• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.06.2025 11:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с мирис от нов аквариум

Започната от trifon81, 28.03.2025 23:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trifon81

Здравейте! Появи се странен мирис от аквариума, но нека опиша всичко в последователност. На 18 март стартирах аквариум 128л.Сложих грунд, вътрешен филтър Aquael turbo 1000, водна помпа, която захранва топ филтър и No message is associated with this attachment.No message is associated with this attachment.oсветление. Сложих и няколко стръка Валиснерия и Лимнофила. Добавих стартиращ препарат:Easy Life EasyStart, Easy Life Aquamaker.Понеже до 21 март водата не се беше избистрила добавих и JBL Clearol. След 3 дни на 21 март взех две анцитрусчета. Тогава един опитен акварист ме посъветва да взема още 4-5 рибки. И, че не трябва да се сменя вода докато не се зацикли аквариума. Правех тестове всеки ден с лентичките на JBL pro scan и Тетра 6 в 1. Kaтo цяло показваха или всичко ок или Нитритите 0.25мг/л.предимно втория вариант.Но седмица по-късно започна да сее усеща този мирис, който не мога да определя какъв е. Водата е бистра, не прехранвам рибките и гледам да обирам боклуците. Валиснерията обаче не вирее и пожълтява. Сега започнах да третирам с Easy Life EasyStart, Easy Life Filter medium вече втори ден със смяна на 1/3 вода.
Къде ми е грешката или грешките и какво може да се направи,за да поправя положението?

IMG_0936.PNGIMG_0937.PNG

M14iro

Здравей.
Направи две смени по 50% вода тази седмица да видиш дали ще има промяна. Аз лично нямам представа от какво и каква е тази миризма.
Валиснерията вероятно не се е приспособила , става понякога това с растенията.

trifon81

Да ще опитам два дни по ред с по 50% да сменя. А миризмата си мисля, че може да е амоняк, след като нитритите не са на 0, ама не съм убеден. Има лека прилика в аромата.

mushroom

Принципно аз бих те посъветвал да вземеш риби след 2-3 седмици, ноооо ту лейт. ( - :
Също аз бих взел плаващи растения за старта. Все пак в грунда няма още никакви хранителни вещества, освен ако не си сложил някакви.
Това си е лично мое мнение.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

trifon81

Цитат на: mushroom - 29.03.2025 12:23Принципно аз бих те посъветвал да вземеш риби след 2-3 седмици, ноооо ту лейт. ( - :
Също аз бих взел плаващи растения за старта. Все пак в грунда няма още никакви хранителни вещества, освен ако не си сложил някакви.
Това си е лично мое мнение.
На мен идеята ми за добаявне на рибки беше за поне след 2 седмици и дори за след зацикляне чак, но първо в магазина казаха, че вече може, а и четох, че сомчета било добре да се добавят дори. А и когато другият колега ми каза да пусна няколко реших да го послушам, не без натиск и от жената :). За растения ще взема задължително, нямам нищо в грунда.

mushroom

Айде ся пак с жените ще се оправдаваме. Не че и аз не го правя.  ( - :
Аз действам по следния начин. Като стартирам взимам вода там 10-20-30л. от стар аквариум (ако е възможно). Набучвам каквото искам и пускам роголистник, водна чума и ако намеря писция. Пълня водата от стария, добавям останалото от чешмата. Ако имам гъба от стар аквариум също я хвърлям вътре. След седмица въртене, почвам да слагам малко храна, все едно има риби. На втората седмица пускам 2-3-4 гупи (просто преди имах в изобилие). На 3-тата седмица слагам сомчетата. На четвъртата се опитвам да изкарам гупита и пускам там каквито рибоци съм си наумил.
Също така почвам от 4 часа светене и с всяка седмица качвам 6 и съответно в 3-тата 8 часа и дотам.
Ама сигурно всеки си има различна стратегия.
P.S. Забравих да напиша, че след първата седмица сменям ~1/3 от водата с престояла.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

trifon81

В интерес на истината, не беше оправдаване, а наистина този път мислех да спазя процедурата. За съжаление нямам работещ аквариум, за да взема вода. Четох различни варианти за стартиране, но случи се пак не както трябва. Сега мисля да взема роголистник и водна чума. Ще сменям водата както Миро спомена два пъти по 50% и ще следя с тестовете как е. Ако изчезне миризмата ще е на седмица по 30.

mushroom

Абе не е лошо да има едно оправдание в ръкава, не вреди. ( - :
Да супер, растенията ще помогат осезаемо. Сменяй да, няма да навреди.
Айде слънчева събота, че и неделя... или снежна също е хубаво.

trifon81

Хубав ден и благодаря за всичко!

