• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 01:30

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Храна за гупи, хелери мулинезии?

Започната от smarkoff, 02.09.2016 00:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

smarkoff

Гледах рибки преди 15 години. Сега искам да взема на моята приятелка. Най вече ще има от горе изборените рибки, които се гледат най лесно. Едно време ги хранех с чернодробна години наред  :-D Сега с какво да ги храня като основно ястие и от къде да си купе по голямо количество да излезе по евтино, примерно килограм :)

mitaka_22

Аз моите живородки ги храня със sera vipan и замразена храна  провери в близките магазини с какво разполагат .Не се подлъгвай да си взимаш от тази евтината насипно ;) Чернодробната много замърсява водата  може пак да им даваш от нея един  два пъти в седмицата .
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

pl86

Взимай маркова храна, тези насипните ... по-добре не.
Колко ще изядат тези риби че чак на килограм да взимаш :), вземи няколко различни малки разфасовки и редувай храните, разнообразното хранене е важно за здравето на рибите ;)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

trifon81

Понеже и аз имам същите рибки и гледам да избирам маркова храна. Спрял съм се на JBL, но в магазина проверявах и не видях една, на която годността да е по-дълга от месец Май. По принцип така ли са или в този магазин са стара партида? Една кутийка няма шанс да се изразходи за няколко седмици. И дали изобщо е проблем това, че е минал срока?

mushroom

Аз взимах точно насипна. Гледам коментара преди да възобновиш темата е точно да не взимаш такава. Една червена на зърна към 1-2мм. са зрънцата (има на Tetra има и на Sera). Обикновенно я продават в кофи по 10кг., та затова я правят на малки разфасофки продавачите. Излизаше ми нещо от сорта на 15лв. - 200гр. Става за всичко, дори и пада на дъното и коридорасите и анциструсите я моряха.
Според мен просто трябва да не е влажна храната, тогава може да е опасна, ако е тръгнала да мухлясва и т.н.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kinsman

Аз съм се спрял на JBL и Dennerle. Dennerle има ниско пепелно и водно съдържание. JBL има ниско пепелно и неизвестно водно съдържание. Останалите не ми харесаха, вкл. Hikari. Рибите ми предпочитат Dennerle.

trifon81

ЦитатАз съм се спрял на JBL и Dennerle. Dennerle има ниско пепелно и водно съдържание. JBL има ниско пепелно и неизвестно водно съдържание. Останалите не ми харесаха, вкл. Hikari. Рибите ми предпочитат Dennerle.
А забелязвал ли си годността как е? А това за водно съдържание, не доумява как да има водно, като са сухи доста.
Eто на моя какъв състав пише, водно и аз не намирам

Намерих това описание на JBL храна, не знам има ли тук и кое, ако има е влага:

mushroom

"които трябва да се хранят с дървета..." бахахахаха
По тая логика режеш утре 2 клона от някое дърво и не ти трябва тая храна.
Другото е, че е за сомчета(алгояди). Гледам темата е за гупи, хелери и мулинезии (сиреч живородки). Та най-вероятно ти е грешна храната ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

trifon81

Първата снимка е от храна за сомчета, явно затова. Просто примерно показвам какво пише на реална опаковка.

kinsman

ЦитатА забелязвал ли си годността как е? А това за водно съдържание, не доумява как да има водно, като са сухи доста.
Eто на моя какъв състав пише, водно и аз не намирам

Намерих това описание на JBL храна, не знам има ли тук и кое, ако има е влага:

И аз не намерих влагата... На JBL срока е принтиран на дъното на кутийката. Има кога е произведена и до кога е. На моите срока е 3 години.
Dennerle Complete Gourmet Flakes: Crude protein 43.9%, crude fat 11.4%, crude fibre 3.8%, crude ash 7.3%, humidity 3.1%
Колкото по-малко влага и пепел толкова по-добре.

trifon81

И на моите е 3г, ама изтича сега. И в магазина всички така бяха. Т.е. след месец ще са негодни. Няма гаранция и от сайт ако се поръча, че няма да са подобни.

kinsman

На моите срока също изтича или е изтекъл, но мисля че няма повод за притеснение. Все пак храната се съхранява в защитена среда, а и рибите не говорят  :-D

trifon81

ЦитатИ аз не намерих влагата... На JBL срока е принтиран на дъното на кутийката. Има кога е произведена и до кога е. На моите срока е 3 години.
Dennerle Complete Gourmet Flakes: Crude protein 43.9%, crude fat 11.4%, crude fibre 3.8%, crude ash 7.3%, humidity 3.1%
Колкото по-малко влага и пепел толкова по-добре.

Аз се допитах до поддръжката на JBL и ме насочиха към подробностите в сайта им. Намерих това, показвам преведено и оригинално:

Може би тези сурови влакна ли се имат за това което не намираме, не знам. Но казаха, че всичко пъбличнодостъпно е изложено в сайта. Явно не всичко е публично. Както и да е да не се вживяваме толкова. Добре, че рибите не говорят както каза :)

mushroom

Боже зачетох се за това Rohasche. Това било, процента, който би останал от суровината, ако се възпламени на 550 градуса. Сиреч би останала прах, която ще е 7% от тоталното количество храна.
Ти да видиш, ей затова много ме кефят немците. ( - :

kinsman

Именно. Пепелното съдържание е това което не може да се усвои от тялото на рибата и което отделя отзад.

Similar topics (5)

10454

Публикации: 2
Прегледи: 3952

60036

Започната от box

Прегледи: 6911

2593

Прегледи: 3802

39916