• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.06.2025 22:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 15:12

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

bunzip2

Варианта с пожарогасител също е валиден, както каза колегата по-горе. Ако не си намериш бутилка, скачай на пожарогасител. Бутилката за со2 си е бутилка за со2, без значение дали е от пожарогасител или не. Иначе тая обява, която ти пратих , знам че вършат работа.
Един приятел си взе от там двулитрова нова, доволен е :)

Lightning_boy

Здравейте пичове  *privet*
Докато си чакам вентила от Алиекспрес, се разрових да поръчам останалите неща за системата.
Бутилката с крана са вече тук.
Редуцир вентила, игленият вентил и електромагнитният клапан ще се появят по някое време живот и здраве.
Сега, ако не се лъжа трябва да взема възвратен клапан, за да не върне вода към бутилката, брояч на мехурчетата, реактор, постоянен тест за CO-то и един таймер за клапана.
Това нещо на JBL https://aquarium.bg/test-jbl-proflora-co2-taifun-inline-6468700-bg според вас дали ще е сполучливо?
Питам по две причини: 1-во, че така или иначе съм си с филтър JBL - съответно лесен монтаж и 2-ро: някъде четох, че този метод уж е по-добър за разтваряне на CO-то. Сега колко е вярно това е друга тема  :-D
Имам ли нужда от нещо друго? И въобще смятате ли, че това ще свърши раборта или да взимам всичко по отделно и да сглобявам?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

mushroom

Ако разбирам правилно описанието... "възвратен клапан, за да не върне вода към бутилката, брояч на мехурчетата, реактор, постоянен тест за CO-то"... тази джаджа е всичко в едно. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Цитат на: mushroom - 07.06.2024 10:06Ако разбирам правилно описанието... "възвратен клапан, за да не върне вода към бутилката, брояч на мехурчетата, реактор, постоянен тест за CO-то"... тази джаджа е всичко в едно. ( - :

Не, JBL предглагат възвратен клапан, брояч на мехурчета и реактор в едно тяло, а постоянния тест е отделно като оборудване за коритото.

bunzip2

Брояч за мехурчета не си купувай. Имаш на редуцира, ако си поръчал, този за който ти споменах.
За таймер - вземи си smart контакт. Бързо лесно и удобно... много мъка спестява.
Постоянен тест за со2 - не ти трябва!
Реактор - препоръчвам ти sera flore CO2 (взимай за 1000литра), мнооого добър реактор. По-обемен е от 500 литровия вариант, но пък разтваря с лекота. И 500л. модела да вземеш, пак е супер!

линк : https://aquascape.bg/co2/17-sera-flore-co2-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80.html

За този на JBL реактора немога да споделя мнение, но от това, което виждам, според мен е с някакъв вид керамика вътре. Мисля, че след определено време употреба, може би ще загуби ефективност и най-малкото ще иска някаква поддръжка от гледна точка на почистване/замяна на керамиката, която разпрашава со2-то. От сера-та гарантирам, ще си доволен, поддръжката във времето е точно 0. Ако искаш да минеш по-бюджетно, може и с керамичен дифузер, но за голям литраж, определено е по-добре да си с проточния реактор тип 77 (разбирай този като сера-та).
Възвратен клапан - левче, във всеки магазин за акваристика  *privet*

П.П: Давам линк към смарт контактите, които аз използвам. Естествено, взимам си ги от алиескпрес на половин цена, но ако не ти се чака - https://djadja.bg/wifi-smart-kontakt-16a-smartlife-tuya

Harier

bunzip2 ако имаш опит,може ли малко повече информация за реактор тип 77 и  sera flore CO2. Спъват ли дебита на филтъра, sera flore с тази перка шумен ли е, разтварят ли без остатъчни балончета излизащи от флейтата/лилипайпа?
С jbl proflora съм. Върши си работата,не спъва дебита. Мехурчетата неразтворен СО2 понякога ме дразнят и се чудя с какво да го сменя.

bunzip2

Да, имам наблюдения върху sera flore 1000л модела.
Чува се много слабо, аз лично не го чувах де, понеже беше в шкафа под аквариума. Самата перка е безшумна като се върти, но понякога от самите со2 мехурчета се чува леко, като ги удря перката. Нищо фрапиращо. Чашата на реактора се пълни с биоболи, или парчета от биоболи, така разтваря супер. От флейтата на филтъра никакви балончета не излизат. Разтваря супер.
Дебита може би мнооого леко го намаля, пренебрежимо малко. Ако филтъра не е куц кон, няма да забележиш разлика в дебита.
Използвал съм го със sunsun hw-302, което си е слаб филтър и въпреки това нямаше никакви драми в аквариум с обем 170 литра.

Реактора тип 77 е подобен, но там пълнежа в чашата трябва да е по-дребен, понеже няма перка, която да раздробява балончетата допълнително. Там ще имаш повече съпротивление на водната струя и дебита ще падне повече. Сера-та е супер вариант, а и ако тръгнеш да си правиш тип 77, не мисля, че ще излезе по-евтино от сера-та. С тея цени в момента на всичко....

_Kirilov

Не е нужно да има пълнеж ,перка или биоболи , к2 медия и т.н.
Каната и дебита на филтъра са от значение .
Аз не бих дал пари за готов такъв с перка - рано или късно перката спира да се върти поради ред причини -охлюви, налепи , намаляне на дебит , наличие на джоб цо и прочие .