_Kirilov

Дай му малко време ,  не бързай с торовете , рибите ако оцелеят бързо ще тръгне аквариума . Подозирам ,че миризмата е от всичката химия , която слагаш . Аз известно време слагах на Саечем препарат за нови аквариуми и също имах странна миризма от аквариума - буквално като на стара аптека , миришеше на химия. На филтъра пластмасите и маркучите също започнаха да миришат като на изгоряло , но всичко това премина .

Като цяло не съм фен на цялата тая химия , която са измислили за всичко в аквариумите.

Докато имаш Нитрити - аквариума ще протичат процесите , които са задължителни при всеки нов аквариум , просот гледай да не са високи защото ще умориш рибите вътре . А като виидш ,че се нормализират нещата може да и да намалиш смените на веднъж в седмицата .

Lightning_boy

Цитат на: trifon81 - 28.03.2025 23:04Добавих стартиращ препарат:Easy Life EasyStart, Easy Life Aquamaker.Понеже до 21 март водата не се беше избистрила добавих и JBL Clearol. След 3 дни на 21 март взех две анцитрусчета. Тогава един опитен акварист ме посъветва да взема още 4-5 рибки. Сега започнах да третирам с Easy Life EasyStart, Easy Life Filter medium вече втори ден със смяна на 1/3 вода.
IMG_0936.PNGIMG_0937.PNG

Колко пък да е опитен този акварист, та да ти е казал да не сменяш вода въобще... Как да е. Станалото станало.
Моето мнение е, че си наблъскал аквариума с прекалено много химия в началото. Обикновено нещата се случват бавничко и постепенно. Това хоби учи на търпение, тва е.
Седмични смени на вода. Големи. Такива дивотии от по 10-15% направо не се захващай ич.
Миризма има и в моите аквариуми, но са едва доловими. Според мен си е в реда на нещата.
Ако обаче при теб е доста силна определено има нещо, което според мен с времето и зациклянето ще се изчисти.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

trifon81

Да, възможно е да е от стартиращите препарати. Сега ще опитам без тях. Снощи смених 50% и сега е леко по-слаба миризмата. Днес ще сменя пак 50%. Tази сутрин това показват двата теста. Аз поне виждам нитрити и нитрати на единия 0, поне бяло стои, а другия показва, че има.

ЦитатКолко пък да е опитен този акварист, та да ти е казал да не сменяш вода въобще... Как да е. Станалото станало.
Моето мнение е, че си наблъскал аквариума с прекалено много химия в началото. Обикновено нещата се случват бавничко и постепенно. Това хоби учи на търпение, тва е.
Седмични смени на вода. Големи. Такива дивотии от по 10-15% направо не се захващай ич.
Миризма има и в моите аквариуми, но са едва доловими. Според мен си е в реда на нещата.
Ако обаче при теб е доста силна определено има нещо, което според мен с времето и зациклянето ще се изчисти.

Е смени по 15% няма смисъл и аз правя седмичните по 30%. А миризма такава никога не съм имал в предишни аквариуми и затова ме зачуди. Но може би прекалих с химията. Идните дни ще го покажат.

_Kirilov

Моя съвет е да спреш с ежедневните и да следиш нитрити- ако се вдигат м тогава прави смяна ...

trifon81

Цитат на: _Kirilov - 31.03.2025 09:27Моя съвет е да спреш с ежедневните и да следиш нитрити- ако се вдигат м тогава прави смяна ...
Според теб по това което виждаш на двете картинки как са нитритите? Аз ли съм далтонист или наистина са бели двете. Но пък на сканиращия дава че има. Не знам на кой колко да вярвам. :)

_Kirilov

Лично на моя монитор виждам лека разлика между двете , сега дали е от снимката или нещо друго не мога да кажа на 100%
Не знам кое какво е но като гледам двете на лентичката имат съвсем нищожна разлика , съответно може и да има нещо в акравиума.
Но както казват всички - търпение му е майката.
Единия ми аквариум е на почти година смея да твърдя ,че не е стабилен , другия след три дни ще направи два месеца и буквално от смяна до смяна на вода излиза все нещо ново ...

Similar topics (5)

56313

Публикации: 6
Прегледи: 3277

35189

Публикации: 1
Прегледи: 2374

35907

Публикации: 9
Прегледи: 7924

27344

Публикации: 30