• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 05:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Sera Bioactive 130 - неприятен шум

Започната от VassetZ, 08.06.2024 21:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VassetZ

Здравейте! Днес си купих Sera Bioactive 130, монтирах го, пуснах го, избълбукаха мехурчетата и циркулацията на водата започна. Но се чува едно доста неприятно и смущаващо бръмчене, две идеи над поносимото. Направо се чува как перката върти и чегърта  *NO*
Та идеята ми е, ако някой от вас е ползвал въпросния модел филтър, тоя шум нормален ли е? И ако не е - някаква идея от какво и защо може да се причинява?
Предварително благодаря за всяка информация!  *THUMBS UP*

EDIT: аквариума е 54 литров, тръбите и маркучите са в изправност.

bunzip2

Да не би да има нещо при ротора и да му пречи да се върти нормално?
Има вариант и да има въздух. Не знам колко добре си го напълнил и обезвъздуши ли го хубаво, преди да го пуснеш да работи.
Има вариант и да не е хубаво затворен и да дърпа въздух от някое уплътнение - резултата е тракане на перката.

VassetZ

Ще го проверя по-щателно, благодаря за информацията. Като цяло много трудно тръгна цялата циркулация на водата. Явно някъде нещо не е както трябва.
Имам чувството, че и доста слабо върти водата. А ужким съм го затворил, както трябва предполагам, обезвъздушил съм го ужким, няма прегънати маркучи...
Замерих нивата на шум - около 50-55 децибела.  *NO*

bunzip2

С информацията, която даваш, точно ми намирисва на останал въздушен джоб или смуче въздух.
Проверявай пак. Щом и трудно е тръгнал и дебита е малък, точно на това прилича.

_Kirilov

Разглобяваш , вадиш  много внимателно ротора и керамичната ос (може да я завъртиш на 180 градуса), като внимаваш да не я счупиш , огледай да няма нещо влезнало вътре или следи   от триене .
Сглобяваш на ново и пускаш филтъра , продължава ли да е прекалено шумен го замени ако е в гаранция . Има вероятност да намали шума след седмица две , вече когато по него се навъдят организми , но има вероятност и  още повече да започне .

Наличието на въздух също вдига нивата на шум , аз винаги леко ги клатя или въртя моите филтри докато се обезвъздушат , но обикновенно е 2-3 дни процес.

Lightning_boy

Към всичко написано по-горе от колегите, бих добавил само да огледаш при разглабянето, дали ротора е добре смазан. Ако не е, купуваш смазка и мажеш. Па и да е, пак не пречи да му сложиш малко да се 'лъзга  :-D
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

VassetZ

Общо взето начина по който го стартирах тоя филтър е наръчник как не трябва да се пуска в експлоатация външен филтър.
За капак с цялата си простотия не изплакнах компонентите преди първата употреба и цялата гняс по пластмасите и маркучите се завъртя в аквариума. Рибите почнаха буквално да "лазят" по дъното. Но със своевременна намеса - смяна на водата и toxivec днес пак са си жизнени и всичко е наред.
И всичко това щото си мислех, че знам кво правя. А, бе пълен ботор!
PS: Филтъра е чисто нов.

_Kirilov

Цитат на: Lightning_boy - 10.06.2024 08:43Към всичко написано по-горе от колегите, бих добавил само да огледаш при разглабянето, дали ротора е добре смазан. Ако не е, купуваш смазка и мажеш. Па и да е, пак не пречи да му сложиш малко да се 'лъзга  :-D
Не ми се е случвало да отварям филтър и да има силиконова грес по ротора или оста !
Никога не съм смазвал аз лично ...
Цитат на: VassetZ - 10.06.2024 12:43Общо взето начина по който го стартирах тоя филтър е наръчник как не трябва да се пуска в експлоатация външен филтър.
За капак с цялата си простотия не изплакнах компонентите преди първата употреба и цялата гняс по пластмасите и маркучите се завъртя в аквариума. Рибите почнаха буквално да "лазят" по дъното. Но със своевременна намеса - смяна на водата и toxivec днес пак са си жизнени и всичко е наред.
И всичко това щото си мислех, че знам кво правя. А, бе пълен ботор!
PS: Филтъра е чисто нов.
Не се притеснявай - щом не си успял да счупиш нещо - всичко е наред .
Като цяло пускането на всеки филтър е за няма и 2 мин , но човек в мисълта си да направи нещо уж по-добре прави други неща.
Потопил ли си веднъж ин и аут-лета натискаш 1-2 ппъти помпичката на капака и останалото си прави сам, като видиш по  маркучите ,че се е напълнил газ в контакта и това му е.

VassetZ

Е, да. Тоя филтър ми се струва, че трудно може да се счупи... :-D То и голямо, чудене беше относно марката и модела, докато го избера измежду Fluval 107, Eheim 150 Classic, JBL 402 Greenline или Tetra, но съм "фен" на Sera от едно време, когато май само те бяха на българския пазар, освен китайските еквиваленти и AquaEl, разбира се.
Но, да - ужким да направя нещата по-добре, а то стана ВГЗ всичко  :-D

_Kirilov

Дерзай , показвай снимки да съживяваме форумите ,че всеки само чете а не пише нищо *bg*

mushroom

Малко offtopic, но подарих JBL 402 Greenline на един приятел и филтъра дънеше 180л. аква без проблем. Нямал съм опит досега с външни филтри, но като му ходя на гости( преди, че преди година аквата се стопи ) ми е казвал, че го чисти на 4-5-6 месеца ( - :
_Kirilov: Относно смазката, може да се слага, сега силиконова ли е не знам, но има една грес, която я ползват в параходството. Тя не е на нефтена основа, не е вредна за обитателите, ако попадне във водата и т.н. За по-лесно и общодостъпно може да се ползва вазелин за устни. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

VassetZ

От аквариум.бг препоръчаха Echeim 150 classic, щото е с дебит 300 л/ч.
Аз бях мераклия за Fluval 107 Performance, ама той е с 550 л/ч. дебит.
За тва си взех Sera Bioactive, поради гореспоменатите фактори, а и той е с дебит 300 л/ч.
Иначе смазка се продава по аквариумните магазини - силиконова, 25 гр. за 5 кинта.

bunzip2

Като съм разглабял моя сънсън, имаше си смазка. Но едва ли е това проблема при теб.
Отвори ли го да видиш как е положението?

VassetZ

Всичко си му е наред, ужким. Перката е ок, няма никакви проблеми отвътре. Сега съм го оставил малко да се отмирише в един леген, че освен че щях да си изтровя рибите онзи ден, ръцете ми още смърдят на гума от маркучите... :(

_Kirilov

Чак ми е странно в какъв ифлм си се вкарал ...
Маркучите би трябвало да са за хранително -вкусовата промишленост и да нямаш абсолютно никакви ядове с тях.
Ако нещо те притеснява просто измий всичко с хладка вода и газ в аквариума .

Similar topics (5)

54155

Започната от G.Georgiew

Публикации: 1
Прегледи: 2376

41570

Публикации: 3
Прегледи: 2999

696

Започната от Гарван

Публикации: 3
Прегледи: 3234