• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 13:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

275+50 соленоводен на Ilianidis

Започната от Ilianidis, 15.02.2012 22:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

За слабото осветление и това ми мина през ума като идея,защото с ледовете към края на живота им се получи нещо подобно.Във фермите за корали ги осветяват с по 8-10 пури,което пък ако сега пусна толкова направо са се изпържили.Имам фрагчета на платформа закачени на предното стъкло,повечето изгоряха откъм осветлението,а задната страна към стъклото не.Сега сякаш леко съм овладял положението.Тялото ще остане няколко седмици малко по-високо до адаптирането и после внимателно ще го смъквам до нормалната височина от 20см над водата.По-ниско никога не е сваляно.Калия е в нормите,мисля падаше с около 8-10 ppm на месец.И него отдавна не съм мерил и дозирал,но да е паднал най-много до 370.Другите съмнения са за фотосинтезиращи организми,бактерии или флагелати,които на светлина полепват по повърхността и така задушават или умъртвяват мястото на корала.Такъв лек налеп се появява на изгореното и отчасти на границата на живата тъкан.Дали го напада след като се е обелило не знам.Не е циано,а като лека кафява пихтия вееща се от течението.Май трябва да намаля пелетите,че преливната колона отвътре е пълна с гадни като сополи образования.Течението на помпите също е отслабнало напоследък.Може би е грешка,че не ползвам полезни бактерии,които да действат антагонистично на останалите.Засега ще чакам пък да видим.Има нов комплект лампи,но да се оправят нещата.

ojo

Здрасти ,а не добавяш ли йод пише че помага за адаптирането към светлина.Весела Коледа и дано се оправи аквата бързо.

Ilianidis

Здрасти и Весела Коледа на всички!Не добавям нищо,понеже много вода се подмени,а и често я сменям напоследък и мисля,че всичко си има.Гледам да не се меся излишно.Нека живне повечко и ще почна с добавките.

Стоян Михов

Весела Коледа на всички и от мен.
Цитат на: Ilianidis - 26.12.2015 11:55
Не добавям нищо,понеже много вода се подмени,а и често я сменям напоследък и мисля,че всичко си има.Гледам да не се меся излишно.
Ей това вече е един чисто нов Илиян :) *privet*. Сега вече съм сигурен, че аквата ще тръгне както трябва. Ако основните 6 показателя: осветление, алкалност, калций, магнезий, калий, нитрати и фосфати са в норма и се правят редовни смени на вода с качествена сол, то недобавянето на микроелементи не може да е причина за някакви проблеми на обитателите в аквариума, точно обратното излишъка на трейсове може да го направи.
Това, което бих направил аз е да си докарам Т5 осветлението до 550 вата на кв.м водна площ, както препоръчват KZ,  и да продължа с редовните смени на вода -10% на десетина дни или 20-30% на месец с хубава сол. Ако нямаш активен въглен е хубаво да си сложиш, да има малко количество постоянно в аквата и да го сменяш всеки месец.  В твоя случай на наличие на партизански камъни в аквариума, на дълга история с добавяне на много елементи, включая DIY такива, е хубаво да се направи един Triton тест на водата,за да се провери дали няма натрупани елементи като олово, мед, калай и т.н., което като чета из форумите се оказва много чест проблем. За съжаление доста е скъпо тестването от България един пълен тест на водата в Triton Labs - излиза към 180 лв по информация от хора, които са пращали проби.

Споменаваш нов проект- нов аквариум ли ще има или ново осветление?
Още един въпрос -какви са пелетите?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Нов проект със стария голям аквариум 180х57х55,нова подкачваща  мощна помпа,нови рифови скали в наличност,доработка на луминесцентното с добавяне на 80ватови пури.Там пурите ще 6 броя вече,но се чудя дали да добавя в средата лед шина с актинично осветление.Много са изгарящи диодите и се двоумя.Пелетите които ползвам са на Tlf  полимерните.Старите камъни поначало не са проблемни.Първите две години жънех успехи,макар и да нямах хубави акропори.Не знам дали не е и агресия при коралите тоя проблем,защото е цикличен.

Ilianidis

Хрумна ми нещо точно сега ,когато изхвърлях пумията от скимера.Понякога фактите са пред очите ни,но не винаги се виждат.Та да питам отново.Скимера преди беше настроен на много мокро скимиране,почти нямаше какво да чисти,но пък през два-три дни насъбралата се пумия,след преливане в чашката се изливаше в аквариума.Дали не е това причина за проблема.....завишена бактериална обсемененост,разпадни токсични продукти,амонии...То именно тогава ми скочи и нитрата на 4 и бабъл алгите се разпространиха из целия дисплей.Фосфатите в норма,но теста винаги показва толкова 0,04  ,та не знам колко вярно мери вече.Сега скимера е настроен на по-слабо пеноотделяне и проблемите леко зачезват.Полипите на повечето корали вече се показват спокойно.Преди врасето уби една мандаринка и само от разлагането на една риба стана нещо подобно.

