• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 13:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

DIY Led Aquarium Light

Започната от bishkot, 12.12.2015 13:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bishkot

Аквариума е 60л беше с луминесцентни пури и т.н. но реших и аз да съм с LED осветление.
В момента съм сложил 2*3W LED луни от тези
http://www.gitlighting.com/kanlux/led24-smd-mr16-led-lamp/61303.html
Като всяка е:
Power   3W
Incandescent Bulb Equivalent   28W
Luminous flux   300lm
Color temperature   5700-6300K

В момента обмислям как да допълня осветлението като се двоумя между 2 варианта

Червени - http://www.tme.eu/en/details/hpg8b-45k3rb_w/colour-power-leds-emiter/huey-jann-electronic/hpg8b-45k3rbwpcb/

Сини - http://www.tme.eu/en/details/pm2b-3lbs-sd/colour-power-leds-emiter/prolight-opto/
като 6 червени са 690 лумена, 2 сини са 100 лумена - общо допълване на светлината 790 лумена.В крайна сметка с 2те лунички + 6 червени * 3W + 2 сини * 3W = 1290 лумена

Вариант 2:
Допълване на 2те лунички със "специализиран" както е описано че е много подходящ за отглеждане на растения
https://amaralighting.com/store/product/941/purple-dream-lbt45d-pdn-45w-bartender-cob-svetodiod.html

диода има 2 вариянта
* 45W-1050 лумена
* 20W-370 лумена

Лилав цвят
На описанието е дадена демонстрационна снимка която ми се вижда доста лилава светлина-някакси не естествена за аквариум (според мен) а може би греша?
https://amaralighting.com/store/userfiles/productlargeimages/product_2288.jpg

Въпросът ми е кой от двата вариянта е по подходящ според вас при условие че мога да подавам CO2 и да торя.

Ако е Вариант 1 - подходящ ли е броя на диодите и съотношението червени/сини
Ако е Вариант 1 - 20W или 45W

bishkot

.... :coffee:
както и да е , ще пробвам с 6 бели, 4 червени и 2 сини диода по 3W около 150-200 лумена всеки. - Това ще допълни осветлението в момента от 2x 3W , да видим какво ще стане :)

п.с. Дано не водя монолог :Д

MarioChalukov

*DRINK* Тихичко наблюдавамe Колега , просто няма какво да спомена аз лично :) освен че мноогоо розавее на предната снимка този ЛЕД или е от стените не знам !?

petko

Първо не си казал какво ще гледаш.
Много са четири червени и два сини на шест бели.
Червените и сините не ги слагай в сметките за лумените.

Penta

Много четох за диодно осветление, много различни мнения какво да се използва и накрая реших да купя няколко диода и да реша от личен опит.
Няколко практични съвета от моите експерименти :)
Аквариум 50л - 60д/30ш/35в
10 студено бели диода 3W Cree XP-E2 6200K + 2 XP-E2 625nm Червен (имам и 2 сини но евтиното захранване с което експериментирам не ми стига за всички)
Аквариума е средно осветен, ще трябват още поне 2 бели.
Цветните диоди трябва да разположени много близо до бял за да се заличи "диско" ефекта. Евентуално Син+червен между два бели.
3W е доста относително понятие, трябва да се захранят с 1А което води до стабилно топлоотделяне. Оптимално се пускат на 700мА което малко над 2W.
Другия момент е че всички захранвания освен MeanWell реално дават доста по-нисък ток : 600мА дава 520, 450мА е 380, 300мА дава 220. MeanWell 700mA измерен с товар дава 680-690мА.
За височина 35см 3W са прекалено силни, без оптика се виждат зони с различна степен на осветяване. За мен по-добрия вариант са 2-2.5 пъти повече на брой едноватови диоди - равномерно осветяване.
За 50см височина (другия аквариум) го няма този проблем и осветяването е равномерно. Едноватовите са слаби, ще трябват ужасно много бройки за добър ефект.
Опитите правя без оптики, на 3-4 см над аквариума, 5-7см над водната повърхност.
Червени диоди - при по-малък брой диоди - един цветен на 5 бели е ОК. Ако се нагъчкат много диоди на гъсто може и 1:3-4
Сини - Въпрос на вкус, много студено ми се сори на мен.
Експеримента с едноватови диодi направих с най-евтините диоди от ebay.

Penta

Още малко споделен пит :)
Ето какво спретнах в почивния ден за аквариум 50литра с височина 35см :
13 Студено бели китайски диода 1W
6 Топло бели
2 х Червен,Зелен и Син монтирани на две  подложки за по 3 диода с цел избягване на "диско" ефекта.
Захранваме MeanWell 25W , токов драйвер 500мА. (не предлагат големи мощности 300мА, а не ми се рискуваше на 350мА )
Диодите са свързани в две групи т.е 2х250мА , като групата на цветните е с един диод в повече.
Цветните диоди закупих от Bazar.bg, не намерих в България 660nm червен и 450nm син затова поръчах от ebay и ще ги сменя когато пристигнат.
Предстои монтиране в капака, направа на  вентилационни отвори и ще добавя две Т-образни шини за допълнително охлаждане.
Доволен съм от първите тестове, целта беше да избегна диско ефекта получил се в предишния ми опит и успях на 100%

Penta

Преди време danielm беше показал интересна снимка на спектъра на Osram Skywhite 880 пречупен от водата, тази вечер през отвора в капака ми за кабели и тръби наблюдавам нещо подобно. Светят студено и топло бели диоди в съотношение 2:1. Вижда се че червения спектър е доста отрязан. Ако изобщо е това което си мисля де т.е. спектър  :-D А иначе е просто вечерно осветление, при което рибите се чувстват по-спокойни.

Similar topics (1)

60169

Публикации: 9
Прегледи: 20614