• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.06.2025 18:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 15:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Здравейте отново.
Извинявам се за вековното забавяне, но имаше ангажименти разни и така.
Та... коритото си върти от около 2 месеца празно (вода, манадо, 2 корена в него и ... охлюви де*ба :D).
Осветление не съм пускал. Всичко си е на линия и само трябва да ги сглобя и набутам под шкафа, понеже съм им заделил място ...
Сега въпроса е, преди да се впусна в тая кушия с нареждането на реактори, бутилки, маркучи и т.н. Трябва ли да сменям всичката вода и да направя "рестарт" щото то действително нищо не е вървяло в този аквариум и основно на тъмно е стоял? Или пък ... съм една идея с предимство, че си е чистичък и няма нужда от смяна на вода?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Такъв старт аз лично никога не съм правил - пусни някоя гупа за тест-изпитател и виж какво се случва.
Има ли някакъв живот в него не ти пречи да направиш за две седмици смени по 40-50% и след това вече да дейтваш както сметнеш за добре .

Със сигурност ще има разлика със и без обитатели , защото аз го наблюдавах в моя 400л и определено с всяко добавяне на иби нещо се променяше в него.

Колкото до реденето на техниката - в това е чара на всичко  :-D

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 16.10.2024 16:07Такъв старт аз лично никога не съм правил - пусни някоя гупа за тест-изпитател и виж какво се случва.
Има ли някакъв живот в него не ти пречи да направиш за две седмици смени по 40-50% и след това вече да дейтваш както сметнеш за добре .

Със сигурност ще има разлика със и без обитатели , защото аз го наблюдавах в моя 400л и определено с всяко добавяне на иби нещо се променяше в него.

Колкото до реденето на техниката - в това е чара на всичко  :-D

То в аквата риби няма да се гледат. Ще има китки, затова и се чудя, дали ще има драма или направо да точа и на ново :D

mushroom

Интересен старт... аз не бих източвал водата, все пак от корените има някакви полезни вещества, които са пуснали. Бих сменил 30% и след седмица пак 30%.
А охлювите какво ядът? Остатъци от корените, там кората примерно?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Цитат на: mushroom - 16.10.2024 16:39Интересен старт... аз не бих източвал водата, все пак от корените има някакви полезни вещества, които са пуснали. Бих сменил 30% и след седмица пак 30%.
А охлювите какво ядът? Остатъци от корените, там кората примерно?
Никаква идея какво ядат. Най-вероятно съм ги вкарал с водата, като съм взимал от големия аквариум.
Старта хич не е интересен, трябваше да е пуснат преди около 3 месеца този аквариум :D
Ще го подкараме, криво-ляво. Няма къде да ходи.

bunzip2

Цитат на: Lightning_boy - 16.10.2024 16:26То в аквата риби няма да се гледат. Ще има китки, затова и се чудя, дали ще има драма или направо да точа и на ново :D

Нищо не точи, щом няма да пускаш риби, сей си китките и тва е. Манадото не отделя нищо във водата, така че няма от какво да се притесняваш.
Само не знам как ще се справиш със сеенето в манадото, при пълен аквариум. Мъка ще е, да знаеш.
Иначе като го засееш, пускаш осветлението на 4 часа, след седмица вдигаш с 1 час и започваш торенето. След това 30-50% смяна на вода всяка седмица и вдигане на осветлението с по 1 час, докато достигнеш 8 часа.

Lightning_boy

Цитат на: bunzip2 - 17.10.2024 11:15Нищо не точи, щом няма да пускаш риби, сей си китките и тва е. Манадото не отделя нищо във водата, така че няма от какво да се притесняваш.
Само не знам как ще се справиш със сеенето в манадото, при пълен аквариум. Мъка ще е, да знаеш.
Иначе като го засееш, пускаш осветлението на 4 часа, след седмица вдигаш с 1 час и започваш торенето. След това 30-50% смяна на вода всяка седмица и вдигане на осветлението с по 1 час, докато достигнеш 8 часа.
Е, то не е проблем да източа водата, да насея и да я върна обратно. Помня, че беше споменал, че е мъка с пълно корито. А и някъде из твоята тема май го бях чел  :-D

bunzip2

Ами, по-добрия вариант е да направиш така, да.
Преди да започнеш да засяваш, вземи си една торба с камъчета, по-едри, по-дребни.. и една тубичка секундно лепило.
По-големите растения, директно лепиш корените за камъка и заравяш :D