diabolique

Весела коледа на всички!
Илияне, не вярвам да е от скимата. При мен е настроен на средно скимиране (като зимна бира ;-)) и го изхвърлям на 4-5 дена, поне веднъж месечно го изтървам и прилива (от мързел разбира се   :whistle:) и не съм забелязвал никакви проблеми от това! Някой казват че веднъж отделен е токсичен за обитателите, но при мен няма поражения.
Защо не вземеш парче от вече унищожен корал, и не го погледнеш под микроскоп? Със сигурност имате в лабораторията във винарната. Все си мисля че може да са паразити, някак не се връзват нещата, не си експериментирал от доста време, правиш си смените... страшно любопитно ми стана какъв може да е проблема.

Ilianidis

За съжаление няма микроскоп.Време е да си призная какво правих след проблема(не че е преминал).Дългото чакане нещата да се оправят ме изкараха от контрол,коралите бавно загиваха откъм върха и проблема можеше да прерастне в RTN.Въпреки,че нито един от дълбоководните ми корали не беше с изгаряне-локани,каролиниана и още няколко,останалите бяха започнали прогресивно да загиват.Обзе ме паника в неспособността да се справя с проблема и взех тежкото решение да третирам с антибиотик.Или умират бавно или аз ги довършвам и се приключва с агонията.Пък имах опит с антибиотика все пак,все се отказвах,знаех какво ме чака,но накрая започнах.След третия ден забелязвах зачистване на краищата,видимите там некви налепи изчезнаха.От този момент изгарянията намаляха,но не спряха.От стрес някои корали се обелиха и в долната част на разклоненията,не знам може да е и от малкото светлина вече,че беше силно намалена.След като не помогна особено антибиотика,трябваше повече време за действието му,но идваше другия ефект от задържането ,при продължително третиране повече от 4 дена започва антибиотика да убива някои корали.Преминах на третиране с водороден прекис.Чел съм за употребата му в морската акваристика за борба с алги и динофлагелати,от които няма отърване.Да но хората са третирали извън рифа,а аз трябваше да правя точно обратното.Не споменавам имената на антибиотика и дозата перхидрол,за да не пробва някой,не го правете.Много е рисково.Сега не ме критикувайте,както писах беше отчаян ход.Но след всичко това,нещата прогресивно се оправят,не мога да твърдя че третиранията са ги оправили.В морската всичко става бавно,и може би и всичко да е било излишно,така и няма да разбера причината,надявах се като не споменавам за действията ми да не наклонявам везните и да чуя вероятната причина от опит или срещано из нета.От третирането с перхидрол изгоряха бабъл алгите на 99%,като все още някои зеленикави продължават да измират бавно.Червената алга,която имах в съмпа изгоря на 100%,други алги в дисплея не съм имал.Четоморфата е най-корава,но след седмица придоби лек сивкав оттенък,та не знам дали няма да загине и тя.Скимера в следващите дни започна хиперактивно прочистване на аквата.Коралите за да се предпазят изпускаха обилно слуз.Някои "светнаха" като след третиране със зеоспур на коралензухт,който кара корала да изхвърли зооксантелите.Тук се получи същия ефект.3-4 дена коралите бяха с прибрани полипи.Едни корали предимно монтипори бяха леко изгорени,но пък напълно живи,просто много бледи без никаква пигментация,други показаха некроза по-късно,трети много бързо се върнаха към живот със синтез на пигменти.Определено макар стресирани,изглеждаха съвсем различно от преди.И от този момент вече нямах изгаряния.Кое как помогна не знам,много неща бяха променяни,от светлина,алкалност,качество на водата до активно лечение.Не можах да си направя извода,че да не греша друг път.Хигиена му е майката,честа смяна на вода,чисти култури бактерии.Ако е на бактериална основа,то в грунда ще има останала гадина ,която при подходящ случай ще ме вкара в същия филм. Изгаряните корали си бяха напълно прекрасно оцветени и ни най-малко даваха признаци нещо да е нередно,така че всичко остава загадка за мен.Важното е че оставам в хобито и ще има още  :duvar:
ПП:Един голям белгийски рифаджия след пълен краш на акропорите в прекрасната му система,се отказа от морската и сега си гледа дузина котки в къщата :-) *NO*

tishovsx

Не се ядосвай, че да не си докараш някой инфаркт...
Моя два пъти се срива, много корали изгубих, така и не ми стана ясно къде бъркам.
Сега пак на ново, чакам си и новото осветление, че и то една торба пари.
Дерзай, не се отказвай! Мачка винаги може да пикае у вас :-)
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

