• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Всичко става кафяво

Започната от peterman, 28.11.2016 21:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

peterman

Здравейте колеги - помагайте!
Аквариума ми е тотален бум според мен от кафеви водорасли или цианобактерии - вие кажете какво е!
Миналата седмица съм преторил явно с ЦО2 системата и започна много кафяво да става всичко - растения пясък - всичко!
Стартирах наново  - измих растения, грунд, и сложих нова вода- от старата остана 10 %!
Проблема обаче се появава и днес 4 дни след смяната - започва кафява история пак!
Дайте акъл как да спра този процес!

naskolov

Аз май имам същият проблем. Растенията ми изгниват, цъфтят зелени водорасли по стъклата, по субстрата на дъното... Тази седмица ще чистя всичко и ще сменям водата.

Sent from my iPad using Tapatalk

peterman

Ама какво да  изчакам  - с рестартирането просто изхвърлих половината ми до скоро супер растения - сега ако не оправя нещата бързо  - тези също се съсипват с всеки изминал час!

d256h

А установи ли се причината за развитието на това покафеняване?

cantiga

Аз не разбрах аквариумът от колко време върви. Какво ти е осветлението и по колко светиш, торове?
Преторяваш със CO2 аквариум, пълен с анубиаси и криптоси? Аз първо него бих спрял, плюс ежеседмични частични смени на вода и толкова...  *privet*
Поздрав!
Светослав

peterman

обем 260 литра 
Канистър 1400л/ч
Осветление 3х36W - 2х865 филипс + 1х840 филипс, осветявам по 8 часа на ден!

Рестартирах преди седмица, изхвърлих почти всички други растения  - останаха основно анубиас! Вода сменям по принцип половината всяка седмица!

d256h

Опитах се преди да кажа, че трябваше да се разбере точния вид и причина за покафеняването, за да се предприемат мерки, това да не се случи и след рестарта. Ако оборудването е същото, както и режима на светене и аериране, вероятността да се случи ново покафеняване е достатъчно висока..

ivotri

Колега, според мен рестарта няма да помогне. Колкото и да рестартираш след 5 дни ще е същото.
Спри да подаваш CO2 и да ториш. Трябва да се постигне баланс, не изхвърляй растения.
Тези процеси отминават от самосебеси за 2-3 седмици. Може да пуснеш малки анциструси, аманови скариди и др. , за да опасят натрапника. Може да сложиш " бързо растящи растения и мъхове". Прави малки смени на водата през 1-2 седмици.
Може да спреш да осветяваш за няколко дни.

NO CARRIER

Спри да ториш, спри да бухаш химии и СО2. Не сменяй вода, не прави нищо. Пусни 2-3 анциструса, те ще опасат кафявото.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

peterman

Отчета ми до тук е  -  спрян ЦО2, смени на вода през 10 дни, покафеняването се махна на 80% , проблема сега че от последните 2 смени на водата до новата смяна отгоре на повърхността се образува гаден кафяв слой, който не знам как да изкарам напълно!

Similar topics (3)

29458

Отговори: 48
Прегледи: 25676

56484

Отговори: 1
Прегледи: 3142

53472

Отговори: 12
Прегледи: 7592