• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.06.2025 17:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за аквариум за костенурки

Започната от rogue88, 30.05.2025 11:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rogue88

Здравейте, от 2 месеца гледаме 2 костенурки.
Купих им аквариум, нагревател за водата, филтър, който ъпгрейднах с по-ситна гъба и камъчета от тези, които се въдят бактериите. Сложих и помпичка за въздух, която се включва чат пат, за да вдига мръсотията от единия край и да я праща към филтъра, то това е по-скоро мое улеснение.
Сложих лампа с такава крушка.
Измоделирах капак на аквариума, в който е монтирана лампата, островчета и за двете животинки. Слагам от тази и тази добавки, както и на ден два оставям за половин един час от тези калциевите блокчета за костенурки. Добавки се слагат веднъж на 7 дни.

Питанията са ми следните:
1. Премерно с кухненски термометър на островите температура е 27-28 градуса, а навсякъде пише да е 32-33. Може и термометъра ми да не става, но мисля, че е ОК. Едната костенурка прекарва осезаемо повече време да се пече, но може да е от характер :)
Ако е проблем, мисля за няколко варианта:
          1. Горния модел на моята крушка, 25W
          2. Нагряващ кабел по ръба на островчетата
          3. Подложка инфрачервена, но тук ме притеснява, че ще блокирам оттичането на водата, като се качат мокри.
          4. Разбира се мога да изпечатам нови удължители и да намаля разстоянието до лампата, но дори и там премерено е с градус нагоре, чак до самата лампа.

2. Нормално ли е да намалява бързо водата? Пълня до платформите и на другия ден съм почти сантиметър надолу, съвсем грубо това означава близо литър на ден.

3. Сложих им охлюви да чистят и те, не вярвам да е проблем, докато костенурките не ги изядат.

4. Имат претенции към храната, ядат основно тази, едната хапва от време на време това и някакви сушени риби и скариди от д-р стефанов. Това предполагам е нормално?

Предполагам, че ще има забележки за размера на аквариума. Да, сбърках, но в момента с това разполагам, след няколко месеца до година ще правя 200-300 литров съд да се вихрят на воля.
гледа костенурки

mushroom

Здравей и добре дошъл,
нямам опит с костенурки, но всичко ми звучи добре. Положил си големи усилия, за да се чувстват добре. Като направиш по-големия аквариум може и състезания по плуване да си правят. ( - :
Температурата ти е оптимална според мен и поради нея имаш тези изпарения на водата, така че ще трябва да доливаш.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

_Kirilov

Мисля ,че си се справил пре-доволно със задачата да им осигуриш всичко възможно .
Изчакай малко време да свикнат с всичко и ще виидш ок ли са или не .
Четейки какво си им взел и подсигурил в сравнение с нещата , които съм виждал - трябва да са топ.

Имаш в момента възможността да си направиш прекрасен палудариум с тях . Като цяло костенурките цапат много , което пък е ок за евентуалните растения които ще гледаш за да имат хранителни вечества.

Изпарението на вода е напълно нормално , колкото е по-голяма разлиакта между темпертурата в стаята и водата в съда , толкова повече ще ти е изпарението , не трябва да те притеснява нищо .

Качи снимки на мъниците  *bg*

Lightning_boy

Здрасти.

Гледам бая адекватно си се отнесъл към нещата.
Не си написъл какви всъщност са костенурките? Предполагам червенобузи?
За аквариума - ще им дойде малък според мен и то доста скоро.
Другото, което трябва да съобразиш е, че идва лято. Тоест тази лампа рано или късно ще вдинге градусите, освен ако не охлаждаш доста помещението, в което се намират мъниците.
И да, нормално е да се изпарява вода. Нямак как просто ; )
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

rogue88

Ще кача снимки тези дни. Реално нямам идея, какви са. Само предположения.
По снимки и ровене по форумите установих, че 90% сигурно са peninsula cooter.
Не са нито червенобузи, нито жълтобузи, като гледам псевдогеографските, все едно са шарени псевдогеографски. Правят ръб на корубата горе.
Като ги купувах ми казваха, че ей такива стават, има няма 12-18см, сега чета, че ако са женски може да  станат 40 :D
Не успявам да вдигна мръстотията от едната страна на аквариума, ще слагам още един филтър, ама да дадат заплати другата седмица :)
гледа костенурки

mushroom

"...камъчета от тези, които се въдят бактериите..."
И в гъбата се въдят бактерии... ( - :
Каква машинка искаш да купуваш? Пиши да видя аз какво стои на терасата, че така ще си замине от стоене. Хеле ако на теб ти върши работа да ти пратя. Ще е стара де... като гледам какъв фенси капак си избачкал, може да развали визията.
Също гледам снимките и да ти кажа, че ако са естествени тези раковини ще втвърдяват водата. Ама не знам на костенурките пречи ли им или не. В статията във Википедията не пише каква вода харесват.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Цитат на: mushroom - 02.06.2025 12:21Каква машинка искаш да купуваш? Пиши да видя аз какво стои на терасата, че така ще си замине от стоене. Хеле ако на теб ти върши работа да ти пратя. Ще е стара де... като гледам какъв фенси капак си избачкал, може да развали визията.

+1!
Пиши какво ти трябва, все някой нещо ще изнамери като за 1-во време.
Аз също ще се поразровя. Помпи - момпи, ще видя какво има.

Относно размера, дръж сметка, че в тетариуми доста трудно се достигат натурални размери на животните.
Не казвам, че няма да стане такава де.. но все пак имай едно на ум.  *DANCE*

rogue88

https://photos.app.goo.gl/e1f6SXpsWR1G8AWJ9

Ами всъщност мисля да сложа още един вътрешен филтър, даже харесах някакъв от Алипримерно, като идеята е пак да пренаредя вътрешната филтрация, да не стане груба гъба, камъчета и финна гъба. Цялата галимация е защото не го чисти  от единия край, не мога да наглася течението, даже извадих доста от камъните и растенията и пак ... Така ще ги върна. Иначе купих и автоматична хранилка с шнек, супер е. Някъде прочетох и за сепиева кост, минах на такова, гризат по малко и охлювите гледам и те се навъртат, не цапа водата, добре е.
гледа костенурки

mushroom

ОК ще пиша днеска/утре. Аз ти препоръчвам да е само с гъба вътре... едропореста.

rogue88

Както се вижда, не съм наясно,това защо?
гледа костенурки

mushroom

В гъбата се завъждат повече бактерии отколкото в керамика. По-точно в гъбата се завъждат навсякъде, а в керамиката само по повърхността.
Това си е мое мнение и не го натрапвам на никого. ( - :

rogue88

Благодаря, следващ проблем.
Аквариумът зеленяса, на слънце е и няма опция за местене.
Ув лампа ще помогне ли?
гледа костенурки

Lightning_boy

Не вярвам да помогне.
Ако има начин, попречи на пряката слънчева светлина.
Ако няма начин - блато.

rogue88

За момента изглежда, че УВ лампата помогна осезаемо. Дали от нея или от филтъра на mushroom, на практика втори в другия край,  аквариума светна.
гледа костенурки

Similar topics (5)

57989

Започната от marshall322

Публикации: 5
Прегледи: 5104

48105

Публикации: 5
Прегледи: 12601

41814

Публикации: 10
Прегледи: 10484