• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.01.2025 17:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум на бай ви Васил...след 20 год. пауза

Започната от VassetZ, 10.06.2024 22:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VassetZ

Тъй, след 20 години отново реших да се занимавам с това толкова приятно хоби! Като бях на 17 си спомням, че всичко започна с някакъв скалъпен някъде в гараж аквариум. Донесе ми го баща ми, заедно с една въздушна помпа и нагревател... После намерих тоя форум и започнах да разбирам, че акваристиката не е да  сложиш миди и рапани в стъкления контейнер с вода и да ръгаш на рибите (скакалрии и гупи тогава основно) храна, докато не ги прехраниш или умориш от жега/студ.
После разбрах и за пазара на Подуяне, който сега май се премести в Надежда. От там си натрових рибите с тубифекс. Започнах самоделните "системи" за СО2, направих си някакво прилично освеление. Купих си адекватен филтър, някакви препарати. И всичкото научено от тук, от този форум. Тогава нямаше друго място, на което да се концентрира цялото знание за аквархистиката в България. Нещата бавно се получаваха докато през лятото на 2006-та не се върнах от море, наще бяха забравили да се грижат за аквариума и вместо него заварих една септична яма. Та тогава заебах всичко...а тъкмо бяха отворили магазина на Аквадизайн в София, на ул.Гълъбец 5. :-P  И така до края на месец май 2024 г. Не че през годините не съм си мислил пак да се захващам, но ме беше леко "страх" като че ли? Много жалко, щото съм пропуснал през това време целия кеф от това да си имаш аквариум и да си ангажиран с това толкова приятно хоби.
Първото нещо, което ме изненада приятно е, че регистрацията ми се пази. Като прегледах старите теми все едно попаднах в машина на времето.  :-D
Второто нещо беше, че вече на пазара има всичко.
Та започнах отново с голям кеф и желание.
Аквариума е стартиран на 24.05.2024 г.
- AquaEL SET LEDDY DAY&NIGHT 60 - 54 литра
Поставка за аквариум AquaEL 60 - черна + Подложка за аквариум 60 x 30 см AquaEL
За дъно сложих кварцов пясък AquaEL Quartz sand 0.4-1.2 мм. 2кг и върху него 10 кг AquaEL Basalt 2-4мм
За обогатяване субстрата нацвъках на няколко места Aquili Fertilizer - тор на таблетки
За декорация  Скала Stratification Rock и няколко корена от азалия
Освеление 2х LED Осветление Aquael LEDDY Tube Day&Night 7W Sunny 27.3 см + AquaEL Socket Link Duo WIFI, за да мога да си контролирам режимите на светене от телефона  :-D
Филтъра в момента е Sera X-Edge 300 със Sera Siporax Mini Professional Algovec + Sera Filter Biostart, като имам и Sera Bioactive 130 със стандартните оборудвания Siporax и гъбите, които идват в комплекта. Филтъра съм го спрял в момента, щото нещо не го нагласих като хората, а и щях да си уморя рибите от глупост, като го пуснах за първи път онзи ден.
Нагревателя е AquaEL Fix2 Zone 50W, който естествено в момента е в шкафа
Въглероден двуокис чрез комплект за стартиране на аквариум Dennerle BIO CO2 Starter set

Аксесоарите са: термометър JBL Aquarium Thermometer DigiScan Alarm- цифров термометър със сигнална функция, Чистачка 4in1 Marina Deluxe planter scraper, Сифон Fluval Easy Clean Gravel Cleaner, Пръстен за храна Fluval, права ножица 25 см и права пинсета 28 см. от някакъв неизвестна марка от OLX  :-D и JBL Nbox, когато се наложи.

