• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.07.2025 11:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

No Sump, No Skimmer...

Започната от T-rex, 12.05.2025 10:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

T-rex

12.05.2025 10:14 Last Edit: 15.05.2025 08:16 by T-rex
Започвам отзад-напред. Toва е резултатът след една година прогрес. Няма алги, добре развит коралин, току - що сложени фрагове корали, които за сега се държат чудесно:

Благодарности на главните спонсори на този проект :
1. Danyel 90% от фраговете са от него! *thanks  :'(
2. trupai Останаилите проценти са от него!  *thanks  :'(
3. Mi6okalkana Подарък Грийн Стар полип!  *DANCE*  :'(

Каква е идеята...
Аз не обичам риби!
Аз харесвам корали и съм запален по химическата част на хобито повече, отколкото да преследвам естествени екосистеми.  И понеже аквариумът щеше да бъде само корали и без риби прецених, че мога да имам ADA Style аквариум, с морски обитатели, като използвам канистър филтър, а не съмпове и скимер, защото е по-красиво, по-дискретно, харчи по-малко ток и по-малки рискове от наводнение. Най-вече много по-безшумен. Аквариумът е инсталиран в кухнята и това спомага за удоволствието да си го гледаме, докато се храним,без да слушам жуженето на 10+ помпи.

Към момента, в който започвам темата, аквариумът е на 1 година, причината да пиша е, че Фейсбук не става за нищо, аз имам нужда да си водя някакви бележки, а и форумът да има някакво съдържание.

Възраст: 1 година

Размери и обем: 120см/50см/50см дисплей - вода в системата 250 л Ultra Vlear vision

Осветление: Два изнемощяли Kessil A350w Tuna Blue LED light, които купих преди години на една румънска разпродажба. Това е най най най първият модел Кесил, много пилотен модел и за съжаление, няма нищо общо с новите високотехнологични лампи.
В готовност имам и Т5 осветление , с много добри реклектори, захранвания и охлажданне на катода на пурите с Arduino , което не съм пуснал до момента, защото е излишно, но ако тръгне в посока SPS корали ще го активирам.

Показатели на водата: Към момента не съм следял, само соленост, ще обясня защо.

Поддържане на Са, кН, Mg: За момента, не се налага, само добавям магнезиев хлорид

Сол и смени на водата: черната сол на Ред Сий, около 10% седмично

Механична филтрация: Канистър JBL e 902, Sera Seporax 2 литра

Пясък и камъни: Red Sea най - финия пясък, 10 кила, Камъните са изкуствени бранчове + 4 кила живи камъни бранч

Хранене и оцветяване на корали: Red Sea АБ+ , KZ Sponge Power; KZ Coral Snow, KZ Coral Viatlizer, KZ Pohl's Extra. KZ AminoAcids

Контрол на нитрати и фосфати: DIY препарат, на база NOPO-x на Red Sea

Циркулация на водата: Канистър JBL E 902 + Jebao RW-8

Стерилизация на водата: не

Скимер:Няма скимер! Отначало имаш един скимер "детски"innovative marine ghost skimmer много красив, но после се развали и отпадна. Скимерът има две функции:
1.Да обогатява водата с кислород, което при мен върши една приставка за разбиване на Co2 на JBL, свързана към маркуча на канистъра.
2. Да изкарва с пяната ненужните протеини. Това при мен става със смоли и различни медии в скимера. Но, пак казвам, този аквариум няма натоварване откъм риби,иначе скимерът и съмпа са си необходимост.

Съмп: Няма

Обитатели: корали -разни полипи и меки корали, една анемония. Всички те са добавени буквално преди дни
риба: Един Мандарин.
Една скарида чистач, няколко охлюва и един малък рак отшелник.

Канистър и еднa автоматична хранилка, която ще използвам за друго, тоест ще претърпи модифициране:

https://aquariumbg.com/forum/gallery/albums/Лични_аквариуми/Dir_7/main_2666.JPG

Аквариумчето е ultra clear vision стъкло, стъклата са лепени с прозрачен силикон под 45 градусов ъгъл:

https://aquariumbg.com/forum/gallery/albums/Лични_аквариуми/Dir_7/main_2664.JPG

_Kirilov

Радвам се ,че се завръщаш във форума  *YAHOO*
Изглежда супер интересно започването му !
За момента си единствения , който може би е писал близките години във форума на соленото , нядявам се повече като теб да се завърнат и аз лично правя всичко възможно да промотирам форумите ни :)

trupai

Много се радвам че, някой се опитва да събуди форума  *YAHOO*
Успех в начинанието ще се радвам да помогна!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

_Kirilov

T-rex.
Имам подобна (почти същата) хранилка но е на JEbao\Jecod и като цяло не ми  харесваше ,че шнека(винта вътре) пуска храна веднъц на 360 грасуса и сътоветно на всеки 3 храненета пускаше различно количесво хаха
Играх си с броя хранения , но продължи да неми харесва и решението ми беше 3D принтер и направа на винтове с по-ситна стъпка , двоен винт за по-прецизно пускане и така машинката вече работи почти година при мен . Ако имаш и с марковата такава подобен проблем , може да намеря чертежите за да видиш дали отговарят размерите на твоята и да си ги направиш .

T-rex

ЦитатT-rex.
Имам подобна (почти същата) хранилка но е на JEbao\Jecod и като цяло не ми  харесваше ,че шнека(винта вътре) пуска храна веднъц на 360 грасуса и сътоветно на всеки 3 храненета пускаше различно количесво хаха
Играх си с броя хранения , но продължи да неми харесва и решението ми беше 3D принтер и направа на винтове с по-ситна стъпка , двоен винт за по-прецизно пускане и така машинката вече работи почти година при мен . Ако имаш и с марковата такава подобен проблем , може да намеря чертежите за да видиш дали отговарят размерите на твоята и да си ги направиш .

