• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.06.2025 15:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с мирис от нов аквариум

Започната от trifon81, 28.03.2025 23:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trifon81

От чешмата измерих и си има нитрити 1.20mg/l, в този случай какво се прави?

kinsman

Опаа.
Ще ти трябва обратна осмоза. От там текат сълзи на девственици.

trifon81

Или препарат да слагам в новата вода. Тази джаджа няма къде да я сложа.

kinsman

Моята е около 40х40х10см. Не заема място, можеш да я сложиш над кухненските шкафове.
Химията която ще слагаш, ще неутрализира нитратите!

trifon81

Моят е в спалнята. Има препарати за нитрити и нитрати дали не помагат. Колко струва една осмоза? А и нещо не вярвам на теста, ще видим дали е вярно. Не вярвам толкова нитрити да има във вик.

kinsman

Тя трябва да се монтира в близост до мивка, защото върви със свой собствен кран.
"Има препарати за нитрити и нитрати дали не помагат" това не го разбрах. Ако добавяш препарати за пемахване на химията от ВИК, тогава същия препарат ще премахне нитратите от водата в аквариума. Колко нитрати ще трябва да добавиш после за да компенсираш, немога да ти кажа.
Цените на осмозите зависят от мнооого фактори. Започват от 180 лева до колкото искаш. Моята е 460 лева с производителност около 1л/мин.

trifon81

Относно препаратите против Нитритите имам предвид да ги добавям в бидона когато водата престоява. Така ще наливам уж чиста вода от такива гадове. Така си го представям, ама дали е така не знам. Но явно осмоза при мен няма как. Почти съм убеден, че проблема е в грешни резултати от тестовете все пак. Ще взема от течните на jbl за нитрити да сравня.

kinsman

И така става. Измери си нитратите преди смяна на водата и няколко часа след това (сменената вода трябва да е с химията против нитрити). Ако нитратите са намалели пропорционално на сменената вода или повече, значи всичко е ок. Ако се окаже че не е така, или теста или химията са за кофата.

trifon81

kinsman

trifon81

И аз от тази серия поръчах, само че no2. Да видим какво ще излезе

M14iro

Въпреки нитрити 0.80 мг/л и пх 7. все още не са смъртоносни за рибите, но  ако се притесняваш за рибите,сложи една равна чаена лъжица обикновена сол в аквариума . Растенията не понасят сол , но тя е прекалено малко за да навреди.  *privet*

trifon81

Както върви ще се окаже, че грешни измервания са ми давали тестовете. С течните е по-друго положението. Сега се боря с ихтио, което е по-големият проблем. Дано лековете не прецакват и цикъла.

Lightning_boy

Това пък ихтио от къде се взе?
Нещо ново ли си вкарвал в аквариума?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

trifon81

Освен растения, друго няма, рибки последно на 22 март вземах. Но явно с нещо е станало, днес 4 заминаха и останаха 4. Като видимо едната е с точки по нея.

Similar topics (5)

40088

Публикации: 5
Прегледи: 5051

56339

Публикации: 3
Прегледи: 2683

55220

Публикации: 14
Прегледи: 5422

51482

Публикации: 7