Препарати: Sera Aquatan, Sera bio Nitrivec, Sera KH/pH plus, Sera Mineral Salt, Sera Toxivex, Sera Florena & Florenette, Easy-life EasyCarbo, Algexit, Catappa-X
Тестове JBL Pro Aquatest Easy 7in1
Храните са: SERA San, Sera Vipagran, Fluval BugBites Spirulina и Tropical fish, JBL Pro Novo Fex, Sera Micron, когато се налижи.

Рибите: за сега са 5 рубинени хелера, 1 мъжки и 4 женски - да си плуват и да се множат на воля ;)

Растения: Елеохрарис, Погостемон, Лизимахия, Криптокорина, Анубиас, Маяка, Тайвански мъх, Васлиснерия и Нимфея лотус.
https://i.postimg.cc/gnGVJTRc/IMG-3875.avif https://i.postimg.cc/9RVd78SB/IMG-3908.avif Та тва е в общи линии към момента.  :-P

Lightning_boy

Значи ... евала, че след 20 години отново си в играта! *bg*
Тоя сет за стартиране на денерле нещо паянтов ми се види, ама времето ще покаже. Лампите ги разгледах в нета, дават, че имат цветна температура 7000К и 620Lm светлинен поток. С две такива мисля, че ще е чук.
Въпроса е микро и макро слагаш ли? Защото не видях да си писал.
Следим темата и чакаме развитие.  *THUMBS UP*  *privet*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

VassetZ

Гледам , че бълбука стабилно тая система за СО2. Вече трета седмица си работи безотказно. Добавям и Easycarbo всеки ден по 1 мл., де.
Иначе добавям Sera Florena веднъж седмично и Sera Mineral salt.
Ако имате някакви предложения - казвайте.  :-D

bunzip2

Браво, чудесно завръщане  *THUMBS UP*
Системата за со2, мисля, че следващия път ще я прескочиш  :-D .
Супер нерентабилно, колко се изръси за нея? Подобни системи изкарват доста малко време за цената си.
Виждам обаче някои неща, които могат да се окажат леко проблем.
Аквариума още е нов и нямаш драми, но внимавай с тези таблетки, които си сложил, особено в инертен грунд. Дано си спазил дозировката и да си ги заровил достатъчно дълбоко.
Да попитам също - Sera KH/pH plus , това защо го слагаш, с каква карбонатна твърдост е водата, която сипваш в аквариума и чешмяна ли е?
Еasy-life EasyCarbo - дозата от 1 мл на ден е само хабене на препарата долу-горе. Нито полза, нито вреда имаш от него, напълно излишен в тази дозировка, както и безсмислен, като гледам имаш со2 система. Ако го слагаш превантивно за алгии, файда йок.
Algexit - ако нямаш нишковидни, еленови рога - напълни излишно!
Относно Sera Florena и Sera Florenette - и двете са тор, съдържащ само микро елементи. Съвсем скоро ще се окажеш в голям проблем с растенията, ако не започнеш да добавяш някакви макро елементи под някаква форма. Отделно липсата на макро, ще доведе до сериозен излишък на микро (особено желязо), което неминуемо ще доведе до нишковидни.
Също мисля, че е грешка ситната фракция да я сложиш най-отдолу. Обикновено се прави обратното и ще обясня защо.
Колкото по-ситна е фракцията, толкова по-трудно циркулира водата. С времето натрупването на бактерии, органика и т.н., много бързо задръства субстрата и циркулацията става почти невъзможна. Това довежда до анаеробна среда при корените, съответно растенията започват да загиват.
Обикновено ситния грунд се ползва за покриване на повърхностния слой, за естетика или за да олесни засяването на растения с дребни корени (или и двете).
Друго, което мисля, че не е добре, е да се използват подхранващи таблетки в инертен субстрат, тъй като липсата на катйонен обмен, или поне затапващ слой, с висок СЕС, може да доведе то изтичане на хранителни вещества във водния стълб, което да доведе до алгии.
Надявам се да потръгнат добре нещата, но обърни внимание на торенето *privet*

