• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 04:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариум на Manyg

Започната от manyg, 20.12.2011 14:06

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

bustama

Само по роталата ли има? Или там е най-силно изразено?
Преди години, знам ли колко...4 може би - имах нишковидни само по роталата. Докато не си оправих торенето не се справих с нишките. Това растение не се интересува много от водата. Нитрати и фосфати не го бъркат! Оправи си водата. Не става така без да знаеш със сигурност, като слагаш едно нещо в аквариума - то дали е толкова, колкото си мислиш.  :-)
Друго, с което да ти бъда в помощ, като съвет - възможно е да има проблем с корените или, както писах с подхранване в почвата/грунда. Но ако е само при роталата, не прави нищо. Може да режеш до ниво, което няма нишки и изхвърляш отрязаните стръкове.

manyg

Няма как да е предозиране с желязо. Железен сулфат не добавям, а желязото се набавя само топчетата в  корените и от профитото което е ограничено. Проблем с растенията нямам, нямам и наличие на каквито и да е други водорасли. Нишковидните не са само по ротала, но там най-добре се виждат на снимка. Явно тези водорасли са доста издръжливи и не ги бърка особено концентрацията на хранителни вещества защото имаше периоди в които засилвах химията, имаше и периоди в които почти не торих за да видя как би им повлияло - Ефект никакъв. Довечер ще пробвам метода с кислородната и да видим кое ще устиска и кое ще изгори.
Преди години също имах този проблем, но тогава с няколко барбуса се оправиха нещата. Сега тези колкото и да са гладни не искат да погледнат нишковидните...

BatV

Аз имах наскоро такъв проблем само с ММ-а, когато станаха високи и почна да ги бие течението от филтъра.
Събрах каквото мога ръчно, смених 50% вода, спрях Профито и вече месец няма помен от тях.
Пак добавям Профито, но 50% по-малко.

manyg

профито е на 2 мл на ден от две седмци. Немисля да го свалям още все пак обема на аквариума не е толкова малък и това количество е нищожно в момента.
Изсипах 600 мл Кислородна вода и вкарах две глави по 1500 л/ч да обърнат водата за 20-на мин. Смених 90% от водата. Ще изчакам още малко и ще върна обитателите вътре.
Ще пиша тези дни какви са резутлтатите.

Penta

В посочената от мен статия след омаломощаването с кислородна вода се сменя водата и се добавя течен въглерод за да ги доубие.
Каква ти е схемата на Макро-то, органичен тор добавяш ли ? Нещо не ти е балансирано торенето и от там се появяват нишковидните. Силното течение просто им предоставя по-благоприятна среда за развитие.

manyg

Да, да прочетох ;) добавих и 40 мл глотаралдехид.
За макрото използвам калкулатора на http://rotalabutterfly.com/.
Нитрати - 77 гр. NO3 в 500 мл. вода. - 30 мл. на ден. Добавя 7.5ppm NO3.
Фосфати - 12 гр. КН2РО4 в 500 мл вода - 30 мл. на ден. Добавя 1.3ppm PO4.
Про фито - 2/3 мл. на ден.
Грунда е инертен кварцов. В него има 3-4 топчета JBL Kugeln balls.
Неделя и сряда сменям по 30 % вода.
Друго не слагам във водата. Светя с 4 Т5 54 в с рефлектори по 7 часа.
По растенията не виждам никакви липси.


Penta

30мл на ден ? Това са дози за добавяне 3 пъти седмично и минимум 50% смяна на вода. Печатна грешка ?

manyg

Не е грешка това са дозите. И на мен ми се виждат завишени и затова сменям и в сряда вода, но факта е, че растеният вървят и няма признаци на излишъци, спиране на растежа на висшите растения или появяване на друг вид водорасли.

Penta

Извинявам се заспама, но тъй като само ние си пишем :
Нивата ти на фосфат според същия този сайт би трябвало да са около 11мг/л, a Нитрата около 50 мг/л



VDO

И при мен забелязвам от едно известно време същия зелен нишковиден жабуняк тук там на опраделени места в аквата,преди го нямаше изобщо.Намалих желязото доста ,ама пак си го има.Съмнява ме,че дойде от смяна на торовете-макрото почнах самоделно ,а микрото смених Профито с Аквафлорин на Тропикал и от тогава някъде май се почнаха нишките.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

manyg

Явно да, доста над нормата е. Ще взема едни тестове да видим какво ще покажат те.
Междувременно на първо четене метода с кислородната вода действа. Нишковидните почти изчезнаха, остана едни линеещи. Растенията за сега са непокътнати.

ata_nas

А поражения от кислородната вода дали ще има?

danielm

Аз редовно тровя водата с кислородна, като локално прилагам 2-4млл върху анубиасите (по тях редовно с това осветление имам разни водорасли). На двеста литра освен някоя скарида друго не е дало фира, дори и мъховете се развиват супер.

ata_nas

Не намирам линка на статията за третиране с кислородна вода...

manyg


Similar topics (5)

21595

Публикации: 6
Прегледи: 4410

23055

Публикации: 7
Прегледи: 2959

44329

Публикации: 18
Прегледи: 7195

42961

Публикации: 18
Прегледи: 8500

13470

Започната от pechoto


Публикации: 3
Прегледи: 1979