• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

10.07.2025 21:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на kojuharov

Започната от kojuharov, 28.12.2015 09:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ipman

Няма проблем,до сега всичките ми аквариуми които съм имал са били с капаци от пдч.И 9 лампи т8 36в. захванати за него,просто сложи някакви гумички между капака и стъклото.Аквариумите ми са били 400л./330л. и сегашния 250л.от 10мм.стъкло  *THUMBS UP*

kojuharov

Баластите ще са 100 % извън шкафа. Там в кутия - табло за външен монтаж + разклонител и навързано всичко по него + времерелето и една сонда за влага. Ако нещо в шкафа протече по пода му да сработва и да спира цялото напрежение. Всичко ще е закачено за един UPS 650 VA.

Sent from my SM-G388F using Tapatalk

kojuharov

Утре остава да сложа пурите и да навържа кабелаци + вентилаторите. Ще има 6 бр. На два кръга с регулатор на напрежението за да мога да регулирам оборотите.

Amev

Айде пускай го вече ,че вторник-сряда пускам "зарзаватите" ;)
Иначе по темата: и аз на единия съм с капак от пдч (16 или 18 мм беше) тежичък е ,ама няма проблеми , ляга на едни Г образни пласмасови крачета (от някой мебел бяха останали точно 4 и ги ползвах за това) ама е само 60х30 см и нямам проблем с вдигането . А баластите и вътре да ги сложиш с едни стъклени капаци няма да имаш проблем. И виж докато още си на тема монтажи , сложи си вентилаторчета ,че лятото идва ...

Едит: докато съм писъл си писъл и ти за вентилаторите..
Аз ползвам 12 волтово адапторче което може да се регулира от 3,4,5,6,9,12 волта за тази цел.

kojuharov

Да само при мен регулатора има добавено термо съпротивление, което може да регулира автономно оборотите. :) Някакво китайче, ама консумацията е нищожна.

lamb4o

Я сподели, че ми е интересно каква цена ти оферираха за капак от Форекс за твоя размер?
На мен за 90х40х8 ми излезна 30-тина лева с нарязването. После си го лепих сам но с баласта и лампите тежи не повече от 2кг.

kojuharov

Цитат на: lamb4o - 11.01.2016 11:42
Я сподели, че ми е интересно каква цена ти оферираха за капак от Форекс за твоя размер?
На мен за 90х40х8 ми излезна 30-тина лева с нарязването. После си го лепих сам но с баласта и лампите тежи не повече от 2кг.

Здравейте,

офертите:

Туплекс ЕООД - 61,32 лв.
МикроАсу 41,00 лв.

Аз дадох общо 21.00 лв. за ПДЧ и 6 лв. за другите материали.

А капака е готов, остава да сложа кабелите, което е лесната част и да кантирам видимите части.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2Fs4c5drge1%2F20160111_143735.jpg&hash=366049afa455fa00699cfe964aeb63aacf63e29a

Купих си и едни монтажни бази, много удобни за кабелите при подреждането им в шкафа.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Feixzm489h%2F20160111_145705.jpg&hash=64dbb1b0240c16e5221dd7deff0a6d47cf3859cd

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Fab7sr3w7p%2F20160111_145713.jpg&hash=4892b50157c2fc91d156c7348319bec53365c66d

niky

Надявам се да не съжаляваш. Аз имах капак от 6пертплат и пак мухляса с годините, с това ПДЧ...незнам.
Но това са дреболии, можеш винаги да направиш нов капак, аквариума и оборудването са по-важни. Успех.

discusfen

Никак не ти се отдава проектирането и дъроделството.Много голям капак си сътворил той колкото половината аквариум на височина е станал 10,12 сантиметра е поносима височина за този размер аквариум от там на горе работата заприличва на ковчег.Видиите които си сложил и се виждат също дразнят.Горната врата е трябвало да влезне зад челната плоскост защото плоскоста измята от топлината и влагата .Ще се изметне по два начина или с дъга на горе или с дъга на долу и от там ще се получи процеп през който ще се вижда светлината под капака.

MarioChalukov

На мен цялостно капака ми пролича на топла пухена зимна шапка  :whistle:
Доста е едър според вкуса ми но на колегата си му харесва (все пак незнаем за интериора на стаята в която е аквариума може да е съобразен с него ) , за рапитките ще се лепи кант доколкото разбрах .
Успех !

asito

Като чета,не ти е излязъл кой знае колко по-евтино пдч капака.Трябваше за 20лв разлика от форекс да си го направиш.По-лек и не му влияе влагата.Погледнато в дългосрочен план излиза по-изгодно.А и по-красив щеше да е.И чак да е безумно висока цената на форекса???

kojuharov

Даммм за съжаление до последно си мислех, как ще изглежда. На мен също никал не ми харесва. Конструктивно не знам как изглежда, но може да се скача отгоре без да мръдне, то и затова е 10 кила :). Винтовете се крият с декоративни тапи.

Няма да е тоя капака 100 %. Или от разпенена ще направя или ще си заръчам направо.

elldiablo

Цената на форекса си е такава, аз за моя капак го взех от Геко ООД и за 90х40х10см капак излезе 50 и няколко лева през 2011 година, иначе материала си е супер.

bustama

:-) Понеже и тази материя не ми е чужда - ама хич, да се изкажа.
Преди години сигурно бях първия, който показа капак от пено пвц и то изработено с едно макетно ножче, шило, винтове и мерак...
Колега, казах ти още в първият си пост, но ти не прояви интерес... Защо правите капаци, да си усложнявате живота, че и пари давате за неща, дето не разбирате!
Капаците са отживелица!!! Виж едно осветително тяло е друго нещо! Понеже, съм си направил такова от налични лампи на пазара, мога само да кажа - този път без да показвам, че всичко е елементарно и евтино, стига да знаеш как! Най-вече, практично!

kojuharov

Виж сега, аз се вслушвам в съветите Ви, но е гот да си го направиш сам. Истината е, че не съм се заигравал с изработката на подобни неща. Човек се учи постоянно. Сега, като видях, как ще си направя нов от ПВЦ :)

Similar topics (5)

25373

Публикации: 29
Прегледи: 19478

47105

Започната от Hulkbg

Публикации: 8
Прегледи: 4928

13097

Публикации: 58
Прегледи: 20287