• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Новини, свързани с морската акваристика

Започната от Стоян Михов, 24.07.2013 20:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Стоян Михов

За съжаление нямам собствени наблюдения, но из форумите има доста споделяно, мисля че може да се ориентира човек.

julianiv

В американските и канадските форуми наистина има. Обикновенно страстите се разгарят след като бъде отворена тема с някой як риф от Полша, базиран на аквафорест.  От скоро опитвам gfo и gac на aquaforest и ми беше интересно да чуя твоите наблюдения, ако имаш такива, тъй-като винаги подхождаш научно (не го слагам в кавички  :-D ) към въпроса.

geniusloci

И аз се дразнех на KZ, че не пишат какво има, а като цени не мога да разбера какво предимство имат пред добавките на Red Sea, които даже са организирани в доста стройна система за дозиране и идват в по-приятни обеми - и не са единствените.

С KZ проблемът с "незнаенето" идва и от това, че препоръките им са едни такива... "слагайте, ще стане това". Не съм чел как е при новите им, просто някак вече им нямам вяра, а бая пари им бях налял в добавки и следвах съвети.

Стоян Михов

KZ имат едно предимство: най-хубавите рифови аквариуми по света бяха базирани на тяхната система и донякъде все още е така: голям процент от най-хубавите рифове все още са под Zeo. Бавно навлизат и други начини на отглеждане на корали, но Zeovit метода ще си остане в историята с повече от 20 години прекрасни рифове. На нас обикновените потребители може да е много дразнещ начина на дозиране,цените, тайните съставки, понякога смешни обяснения, но изглежда тази маркетингова стратегия е доста успешна - почти никаква реклама, почти никакво отношение към клиента, минимална информация, високи цени и ...супер резултати :).

geniusloci

Е, това, че сривовете обикновено са с повече неизвестни, няма как да покаже случаите, когато не работят добре. Аз с ръка на сърцето казвам, че не искам и да чувам повече за Coral Snow и неясните добавки, на които не пише бактерии ли са, храна за бактерии, амино, или въобще - какво правят, освен "подобряват".

Което не значи, че мога честно да похваля друг метод, очевидно има много...

В момента съм на вълна, че ако в рифа няма ненужни съставки и нежелани гости, всичко ще е наред. Ама да видим.

Стоян Михов

Не се притеснявай и тази вълна ще отмине [emoji6]. Има добавки без които рифа не може да изкара дълго време или кара на куц крак.

Sent from my iPhone using Tapatalk

geniusloci

А, не се изразих правилно, сега ще карам на Ред Дий, там поне имам обща идея какво има в бутилките. В повечето, де.

trupai

Цитат на: geniusloci - 28.05.2016 01:18
Е, това, че сривовете обикновено са с повече неизвестни, няма как да покаже случаите, когато не работят добре. Аз с ръка на сърцето казвам, че не искам и да чувам повече за Coral Snow и неясните добавки, на които не пише бактерии ли са, храна за бактерии, амино, или въобще - какво правят, освен "подобряват".

Което не значи, че мога честно да похваля друг метод, очевидно има много...

В момента съм на вълна, че ако в рифа няма ненужни съставки и нежелани гости, всичко ще е наред. Ама да видим.
Какво против имаш  Coral Snow ? Вярно че, не пише какво съдържа, но Ред Сий нямат подобна добавка. А използвана в комбинация с Reef Energy я намирам за много подходяща.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

beonedge

тук :
http://www.reef2reef.com/threads/diy-kz-coral-snow-with-97-purity.211722/
пишат че KZ казват , че е  'calcium-magnesium carbonate mix' , но тебешира вършел същата работа . Доколко е вярно , да се изкажат по-запознатите :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

tishovsx

На  Интерзоо 2016, Tunze е представило нова джаджа , който е ходил сигурно е видял.

Някакви коментари?
*DRINK*
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Стоян Михов

Не мога да им се начудя на Тунзе, в резултат на инвазията на Jebao, другите компании търсят нови решения, смаляват размерите и т.н., а Тунзе в отговор изкарват нещо супер голямо и грозно, което ни връща години назад като дизайн и изобщо не предлага нещо ново. Изостанаха страшно много и вече не могат да се мерят с вортеците и Gyre на Maxspect.

Стоян Михов

Но това, което ме впечатлява най-много от началото на годината насам е, че Rhilips  влязоха в морската акваристика. И от няколко дни вече на пазара може да се купи тяхното LED осветление за рифови аквариуми: http://www.philips.co.uk/c-m-li/coralcare . Това е революция не заради лампата, която макар и да има няколко много добри патентовани нововъведения не е баш върха на сладоледа, а по скоро заради самия факт, че толкова голям играч влиза на нашия уж малък пазар (явно вече не е никак малък). Та оттук нататък можем да очакваме бурно развитие в светлинния сектор, разгеле.
Иначе нововеденията в лампата са основно в разпръскването на светлината и елиминирането на "диско" ефекта, докато консултантите им в спектъра на светлината не са се представили много добре, но заявката е сериозна и ако аз бях на мястото на Екотех сериозно щях да се притесня. Иначе старницата на филипс е много подробна, има тестове на лампите от учени, има сравнение 6 месеца със АТИ сънпауър (само с бели пури). Защо не избраха пауърмодула и комбинация от пури не знам (или се досещам  *ROFL*) ама все пак има такива тестове, които другите производители не си направиха труда да публикуват за толкова години.

ей ги и цените, към 1500лв бройката, с контролера към 1700 лв, аз все още предпочитам пауърмодула :):
http://coralcare.best2serve.com/en-gb/coralcare/philips-coralcare-led-system#c0=coralcare&pnr=1

tishovsx

За Филипс не се учудвам, при положение , че си правят и диоди, което ме навежда на мисълта за сериозен играч. И цените да по смъкнат като за нашия джоб и цена няма да имат.

MaxSpect 200 Series Advanced Controller for Gyre pumps.

Още нещо добро, може би като допълнение и функционалност. Възможност за управление от тел. интернет и т.н. На мен лично и стоковия контролер си върши работа.
Мога да кажа само добро за Gyre, место което няма течение вече не съществува в моя аквариум.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

камен чочев

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Стоян Михов

Много добре си го снимал чудех се дали на живо е толкова "равна" светлината. Явно да.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Similar topics (5)

42982

Отговори: 164
Прегледи: 210388

45968

Отговори: 4
Прегледи: 6956

32001

Отговори: 1
Прегледи: 6029

41347