magnit

Малко съм объркан  да давам съвет, който може да звучи еретично в този форум и за това ще си послужа с една метафора. Всички напреднали рифъри сте интелигентни, вещи в математиката, технологиите, химията, физиката и в биологичните процеси (или поне гугълот е вещ). Някога чух от умен човек, че в природата 1+1 не винаги е =2. Помислих, че математическите закономерности не важат в цялата органична материя. С годините прозрях, че в това просто уравнение правиме грешки, защото единиците често са с подробности зад десетичната запетая. Питал съм се защо спортисти искат да имат 3% мазнини, въпреки, че не са виждали такъв човек и защо рифъри искат да имат най-"качествената" среда за най-"капризните" същества... За мен справянето с алги, циано и диатомеа са детската болест, с която трябва да се справим като се захванем с това хоби. Да, това е хоби, а не състезание и няма смисъл в доказването на това кой стои над останалите.
Бих ти предложил да се замислиш малко над това, което правиш, и рано или късно ще откриеш начин да се справиш с този проблем - просто не правят впечатление някои подробности. Ние много четем напредналите западняци какви ги вършат и не смеем и да помисли да оспорим техните решения. Самият " Чичко гугъл" са му напълнили огромната кратуна разни преписвачи, но това е съвсем друга тема. Знам... Знам, че ще кажете - кой е тоа, дето дръзва да спори с истинските капацитети?!?!?!? Да, никой, но не налагам мнението си, искам хората да разсъждават, да се вслушват в алтернативни мнения и да оспорват мненията на авторитетите, особено, ако говорят глупости. Те са хора като нас и също грешат.
Не съм чел за този рифър, но се надявам да не разбира от акваристика, колкото от котки.
Не съм спец по котки, но всеки селянин с основно образование, ще ви каже :
Котката е самотно животно и се събира със себеподобните само в периода на размножаване т.е. два пъти в годината.
Аз имам котарак, некастриран, свободно живеещ, перфектен ловец, боец и контактен с хората, без да е лигав. Всеки, който го види се пита какво правя, за да бъде такъв. Отговора е - нищо, просто му дай възможност да живее като котка.
Човек има желание да контролира всичко и това е свързано с неговите фобии, мании, и за съжаление, глупост. Вероятно един ден масово ще го осъзнаем, дано не е прекалено късно.
Акваристите са истински природолюбители, които намират решение на всички свои проблеми и се развиват. Техниката и технологиите много помагат, но не решават всички проблеми.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

sano-pets

Защо си избързал  с третирането с антибиотици!?
Защо реши че може да е бактериална причина? Скоро вкарвал ли си нови корали в аквариума? Или нови камъни?
Според мен причината ти  е в качеството на водата! Както сам пишеш - страдат местата откъм връщащата се вода от съмпа- вероятно има не разтворени съставки в съмпа.

Ilianidis

Нищо ново не е добавяно тази година.Сменям вода предпазливо,само 10% след отлежаване едно денонощие.Затова първоначално смятах,че се дължи единствено на добавката за алкалност.Сега дозирам по стария ми метод с доливната вода,даже солта смених,част от лампите,за да влияя минимално.Не знам дали като бяха отслабнали лампите,нарушения интензитет на отделните спектри дали не влияят.Примерно да получават светлина повече от пурите блу плюс,защото те светят и повече часове,пък те като живи същества на планетата си искат и от бялата светлина.И светлината не е за подценяване.Ще си тествам и теста за алкалност с референтния разтвор,това не съм го правил скоро.Нещата поне не са много зле.Загубих три вида акропори на фрагчета,три големи частично обелени,другите ще се оправят.

magnit

Ако приемем, че аквариума е жив организъм, въпросите на доктора са доста логични. Антибиотика е мярка, към която се прибягва след по-точна диагноза. Здравия организъм е с добър имунитет, и леките бактериални и вирусни инфекции не представляват проблем.
Последните години се наложи редкия скимат като мода. Има само един проблем - с него изхвърляш "полезно" и "вредно". Скимърът е бъбрека на този организъм и неговата дейност е много важна. Няма да ви обяснявам функцията им, защото съм сигурен, че сте добре запознати (е, трансплантацията е по-лесна и евтина), а водата е кръвта в примера.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Ilianidis

По тази логика дали аквариума не е страдал от хипохранителна среда?Нямах отърване от аиптазии,бяха такива едри,че можеха да хванат дребно рибе,а от началото на годината сама изчезна,даже една аиптазия не се вижда никъде.Какво ли не я правих,инжектирания с варно мляко и т.н.Та сама да изчезне без да има биологични врагове.Тези дни с доливането се вдигна кх от 7 на 8,6 и при всеобщо оправяне,един пак леко получи бели петна по горните части.Направо не понасят никакво увеличение на кх.При зеовит при ниска хранителна среда препоръчват и ниско кх.Може и системно да са гладували при мен.

sano-pets

Яко заплетен случай!!!

А дали нямаш и спадове на КХ-то - сутрин колко е преди първото добавяне на буфер?

И Честита НОВА ГОДИНА !!!!

Similar topics (5)

52424

Публикации: 13
Прегледи: 6578

28678

Публикации: 7
Прегледи: 4990

12158

Публикации: 24
Прегледи: 15897

35979