Lightning_boy

И лепило има подготвено. Буквално трябва само да се захвана да го правя.
Мисля тези дни, като заспи наследника да взема да се позанимавам малко с хардскейпа. То иска да помага диването ама как да му дам да пуска камъни в 150 литра вода ... :D
Като понаправя нещо и понасъбера нещата, ще лепна една снимка и направо ще напиша какви растения мисля да взема, да дадете мнение за тях и дали е въобще кадет като мен да се захваща с такива китки  *DANCE*

bunzip2

_Kirilov

Ако ползваш и корени , по които да кичиш мъхове и китки ти препоръчвам да си купиш малки силиконови ластичета.
При мен лепилото на места лоша шега ми изигра като хем се вижда , хем всякаш изгори китките .

bunzip2

За мъховете не е проблем, в началото ще се вижда, ама после като обрасне, няма никакви проблеми.
Иначе да, може да изгори растението. Слага се малко, върху малка част само от растението, колкото да не отплува, иначе ако го оклепаш яко, кофти  :-D
Иначе ако целта е да обрасне корена в мъх, аз бих препоръчал малко парче мъх да се блендира с малко кисело мляко. Омазва се корена така и се оставя някъде (примерно в друг аквариум, празен, със 100 грама вода вътре и отгоре завит с фолио, да пази влажността). Оставяш го на светло място за 2-3 седмици, да се захване мъха и да тръгне, после местиш в аквариума.

Lightning_boy

Има корени пичове. Всичко съм заграбил де що има. Наистина ще го натисна тези дни.
Аз за връзването ползвах преди корда... м*мка му и говедо няа връзване  :-D  :-D 
После си викам с ластици що не пробвам... Ама виж, добре, че влизам чат пат, да ми даде акъл някой.
Bunzip2, тва с киселото мляко, на някой кофти вегански шейк прилича, но наистина бих го пробвал някой ден, е така за опита :D :D

bunzip2

То може и да си го пийнеш, най-много да помогне за нещо  :-D  :-D
Иначе за корените става. Даже някои го разбиват и с една лъжичка аквасоил вътре, става като допълнителна подхранка за мъха.

Погледни тази рецепта :)

Lightning_boy

Така, аквариума е зареден. Ето и малко прогрес по темата, да не кажете, че само си чеша езика тука  :-D
Ето това измислих за хардскейп. Нещо не ми се отдава сякаш тая работа ама да видим. Като набучим китките може пък и да стане.
DSC_2002.JPG

Ето една и от ъгъл да се види.
DSC_2003.JPG

Тук реших да покажа, че се вслушвам в съветите ви!  :-D  Бутилката с CO2-то и редуцир вентила са под аквариума.
DSC_2005.JPG

И сега ... Един опит да обясня какво ми е в главата с китките, а вече дали ще се получи е друга тема.
Aqua.png

1. Bolbitis heudelotii
2. Proserpinaca palustris 'Cuba'
3. Alternanthera reineckii 'Rosanervig'
4. Alternanthera reineckii 'Mini'
5. Staurogyne repens
6. Нямам идея
7. Също нямам идея
Надявам се долу-горе да става ясно как ги виждам нещата. Ще съм благодарен, ако споделите мнения или препоръки.
Умишлено Bolbitis-а е в ляво до филтъра, понеже обичал повече течение, расте бавно и така няма да пречи на потока, който се създава към входа на филтъра.
За място 6 трябва да измисля нещо, някак си не ми се ще да е празно, а 7 е отзад и има доста място, просто не се вижда добре от снимката.
Чудя се за мъх върху някои от корените, но засега още не знам дали да се натискам за това.
И последно ... Флейтата на филтъра е по цялата широчина на аквариума и съм я насочил леко нагоре, за да движи повърхността на водата. Въпроса е дали така ще се разтваря ПО-МАЛКО CO2 във водата и трябва ли да я махна и просто да сложа обикновената малка флейта?

Similar topics (5)

26244

Публикации: 8
Прегледи: 6131

49898

Започната от pepa

Публикации: 5
Прегледи: 3350

6955

Започната от cardin

Публикации: 11
Прегледи: 10649