• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.06.2025 19:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Профилът на _Kirilov

Започната от _Kirilov, 03.11.2013 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 27.01.2025 22:45До колкото знам като израстват заедно нямат ядове с похапване , все още мисля,че не са и толкова големи . Затова взех и червен неон - става една идея по-голям от другите видове .

Иначе се плашат преди да светнат лампите , докато има някой в стаята . Иначе аз нарочно ги храня от пръсти , даже се опитвам да ги пипам за да не бягат .
Колкото до китките -много брада и някакви нишковидни водорасли са ме нападнали и все повече мисля ,че нещо не е ок с филтрацията/течението в аквариума.

Тая филтрация каква е (мързи ме да чета 16 страници назад). С какво въртиш водата? Съмп?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Две Тертри 1200л/ч
Едната е пълна с керамика и гъби и вати - изоползвам я повече за механична.
Другата е пълна с К1 медия и вата - използвам я за биологична повече.
Но подозирам течението , не самата медия . Отпред и отзад така съм я завъртял водата ,че се вижда как всичко се движи , но по средата органиката ми е много и две седмици ако не чистя с маркуч да изсмуквам става тиня.

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 28.01.2025 08:47Две Тертри 1200л/ч
Едната е пълна с керамика и гъби и вати - изоползвам я повече за механична.
Другата е пълна с К1 медия и вата - използвам я за биологична повече.
Но подозирам течението , не самата медия . Отпред и отзад така съм я завъртял водата ,че се вижда как всичко се движи , но по средата органиката ми е много и две седмици ако не чистя с маркуч да изсмуквам става тиня.
Е, той не изглежда толкова натоварен тоя аквариум ...
Нещо има, определено. Аз моя го карам с един Fluval FX4 вътре е центрофуга, но и не съм чистил с месеци

_Kirilov

Цитат на: Lightning_boy - 28.01.2025 16:13Е, той не изглежда толкова натоварен тоя аквариум ...
Нещо има, определено. Аз моя го карам с един Fluval FX4 вътре е центрофуга, но и не съм чистил с месеци
То по-голям фабричен филтър не съществува от твоя хахаха , има и 6 де ама се оплакват нещо .
Реално си има течение , но по средата поляната от малките анубиаси трупа само детрит.

M14iro

Цитат на: _Kirilov - 29.01.2025 08:09То по-голям фабричен филтър не съществува от твоя хахаха , има и 6 де ама се оплакват нещо .
EHEIM classic 1500 XL -2260 е по голям , ако имаш предвид филтърния обема. При него няма кошници и други  ,които ще заемат от обема  както  при Fluval FX, а  празен цилиндър -24л.,филтърно пространство- 18л. .
Разликата в  действителния дебит на помпите е малка-100-150л./ч.в полза на FX4.
Но ако човек иска по голям дебит на Ехейм-а, може да се инсталира по голяма, примерно  DC помпа, която е абсолютно тиха . 

mushroom

А примерно потопяема помпа за езеро да залепиш за едната страна? Да прави течение просто... не да филтрира?
Нямам си идея каква взех на майка ми за езерото, но е на китайчетата SEBO/SOEBO/SOBO така и не можах да разчета логото им.
Само разсъждавам... на глас дето се вика.  ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Цитат на: M14iro - 30.01.2025 10:19EHEIM classic 1500 XL -2260 е по голям , ако имаш предвид филтърния обема. При него няма кошници и други  ,които ще заемат от обема  както  при Fluval FX, а  празен цилиндър -24л.,филтърно пространство- 18л. .
Разликата в  действителния дебит на помпите е малка-100-150л./ч.в полза на FX4.
Но ако човек иска по голям дебит на Ехейм-а, може да се инсталира по голяма, примерно  DC помпа, която е абсолютно тиха . 

Това за EHEIM-а не го знаех. Честно казано съм давал мнение за Fluval-a във фейса... че не съм особено очарован, щото малко си бучи, а и с тия гофрирани маркучи си се позадръства, просто защото са гофрирани и задържат мръсотия.
Някъв маняк взе да ми развива теории, че в аквариума ми било адската тиня затова така ставало, пък в неговия филтъра бил като сълза чист ...
Ще се разчета за тоя EHEIM да видя какво що. Ако е действително безшумен, направо ми мирише на покупка, ама да видим :D

Колегата mushroom също е дал според мен адекватно мнение, стига да има къде да я скриеш тая попма. Мен ще ме дразни да се вижда.

