• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.06.2025 02:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с мирис от нов аквариум

Започната от trifon81, 28.03.2025 23:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trifon81

Благодаря! Развитието ще е добавяне на два анубиаса, още малко Валиснерия и малко Лимончета. То няма и място за повече. :) Даже се чудя къде да ги слагам вече. Анубиасите може би ще са за двата корена сложени, ама Лимончетата... Е естествено и още рибки, но искам още малко време да мине.

p.s. Относно мириса, вече го няма. Показателите поне за сега държат ниво

_Kirilov

Интересен ми стана дигинталния термомртър какъв е?
И аз ползвам едни дигитални, водят ги "компютърчета" от китай , с които си регулирам лятото "климатика " в аквариума (вентилаторите) . Реално има релейна група и над определена температура  се пускат и спират . На снимките и на двата ми аквариума се виждат с червени и сини цифри.

trifon81

Цитат на: _Kirilov - 07.04.2025 10:35Интересен ми стана дигинталния термомртър какъв е?
И аз ползвам едни дигитални, водят ги "компютърчета" от китай , с които си регулирам лятото "климатика " в аквариума (вентилаторите) . Реално има релейна група и над определена температура  се пускат и спират . На снимките и на двата ми аквариума се виждат с червени и сини цифри.
Toзи е
Сигнализира при темп под 18 и над 28. Колко е верен нямам идея, с вътрешния показват с 1-2 градуса разлика, външния явно лови и външна температура.

mushroom

Ейй човек, много джиджава стаята. Голям амбиент. : - )
Само да знаеш, ако това са водната чума и роголистника (ако скивам добре), не трябва да ги бучиш в грунда. Може да ги превържеш към корените, ама не в грунда. Или може и да ги пуснеш да се моткат на повърхността.
Иначе нищо аматьорско няма в аквата, направо си е хай-тех. Ще се намести с времето. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

trifon81

Абе кво да се прави, така е шаренко *YAHOO*  Благодаря!
Ами забучил съм ги в грунда. Пише навсякъде, че или плуват или се засаждат.

trifon81

При мен вече мина месец, но стойностите си тъпчат на едно място. Сменям всяка седмица водата, но все така стоят нитритите специално, а и нитратите. Прави ми впечатление, че каквото и да преместя от дъното  се вдига доста боклук. Сифонирам го вече 2-3 пъти, но заради растенията не може навсякъде. И пак си има. Доста дълбоко го сифонирам и бая мътилка дърпа, но пак си има след това. Дали от това не са тези нитрити и нитрати се чудя.И как да ги отстраня изцяло? Слагах вече и бактерии, ама.... Единия модел тест ми показва сходни нитрити, ама на единия нитратите са 0, а на другия 18.  Весели празници!

kinsman

trifon81

kinsman

Проблема с лошата миризма обикновено се получава при лоша циркулация на вода през грунта. При теб едрината е добре, нe би трябвало проблема да идва от това. Другото което се сещам е че може да нямаш достатъчна аерация. В следствие на което орг. в-ва да не могат да се разложат достатъчно бързо. При мен в 180л. аквариум стои 200л/ч компресор. Проблема с миризмата не съм имал.

trifon81

Проблемът с миризмата отдавна го няма. Сега се чудя за нитритите, които ми показва теста и защо постоянно излизат мизерии от грунда при разместване на нещо. Как да прочистя грунда от тях. Може би от тях идва и 0.25мг/л нитрити.

При мен филтъра е 1000л/ч  и имам и втори 700л/ч. По-мощния и аериране на макс

kinsman

Нещо не съм прочел темата :)
Колко е ph?
Плуващи бързорастящи растения и стартиращи бактерии могат да помогнат.
Можеш ли да ги измериш с друг тест?

trifon81

В първия пост от днес съм споделил резултати от два теста jbl proscan и Тетра. Ph единия дава 7 , а другия 7.4. Имам водна чума ама засята, валиснерия и някои други. Слагам и бактерии.

P. S. Иначе темата и заглавието не си сбъркал, но сега е друг проблема.

kinsman

Не съм пояснил - да пробваш с друг тест за нитрити.

trifon81

Ще видя, ама не са евтини. Но не знам дали има такъв който да показва така точни стойности. Тези ги проверявам чрез приложение, но ако ги сверявам на таблицата по цветове показва, че е всичко наред. Ама 0.25mg/l надали ще се различи цвета.

kinsman

Може да се изследва във ВИК или някоя от регионални инспекции. Има и фирми които го правят, например pavirani.

Similar topics (5)

39785

Публикации: 18
Прегледи: 9882

546

Публикации: 9
Прегледи: 5483

54183

Публикации: 10
Прегледи: 4251

43906

Публикации: 4