• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

14.07.2025 03:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бързи въпроси на тема оборудване 2

Започната от Георги, 31.03.2013 00:58

« назад - напред »

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

trifon81

Няма как канистър. Не ги дразни, просто оня звук е кофти на вибрация и бръмчене. :)

_Kirilov

Че е малко , малко е дебита ,но нали имаш и вътрешен друг. или ги остави така или им смени местата ако е по-мощен.

trifon81

И това е идея, но може да сменя слабия с един който е поне 600л/ч дебит и така ще се подобри още филтрацията.

Lightning_boy

Цитат на: trifon81 - 09.04.2025 20:27И това е идея, но може да сменя слабия с един който е поне 600л/ч дебит и така ще се подобри още филтрацията.

Е, то смяната винаги е решение. Не се чуди ако е така. Бухай по-голям и това е.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

trifon81

VassetZ

Колеги, пред голяма дилема съм — какъв външен филтър да избера за 128 литров аквариум в който ще се гледат дребни тетри ~ 30 бр.?
Чуденето ми е между Fluval 307 или Eheim Professional 4+ 350T (втора употреба, ужким като "нов")?
Нека ако някой от вас има опит или наблюдения от тези два филтъра да пише, а ако има предложения за друг също да сподели!  :)

T-rex

Цитат на: VassetZ - 17.05.2025 15:29Колеги, пред голяма дилема съм — какъв външен филтър да избера за 128 литров аквариум в който ще се гледат дребни тетри ~ 30 бр.?
Чуденето ми е между Fluval 307 или Eheim Professional 4+ 350T (втора употреба, ужким като "нов")?
Нека ако някой от вас има опит или наблюдения от тези два филтъра да пише, а ако има предложения за друг също да сподели!  :)
Изкусително!
Аз винаги бих избрал новото, с гаранция, когато има някакъв високооборотен въртящ момент , който върти нса бързи обороти 24/7.

VassetZ

Е, така е. Ама ужким тоя бранд филтри нали са "железни"... нямам никакъв опит с тях, де. Всичко е на базата на прочетени мнения и изгледани видеа.

kinsman

Нямам външен филтър, но аз бих бих си купил нов Ехайм. Ако не ми стигат парите - по-евтин, но пак нов Ехайм.
При всички положения само нов филтър. Риск от течове, износване и изкривяване не е за пренебрегване.

niki_o

Ами мога да ти препоръчам и двата филтра...като филтри,но това за железния Ехеим аз го знам точно в обратния смисъл-тоест казват го само продавачи....

mitaka1210

Добро утро!
Аз съм с JBL CristalProfi от 8г. И съм доволен тих е което за мен бе важно. И е лесен за по-дръжка. Когато търсех за мен бях стигнал до такива изводи:
- JBL CristalProfi E702 – енергийно ефективен и тих.
- Eheim eXperience 150 – надежден и лесен за поддръжка.
- Fluval 207 Performance – мощен и с добра филтрация.
- SunSun HW-302 – бюджетен вариант с добри характеристики.
Избора колко да е голям филтъра беше да може 8 пъти да завърта водата в аквариума за 1 час. И колко място ще ми заема в шкафа. Също когато търсех видях такива които при чистене след това трябва да се пълнят с вода. Нямат бутон с които да засмукват директно от аквата. Което за мен ми се стори странно защото е много удобно. След като го сложиш в шкафа разбрах, че няма да е лесно наливането на водата. И бутона ме спаси.

Buhoff

Колега моя опит с филтрите е следния,
почнах с ТЕТРА и такъв повече няма да си купя, не ми харесва не е правил някакви кой знае какви проблеми. След него взех EHEIM Proffesional 3 350 втора ръка още работи а е 14 години при мене е верно е подпиква вече отвреме на време въпреки че му смених уплътнението и го мажа със смазка. Стана и шумен с годините иначе за това дали си върши работата е безупречен. Относно Флувала 307 и аз го заглеждам и ми се струва доста примамлива оферта, ако се спеш на него дай един отзив.

VassetZ

Eheim 4+ 350т ме блазни много, защото е с повече място за медия, а и с вграден нагревател, което ще спести пари през зимата. И имам оферта за цена, която е малко над тази на чисто нов Fluval 307... но, да - втора ръка, въпреки, че на снимката изглежда като нов, ебаси. Няма захабено никъде, гъбите са перфектни, върви си с пълни кошници с медия.
Ще го мисля още малко. То и друга дилема ме мъчи - за осветлението... :-D

Lightning_boy

Точно 3 канистъра имам на JBL. На единия му сменях преди няколко месеца уплътнението, понеже прокапа (на 6-тата година).
Адски тихи филтри.
Имам един Eheim 2-ра ръка, още не съм го стартирал, не мога да дам мнение. Но досега сякаш не съм чел някой да се оплаква от Eheim.
За флувала ... имам голям, шуми мамка му. За по-малките, може и да не е така все пак дебита си е дебит.
Според мен, който и да вземеш няма да сбъркаш. Аз бих се целил в обема на филтъра и шума.
За 30 тетри, не би следвало да им се вижда зор филтрацията на водата на тези филтри.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

VassetZ

Да. То обема за медия е най-важното така или иначе...
Но, докато е време да попитам и по другия въпрос - този за осветлението. Аквариума е с размери 80х40х40. 
Спрял съм се на две опции:

1. Fluval Plant Spectrum Bluetooth LED 32W, Максимална дължина 61-85 см., Светлинен поток 2350 лумена, Цвят на светлината 6500 К
Цена с отстъпката от 372 на 327 лв.
2. Chihiros WRGB II SLIM 60 45W, Светлинен поток: 2400 lm, дължина  60-80cm с контролер.
Цена 260 лв. от някакъв сайт, който виждам за първи път раииграчки.бг  *NO*

Ако имате други предложения, ще се радвам да ги споделите!

Similar topics (5)

57123

Публикации: 2
Прегледи: 2675

49074

Публикации: 10
Прегледи: 6543

36796

Публикации: 15
Прегледи: 11437

27625

Публикации: 8