M14iro

ЦитатЩе се разчета за тоя EHEIM да видя какво що. Ако е действително безшумен, направо ми мирише на покупка, ама да видим :D
*privet* Аз му махнах помпата на EHEIM-а, че  ми шуми- бучи. След време , когато филтърната медия започне  да се запушва започва да бучи./маняка до някъде може да е прав/ Издава ниско честотен/басов/  шум, ужас. К'во ли не опитах поне да го огранича,но не става. Късно вечер , когато е мъртва тишина, няма околни шумове, го чувах , сякаш нещо до ухото ми леко бучи, ужас.И преди два месеца взех DC помпа и се преродих.       

M14iro

https://www.theaquariumsolution.com/product/8364/443  Помпата е 5000л/ч , но след инсталиране - маркучи , тръби , проточен нагревател , филт. медия, работа при 95% стана на 2700л/ч , което за мен е  добре.

M14iro

Цитат на: mushroom - 30.01.2025 14:58А примерно потопяема помпа за езеро да залепиш за едната страна? Да прави течение просто... не да филтрира?
*privet* Ако имаш предвид да залепиш на стъклото , ще прави вибрация и ще има ужасен шум. Помисли за  Mini Wave Maker , би трябвало да е по добре...

mushroom

30.01.2025 18:23 #250 Last Edit: 31.01.2025 09:02 by mushroom
Цитат на: M14iro - 30.01.2025 18:09*privet* Ако имаш предвид да залепиш на стъклото , ще прави вибрация и ще има ужасен шум. Помисли за  Mini Wave Maker , би трябвало да е по добре...
Ще пиша след малко...
То стана едно след малко... на следващия ден. ( - :
Може и да си прав. Не съм я изпробвал в домашни условия. Но е на същия принцип като вътрешните филтри, само че с по-голяма перка. А има вътр. филтри, които са доста тихи.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

_Kirilov

Не виждам смисъл да се използват такива помпи конкретно .
Стари филтърни глави , скимъри и филтърчета бол в нас, винаги може да се сложи едно някъде между камъните  да върти водата и да вдига мътилката.
Иначе на изходите на двата филтъра съм бочнал по една от тези по-гоплемия варинт , но имам съмнение ,че не ми достига дебита и съответно течението , което правят те е по-малко от колкото ако ги махна и ги оставя на голи Г тръби. Винаги съм бил само на тръби и течението е било ок.

Цитат на: M14iro - 30.01.2025 18:00https://www.theaquariumsolution.com/product/8364/443  Помпата е 5000л/ч , но след инсталиране - маркучи , тръби , проточен нагревател , филт. медия, работа при 95% стана на 2700л/ч , което за мен е  добре.

Това ме подсеща ,че имам един Ехейм класи от малките , който преди години при спиране на тока охлюв беше заседнал в пропелера и статорното тяло се беше стопило  - та за него ако опра до използването му мога да му сложа една външна помпа и да го използвам както за филтър - така и за голяма кана за разбиване на Цо2  *bg*

Lightning_boy

Off:
Аз ли нещо не виждам или никъде не пише цена на тая помпа?

M14iro

Цитат на: Lightning_boy - 31.01.2025 12:34Off:
Аз ли нещо не виждам или никъде не пише цена на тая помпа?
https://reef-aquarium-store.com/dd-function-pomp-5000l-h
Цените са според дебита

M14iro

Цитат на: _Kirilov - 31.01.2025 10:41но имам съмнение ,че не ми достига дебита и съответно течението , което правят те е по-малко от колкото ако ги махна и ги оставя на голи Г тръби. Винаги съм бил само на тръби и течението е било ок.
Тая джаджа  има  стеснена част и ще ти намаля дебита . Винаги  маркуч,тръба , някакъв фитинг  с по малък вътрешен размер ще намалят дебита, също и тръба 90'/коляно/
Тук много добре го казва и показва човека

Similar topics (5)

18815

Публикации: 1
Прегледи: 3300

38214

Публикации: 833
Прегледи: 203911

28346

Публикации: 8
Прегледи: 6958

23003