VassetZ

Тая система е около 20 лв., а бутилката за зареждане е около 15-16. Реално не знам колко е рентабилно, но за момента нямам намерения за друго  :-|
Иначе Sera KH/pH plus слагам, защото pH e 6.4, a KH e 3, най-много 4. Водата е чешмяна, да. Софийска.
Таблетките ги сложих само в самото начало веднъж, щото допреди това не знаех за другите видове субстрати. както и да е, де голяма грешка ми е това "дъно", ще гледам да я оправя някак или поне да са минимални вредите.
За макроелементите също не знаех, благодаря за информацията.

bunzip2

KH 4 е перфектна вода!
Не ти трябват никакви кх/пх буустери, изобщо не ги слагай.
Софийската вода е супер подходяща за директно пълнене на аквариума, без никакви "обработки".
И във Варна, ако имахме такава ... ама пълно щастие няма :).
Единствено при софийската вода, бих препоръчал по една стабилна щипка магнезиев сулфат (английска сол от аптеката) веднъж седмично, след смяна на вода. И 2 щипки да слагаш, не е грешка  ;-)

VassetZ

Ето как си охлаждам "инсталацията" - с вентилатор от Лидл за 10 кинта. Интересното е, че температурата спада от 29 на 26.5 градуса за един час, което е супер.
Иначе реших да си направя "домашна система" за СО2, поръчах маркучите и останалите чаркове от Алиекспрес, остава само да видя къде беше рецептата за желето  *YAHOO* https://i.postimg.cc/RVchCNNn/IMG-3927.avif

bunzip2

Заповядай..
Принт скрийн-ал съм я, да я имам, ако се наложи :D
Само с една корекция, аз първо слагам вода да заври и пускам желатина да се разтвори, като разбърквам леко, докато се разтвори напълно, после го добавям към останалата вода в бутилката, тъй като метода с тръскането на бутилката образува супер много пяна заради желатина, после тая пяна няма махане... като изстине с нея става кофти :D

mushroom

VassetZ: Тия линкове със снимки аз не мога да ги отварям, тоест отваря се, но няма снимка... излиза иконка за broken link.

Edit: Linux-a не поддържа все още формата avif. Моя грешка.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

bunzip2

Цитат на: mushroom - 12.06.2024 15:49VassetZ: Тия линкове със снимки аз не мога да ги отварям, тоест отваря се, но няма снимка... излиза иконка за broken link.

Edit: Linux-a не поддържа все още формата avif. Моя грешка.

Каква дистрибуция и каква графична среда, "линукса" е много общо казано. На кратко - не е проблем да отвориш avif.
Ако си с KDE, ъпдейтни тези библиотеки - shared-mime-info, libavif, kimageformats.
С gimp би трябвало да нямаш проблеми.
Ако си с gnome , може да видиш gthumb.

VassetZ

А така, засегнахте и другата ми гола а краста - Linux  :-D
Кой казва, че няма пълно щастие?

bunzip2

Еми, не става само аквариуми, трябва и сървъри да се правят  *CRAZY*

mushroom

С Ubuntu 16.04 LTS съм.
Gthumbs и gimp не могат да го отворят файла. Ама няма драма има къде, къде по-лоши неща на тоя свят. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

VassetZ

Днес забелязах, че по листата на Лотус нимфея-та са се появили дупки! А охлюви нямам в аквариума. Много странно.
Дали вече не започва да се усеща дефицита на макро елементи? Ако да - как и какво е необходимо да започна да прилагам?

NO CARRIER

Като е тръгнало на офтопик, сабале изстинах. Отварям форума - няма го. Отварям сайта - няма го. Баси. *CRAZY*

Нощеска имаше токови удари. Явно нещо се е случило и апачето беше забило. Рестартирах го и се оправи. *YAHOO*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

20575

Публикации: 5
Прегледи: 2347

40762

Публикации: 1
Прегледи: 2364

13051

Започната от besom

Публикации: 8
Прегледи: 3910

29788