• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

08.08.2025 03:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум на бай ви Васил...след 20 год. пауза

Започната от VassetZ, 11.06.2024 01:33

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Добро утро.
https://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/prvi-opit-za-rastitelen-akvarium/ Това е моята тема, която е в застой по обясними причнини.
Там можеш да попрочетеш каквото ти трябва. Добре, че е колегата Bunzip2.
Аз лично четох от неговата тема преди години, там също е описано всичко подробно.

П.С. Тоя аквариум там ли стои по принцип :D ?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

VassetZ

Ей, благодаря за линка към темата! Много интересни неща има написани!
Иначе аквариума там си седи, да, защо?  :-D

Lightning_boy

Няма за какво да благодариш, затова е форума.
А за аквариума ... ми някак си много в средата на помещението стои, това ми направи впечатление.  *bg*

mushroom

Бутилката трябва да има някъде WP(working pressure) и/или BP(burst pressure), води се по тях. Ако примерно е 200 бара, за да си спокоен пълни я до 150 или по-малко. Също така срещу някаква сума (не знам каква), може да се направи хидротест на бутилката.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

VassetZ

Така  изглежда, но всъщност е в края, напречно на един гардероб. Иначе бутилката ужким е чисто нова, от обява. Пълна бутилка 126 лв + редуцир вентила още 45.
В момента не знам до каква степен влияе върху растежа на растенията подаването на СО2 чрез гел, вода и мая, но просто няма място за никакви водорасли.
Иначе торенето, колкото и да е безсмислено за тези растения, е по схемата, която е качена в сайта на Seаchem, с техните препарати.
А, да — лампите светят по 12 часа на ден .

mushroom

Цитат на: VassetZ - 29.08.2024 16:29А, да — лампите светят по 12 часа на ден .
Ето ти я причината за водораслисте.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

VassetZ

Ама водорасли няма в тоя аквариум, дори стъклата не зеленясват. В другия проблема с синьо—зелените.
В тоя аквариум проблема е неконтролируемата популация на охлюви, от тия малките. Положението излиза от контрол просто с тях...

kstoilov

Охлюви хелена при мен помогнаха.
Но охлювите са много упорити. След време, щом хелените изчезнаха, без да слагам нови растения, пак се завъдиха. И пак хелени...

Lightning_boy

Цитат на: kstoilov - 29.08.2024 21:40Охлюви хелена при мен помогнаха.
Но охлювите са много упорити. След време, щом хелените изчезнаха, без да слагам нови растения, пак се завъдиха. И пак хелени...
Колега, боции пробвал ли си? Че мисля да взимам, ама не знам до колко ще свършат работа.

mushroom

VassetZ: Значи съм ги объркал двата континента. ( - :

Lightning_boy: Аз съм пробвал и работи, само че е хубаво да е голям аквариума, че боциите стават по 10см.

Lightning_boy

Цитат на: mushroom - 30.08.2024 12:16VassetZ: Значи съм ги объркал двата континента. ( - :

Lightning_boy: Аз съм пробвал и работи, само че е хубаво да е голям аквариума, че боциите стават по 10см.

Да, точно за голямото корито искам да взема.

mushroom

Значи взимай смело, при мен (то не беше моя аквата, ама аз го подържах) охлювите бяха мелания и планорбис. Също така като се замисля, ще е хубаво да има някакви укрития. Обичат да се крият. В тази аква все се скатаваше зад вътр. филтър.

VassetZ

А чисто хипотетично освен охлювите хелена, както и механичния начин за намаляване на популацията на другите охлюви, някой да е пробвал препарата Gastropex?
https://aquarist.bg/produkt/esha-gastropex-10ml-preparat-za-akvariumi-sreshtu-ohlyuvi/
И ако да - има ли файда от него?

Lightning_boy

Цитат на: VassetZ - 01.09.2024 18:48А чисто хипотетично освен охлювите хелена, както и механичния начин за намаляване на популацията на другите охлюви, някой да е пробвал препарата Gastropex?
https://aquarist.bg/produkt/esha-gastropex-10ml-preparat-za-akvariumi-sreshtu-ohlyuvi/
И ако да - има ли файда от него?

Колега, аз лично не разчитам на препарати за такива неща. На мнение съм, че колкото по-малко химия в аквариума - толкова по-добре.
Аз затова и попитах колегата mushroom за боциите. Не искам от едни охлюви да скачам на други охлюви и т.н. 1 - 2 боции изобщо няма да ме дразнят, даже напротив ще правят аквариума по-пъстър, а и като реша винаги мога да ги махна.

mushroom

Не съм пробвал с препарати, но аз нямам нищо против охлювите. ( - :

Similar topics (5)

41898

Публикации: 44
Прегледи: 11654

55604

Започната от gataga

Публикации: 45
Прегледи: 12907

57837

Публикации: 7
Прегледи: 3379

8612