Tя и тази на JBL не е много надеждна, но изпадна евтино и ми е хрумнало едно модифициране, което няма да пуска храна точно в аквариума, а друго, но ще стигна и до там.

T-rex

12.05.2025 14:10 #5 Last Edit: 12.05.2025 16:33 by T-rex
Общо взето това беше началото, моментът, в който всичко е инсталирано и готово за първоначален тест и разни дребни настройки, като регулиране на вратичките.

https://i.postimg.cc/yYv3GFNN/IMG-0183.jpg[

https://i.postimg.cc/Vkv0PdSW/IMG-0184.jpg

https://i.postimg.cc/0y4MkPDR/IMG-0186.jpg

После си направих някаква DIY стойка за осветлението-от дървени летки от Практикер, които ми нарязаха по размер там и лакирах у нас с яхтен лак:

Нямам снимки със скейпа и пясъка, както и с цикленето.

Малко за подредбата на медията в канистъра...

Общо взето, когато аз започнах с хобито през 2012та година, се беше появил един метод, наречен "Бразилски метод", нямам си идея защо така, най-вероятно го беше създал някой бразилец от популярните форуми тогава.

Принципът е,че се използва Сепоракс, което позволява по-малко живи камъни в дисплея, което е по-евтино (макар,че предвид цената на Сепоракс-а, не знам дали е така) и по-щадящо рифовете. Та, може да се каже, че на основата на "Бразилски метод" е стъпила и моята философия за аквариума.
По други теми е обяснено защо точно Сепоракс (Справка :"Градината на Октопода",там много подробно е засегнат въпроса със Сепоракс).

Тъй като всеоото впечатление е ,че Сепоракс успява да се справи с Нитратите , но не и с форсфатите , бях приготвил и гранулиран железен оксид (GFO).
Другото са зеолитите, та тук използвам продукта на Аквафорест, за който пише, че няма нужда да се шейква.
Имам една едропореста гъба в отделението за предфилтър на канистъра-много удобно е, че може да се вади без да се разглабя целия канистър и това е в общи линии.
Купих му едни LiLY Pipe и действаме...

В следващата част вече ще разкажа подробно за стартирането, завъртането на цикъла, как това се случи без риби, умрели скариди и т.н. и изобщо един интересен за мен подход, който се оказа мнго успешен, предоставен от доктор Тимъти Хованес. Ако някой разбира от бактерии за аквариум, то това е Доктор Тим.

_Kirilov

Цитат на: T-rex - 12.05.2025 13:26Tя и тази на JBL не е много надеждна, но изпадна евтино и ми е хрумнало едно модифициране, което няма да пуска храна точно в аквариума, а друго, но ще стигна и до там.

Ако имаш интерес как се случи при  мен ще потърся снимките и дали бях писал във форума вече нямам спомен , но мога да напрвя и нови .

Buhoff

Много ми се струват сложни тия солените аквариуми, сигурно щото не съм се интересувал толкова от тях, но пък са много красиви. С радост ще следия новините и развитието на тоя проект.  *THUMBS UP*

T-rex

Цитат на: _Kirilov - 12.05.2025 14:18Ако имаш интерес как се случи при  мен ще потърся снимките и дали бях писал във форума вече нямам спомен , но мога да напрвя и нови .
Имам,разбира се, качвай каквото решиш! Мерси!

Цитат на: Buhoff - 12.05.2025 15:35Много ми се струват сложни тия солените аквариуми, сигурно щото не съм се интересувал толкова от тях, но пък са много красиви. С радост ще следия новините и развитието на тоя проект.  *THUMBS UP*

Нищо сложно няма, стига да е нещо не във висшия пилотаж. Във фейсук групата виждам много хора, които не са имали никакви аквариуми досега, и с много бюджетни решения отглеждат прекрасни рифове. Но, както казваш, трябва да го искаш и да се ровиш. Да видим и при мен какво щеизлезе общо взето, като изклчим лампата , всичко е техника за сладководен.

mushroom

Стъклата иглеждат много добре. Кантирани, изобщо професионална работа. Сам ли си ги лепиш?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

T-rex

Цитат на: mushroom - 12.05.2025 16:44Стъклата иглеждат много добре. Кантирани, изобщо професионална работа. Сам ли си ги лепиш?

О,не не! Направи го Пецата от "Aquamaker", всъщност пръчах го в магазина на сина му в кв Слатина.

mushroom

Даааа и силикона след това изглежда също перфектно изрязан. личи си, че опитна ръчичка е барала.
Пожелавам дълги години без течове. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Аквариума изглежда да е правен от някой болен мозък на тема изящество!  *bg*
Адмирации за работата на човека, наистина  *privet*

За първи път виждам лепе на стъкла срязани на 45 градуса. Интересно.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Цитат на: Lightning_boy - 14.05.2025 10:10Аквариума изглежда да е правен от някой болен мозък на тема изящество!  *bg*
Адмирации за работата на човека, наистина  *privet*

За първи път виждам лепе на стъкла срязани на 45 градуса. Интересно.

Пецата знае и може мнооого !!!
Просто вече не се занимава , или ако се захване излиза доста скъпо. Аз лично като видя негов аквариум веднага мога да го позная *bg*  *thanks  .

П.П Следя темата ти с огромен интерес (както и другите). Конкретно с този проек ме замисляш за соленото. Очаквам с интерес развитието през времето ,  поддържане техника , проблеми и и прочие  *privet*

trupai

Страхотен аквариум! Пецата е страхотен майстор, но не иска да се занимава със солени аквариуми  :(
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер