• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.05.2025 23:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Какво осветление ми е нужно

Започната от trifon81, 26.03.2025 09:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kinsman

Аз бих избегнал лед лентите. Основния проблем е че си променят силата на светлината с времето. Използвал няколко китайски марки от рода на V-tac, Vivalux, Ultralux и др.
В кухнята където лентите не светят по 8 часа се налага да ги сменям на 3 години заради силно намалялата светлина.
Марковите ленти например Osram не си заслужават.
Ако искаш да постигнеш много с минимум средства и малко човъркане виж ми темата на моя аквариум. Там имам няколко снимки на моето осветление

trifon81

За съжаление не става това при мен. Моята аква е от тея китайски с пластмасови капаци.

kinsman

Може да се направи нов капак - пластмасов или стъклен. Тогава ще можеш да си сложиш каквото ти харесва осветление.

trifon81

Няма как и няма кой да го направи. Но както се размислих може да има как да се закрепи на него. Въпроса е какво лумпени да подбера, може би два по 500.

Lightning_boy

Добро утро!
Гледам развили сте темата, супер!

Сега, дръж сметка, че в момента в който набучиш лампите ще имаш осезаема промяна и ще започнеш да бориш друг проблем. Анубиасите и валиснерията не искат кой знае какво осветление, съответно ще започнат ядове с водорасли.

Мисля, че колегата Миро е прав, прекалено слабо е осветлението за да имаш водорасли... Единственото, което ми идва на ум е да са кафяви. Те се въдят при слабо осветление.

Ако подходиш както колегата Кирилов е писал - да сложиш нещо, което ще можеш да димираш, смятам че ще е най-полезно за всички :D

И на последно място - търпение. Бавничко се случват нещата в аквариумите, но пък за сметка на това сигурно  :-D  :-D 

Ако бях на твое място - бухам лед лентите и хич няма да го мисля. Дори и колегата Kinsman да е прав за тях (защото аз имам лед лента на кухнята от 4 години и не е мръднала), след 3 години звънни - ще дойда да ти сменя лентите на капака, няма ядове ; )
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

kinsman

Имам два Анубиаса. Единия досега е расъл под прожектор, другия расте на сянка. Осветлението ми е 30 лумена на литър. Този който е расъл под прожектора е расъл по-бързо от другия. Валиснерията й е все тая къде расте.
Мисля че 30 лумена на литър са добър вариант за осветление.

trifon81

Ами то по принцип мисля, че и лед лента да избера и прожектор, който спеомена Kinsman, и на двете може да се сложи димер или греша? Като гледам като лесност за направа особено при мен е май по-лесно прожектора. Тук скобата е захваната с винт, махам скобата и прикрепям прожектора. Макар, че прожектора има IP65, което не знам дали е достатъчно при мен. Има доста конденз по капака.
https://i.postimg.cc/j5ztJdFY/temp-Imagetwv-G3-N.avif

kinsman

За лентата незнам, но прожектора трябва да е димируем. Също така прожектора ще грее и ще трябва да изрежеш няколко отвора за да се охлажда. ip65 може да се слага на открито, но за да си напълно сигурен, си сложи дефектотокова защита. След като запоиш кабелите ги облечи с термошлаух с лепило.
Гледай прожектора да е с матово стъкло за да разсейва по-добре светлината.

trifon81

За греенето не се усетих, вярно то ще си е проблем лятото. Явно ще се връщам към лед лента със защита. Може би две около 60см. ще са добре.

efsedno

Аз съм с лед лента, върху алуминиеви профилчета, които отпред си имат "капачета" пред самата лента, след адаптера за захранване и преди лентите може да сложиш смарт у-ство, примерно Ultralux smart - https://www.ultralux.bg/bg/kontroleri-usilvateli-rf-i-wifi-sistemi-za-upravlenie/24g-smart-sistema-za-osvetlenie/smart-24g-rf-wifi-dimer-za-ednocvetna-led-lenta-4x4a-192w-(12v)-12-24v-dc

Чрез него ще можеш да димираш лентата, и да задаваш различни графици на светене и %-ти.

Similar topics (5)

8867

Публикации: 14
Прегледи: 6928

57437

Започната от dontspame

Публикации: 3
Прегледи: 2402

53809

Публикации: 5
Прегледи: 3925

50213