• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.06.2025 09:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бързи въпроси на тема оборудване 2

Започната от Георги, 31.03.2013 00:58

« назад - напред »

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

mitaka1210

Добър ден!

Относно осветлението – това е цяла тема сама по себе си.Има няколко важни въпроса, които трябва да си зададем преди избора, добре е да се помисли върху няколко неща:

Какви растения ще се гледат?
– Ако са по-взискателни (например червени растения), ще е нужно по-мощно и качествено осветление.

Как ще се монтира лампата?
– Ще стои ли директно върху аквариума или ще виси от тавана/стената?
– На какво разстояние ще бъде от водата?

Лично аз имах следния проблем:
– Едната ми лампа няма крачета, за да се захване стабилно от двете страни на аквариума, и сега просто лежи отгоре – не ми харесва това.
– Другата лампа има крачета, но са за стъкла с дебелина до 0.8 см, а моите са около 1.1 см (не съм сигурен точно), така че се наложи малко да ги напъна – пак не е идеално.

Ще има ли стъкло между лампата и водата?
– Това влияе върху светлопропускливостта и охлаждането, особено при по-мощни LED панели. Моите в момента си греят и то добре. Добре е да го имате на ум.

Лично аз, ако в момента трябваше да избирам нова лампа, бих търсил такава с управление през приложение.
Много по-удобно е – контрол на интензитета, светлинния спектър, настройка на таймери и различни режими.

Сега ползвам Fluval AquaSky 83.5–106.5 см / 25W, и чакам да ми изгори някоя от тях, за да ги сменя с нещо още по-функционално.

mushroom

От Братислава, Словакия е онлайн магазина. Което само по себе си не е лошо. Сигурно ще са 5 пъти по-коректни от някои бг търговци(не всички).
Не съм ползвал никоя от 2-те марки, но за Chihiros само добри неща пишат тук колегите във форума. Дори има някъде тема, в която един колега пишеше, че може да си закупиш всички чаркове от производителя и да си ги сглобиш сам. Излизало двойно по-евтино. Ама аз примерно бягам от тока, като дявол от тамян. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

VassetZ

Лампата ще си стои на "крачетата" с които идва, като няма да има стъклен капак между нея и водата, та директно ще си свети. Растенията ще са най-стандартните на първо време, но идеята ми е да съм готов и за по-сложни такива, ако някога ми хрумне нещо.
На другите ми аквариуми ползвам aquasky 2.0 - ми... средна работа, нема що да се лъжем.  :(

mushroom

Нямам време да гледам сега, ама тези модерните нали имат настройки, сила на светлината, залези, изгреви, слънчеви затъмнения, гръмотевични бури и т.н.
Просто взимаш малко по-мощна и като вземеш капризните китки надуваш светлината и си завъждаш водорасли. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Аз съм с Chichiros. Не е този модел, който си писал, но лампата си върши работата, просто аз куцам с китките нещо.
Има и проблем при мен, че аквариума е 50 см висок, и сякаш на някои от китките не им достига светлина до долу.
Удобна е лампата, пипаш всичко през телефона, настройваш и чаЛ. Няма таймери, няма контакти няма драми.
Ако държиш ще изнамеря каква точно съм взимал, а и то в темата май го пишеше (трябва да щракна една снимка да я поразбутам тая тема вече :D).

Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

VassetZ

Lightning_boy

Някъде из форума някой беше качвал снимки на аквариум с точно такъв тип осветление. Беше много як аквариум!
А и в крайна сметка са 20 лева, кво да губиш.

mushroom

VassetZ

Е, да. Нищо не се губи. А за 60 лв си правиш 8000 лумена лампа стоплиха на светлината 6500К!

Lightning_boy

Цитат на: VassetZ - 20.05.2025 16:58Е, да. Нищо не се губи. А за 60 лв си правиш 8000 лумена лампа стоплиха на светлината 6500К!

То че се губи, губи се (да не ме помислиш ся за някой дребнав сметкаджия :D). Въпроса е, че загубата ще е много малка, ако въобще се стигне до смяна.
Естествено, че най-добре е от 1-вия път да се улучи, но всички знаем, че в тва хоби ... *NO*

Similar topics (5)

15360

Публикации: 6
Прегледи: 7310

48454

Публикации: 15
Прегледи: 7970

33892

Публикации: 72
Прегледи: 31392

27266

Публикации: 0