставих светлоденя същия, та да видим.
Вижда се от снимките какво се случва с нишковидните, ударна доза водорасли  :-D 
Продължавам да подавам само калий за момента. Започвам да се чудя дали да не подавам и макро...

mushroom

Ми супер си. Много яко изглежда.
Скаридите вършат ли някаква работа?

Lightning_boy

Не мога да преценя още, понеже темпа, с който се хранят, явно е по-бавен от темпа на растеж на водораслите.
Ще сменям редовно вода и ще чиста каквото мога, ще си покаже след 2-3 месеца какво е положението.
Не им давам допълнително храна, не знам колко е полезно и колко не.

Similar topics (5)

10563

Започната от Martins

Публикации: 9
Прегледи: 4499

24973

Публикации: 6
Прегледи: 2708

57837

Публикации: 7
Прегледи: 3299

43706