Работата е следната -слагаш каната , чекера , пускаш 40до 120 балона в минута и следиш за какво време ще започне чекера да отчита . Това време го правиш така ,че таймера за магнетвентила да отваря цо-то примерно час до два преди пускането на лампите.
Съответно трябва да видиш и за какво време след спирането му цо-то изчезва от водата за да не не утрепеш жабите в аквата .
При мен винаги е било 2часа преди да светнат и два часа преди да се изгасят и не съм имал ядове.

На кратко .
Преди да светнат  лампите докато се насити водата .
Преди да се изгасят защото в реактора и във водата има не малко цо

Harier

Ето малко и от мен :)
Точно с посоченият в линка проточен дифузер на jbl съм от две години. Поддръжката му не е кой знае какво. На шест месеца му накисвам керамиката в чашка с разтвор 1/5 белина/вода за един час и готово. Не е нужна замяна на керамиката. Точно от него недоволствам  в предишния пост, че пропуска балончета неразтворен СО2. Ровил съм се в нета за този проблем и май излиза че всички подобни на него го правят. Иначе не е лош като за начало, докато се придобие опит с подаването на СО2 става.
Смарт таймерите са си голямо удобство. Само че когато  потрябват повечко заемат място. Затова решението е смарт разклонител. С такъв четворен + 3usb съм и нямам забележки. Все има нещо което да мине през таймер,така че повечко гнезда не са излишни. Дори филтъра ми е към него. При хранене и смяна на вода не е нужно да се ровя в плетеница от кабели. Всичко с телефона става. :-D

bunzip2 според теб филтър 700л/ч ,но реални 260л/ч дали ще е слабичък за sera-та? Малка забележчица: моделите 500 и 1000 не са литри,а балончета/минута. ;-)

bunzip2

Цитатbunzip2 според теб филтър 700л/ч ,но реални 260л/ч дали ще е слабичък за sera-та? Малка забележчица: моделите 500 и 1000 не са литри,а балончета/минута. ;-)

Да, сори за грешката с литрите. Балончета се има на предвид за реактора.
Филтъра според мен ще си го върти, няма да имаш драми или някакъв сериозен спад на дебита.
От сънсън-а, на който го ползвах (hw 302), който по данни на производителя е 1000литра, но реално според е мен е не по-вече от 400 до 500 литра, нямаше никакви проблеми с големия реактор - sera flore co2  1000.
Колкото до нуждата от пълнеж в каната - моето мнение е, че е добре да го има,  иначе може и без него разбира се.
Относно спирането на перката да върти - в момента сера-та, за която говоря продължава да работи и перката и още се върти :). Купуван е преди 6-7 години и драми няма. Е, не е изключено да влезе охлюв или да премине някой по-едър боклук през канистъра (все пак зависи и как е организирана механичната филтрация), но ако случайно спре да се върти - отваряш го и решаваш проблема, нищо кой знае какво.
А ако има пълнеж в каната, дори и със спряла перка ще разтваря.
Колкото до реакторите тип дифузер - като jbl-a на Harier, аз съм на мнение, че е неудобен, тъй като керамиката се задръства и започва да прави големи балони. Съответно ефекта е, мехурчетата, които Harier вижда. А да чистиш проточен реактор си е т@шак работа - откачай тръби, алабала... занимавка си е.
Като го изчистиш с белина, не се ли подобрява ефекта с изхвърлянето на балони през флейтата?
Аз моите ги кисна веднъж на 2 седмици в 50% белина/вода. 15 минути и после 5-6 мин изплакване в чиста вода и са готови. След 2 седмици започват да правят по-едри мехурчета и кпд-то пада.

Lightning_boy

Хубаво сте раздухали темата. Супер се е получило  *thanks 
Цитат на: bunzip2 - 08.06.2024 00:23Брояч за мехурчета не си купувай. Имаш на редуцира, ако си поръчал, този за който ти споменах.
Постоянен тест за со2 - не ти трябва!
Реактор - препоръчвам ти sera flore CO2 (взимай за 1000литра), мнооого добър реактор. По-обемен е от 500 литровия вариант, но пък разтваря с лекота. И 500л. модела да вземеш, пак е супер!

E, баш него поръчах де, трябва да дойде скоро. Тия пичове, с бутилката бяха феноменално бързи :D
От постоянен тест защо няма нужда? Най-малкото няма ли да изглеждам по-печен, като качвам снимки :D
Благодаря за съвета за реактора. Това със задръстването не се бях замислял за него, но факт, че е абсолютно възможно.

Тази керамика за реактора има ли значение каква трябва да е? Може ли с биоболи (нещо паянтови ми се струват) или по-добре с истинска керамика?

bunzip2

От керамика няма нужда в реактора.
Както е казал колега Кирилов по-горе, може и празна да е каната. Пак си работи добре. Просто ако има нещо, което да забавя мехурчето докато се изкачи до горе, се разтваря по-добре и е по-трудно да направи джоб с со2 до перката (за който ефект също е споменал колегата).
Става с биоболи. Правиш ги на по-малки парчета и пълниш каната. Иначе може и с най-обикновена китайска керамика, от тая насипната - върши същата работа.

_Kirilov

Биоболи или К2 медия се скагат в каните , тези фирмените с перките недей да слагаш нищУ *THUMBS UP*

Lightning_boy

Мерсаж, пичове. Чакам техниката и сглобявам, после китките и качвам снимки за ... градивна критика разбира се  *privet*

bunzip2

Similar topics (5)

9021

Публикации: 24
Прегледи: 19949

41354

Публикации: 28
Прегледи: 10532

54829

Започната от phoenix90402

Публикации: 8
Прегледи: 4158