• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.07.2025 01:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нов аквариум идеи и съвети

Започната от azanzu, 30.06.2015 20:42

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

zariio

ЦитатМислиш ли, че фосфата при колегата и не само при него е идеална 0?!

Дори и да не е ти как решаваш че ще е достатъчно на растенията?
Не високите стойности на фосфатите и нитратите водят до появата на водорасли.
Ползам от години теста на jbl и смея да твърдя че се справя добре.Поддържам фосфатите около 0,05 след светлоденя.

ЦитатТеста, който ползва как отчита фосфата - как разбира аквариста колко показва теста?

Тестове не си ли ползвал :-)

ЦитатКаква е общо приетата разлика м/у нитрата и фосфата в аквариума, колко- 5към1, 10към1 20към1...?

Зависи.Ако дъното е аквасойл и 5:1 е достатъчно.Различните фирми производители на торове ползват различно съотношение.До 20:1 прибягвам при появата на цианобактерии.

ЦитатУсловие едно тука има - Стойностите да са постоянни, пък били те и 0,01мг/л. ;-)

Ако това е в началото на светлоденя при нормална светлина и со2 няма как в края му стойностите да са същите.С толкова ниски стойности единственото което се постига е риска от зануляване.Предполагам знаеш какъв е резултата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

bustama

Хм,  разбираш ли думата постоянни?
Аз, че ползва, да, но твоето не е отговор на моя въпрос!
Също, не даде отговор и на въпроса за това, колко нитрати и фосфати ще употребят растенията.
Отговори на въпросите, без много да ги изкривяваш,  ще ти отговоря - щото те са свързани!

bunzip2

Колко нитрат и фосфат ще употребят е разтегливо понятие. Според зависи колко свети, колко со2 подава и т.н.
Колегата каза, че има тестове. Няма какво толкова да му се мисли - тест преди светлодена, тест след светлодена.
Стойностите се виждат, ако трябва се прави корекция... какви са тези въпроси.

Постоянни стойности в аквариума няма как да има. Това може да се случи само в естествен водоем, където количеството е малко но постоянно и неизчерпаемо.
При фосфат 0, нито едно растение няма да расте, същото важи и за нитрата. При липса на показател в аквариума, че няма фосфат/нитрат, а теста показва 0 - проблема е в теста или в диоптъра с който го се гледа.

zariio

ЦитатАз, че ползва, да, но твоето не е отговор на моя въпрос!

Ако ме питаш как да разчетеш теста смятам достатъчно си интелигентен да го направиш и сам.Писал съм и какъв тест ползвам.

ЦитатСъщо, не даде отговор и на въпроса за това, колко нитрати и фосфати ще употребят растенията.

От колкото имат нужда.

Нищо не изкривявам.Почна обаче да повишаваш и тон ми се струва а не съм влязъл за да се карам с някой.Всеки има глава на раменете и сам си преценя как да постъпва.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

bustama

Цитат на: zariio - 08.08.2015 18:03.Почна обаче да повишаваш и тон ми се струва а не съм влязъл за да се карам с някой

Само така ти се струва, да. Аз си помислих, че има какво да кажеш...

zariio

Каквото имам да казвам съм го казал.

Не ми се спори с човек отричащ очевадното :-)

azanzu

така и аз малко да се включа значи теста не показва нищо след 2 проби, 3-та направих от другият ми аквариум, който е доста населен, понеже се усъмних в качеството на самия тест и там нещата бяха по различни 0,25мг./л.
Днес получих Сета с тестове на JBL  но едва сега се прибирам от работа и не ми остана време да се занимавам. От 2 дни добавям Профито + Нитрати и фосфати.Утре сутрин ще направя тестовете и ще видим какво е положението.
Гледах снимките от старта днес е около 40-ти ден на аквата и реално растенията не са мръднали, само леко при мъховете има развитие. Nymphaea Sp Taiwan  пуска листа постоянно  губи старите след време.

Публикациите са слети: 09.08.2015г 00:12ч

Цитат на: bunzip2 - 08.08.2015 17:54
. При липса на показател в аквариума, че няма фосфат/нитрат, а теста показва 0 - проблема е в теста или в диоптъра с който го се гледа.
Теста стой бистър без никаква промяна в цвета от това съдя че е 0-ла. След тест в дугата аква показа 0,25мг/л.

Публикациите са слети: 09.08.2015 07:28

Тази сутрин положението е следното след тестовете (преди светлоденя):
PO4 - 0.1mg./l
No3 - 10mg./l
PH - 7
TDS - 110
Добавих малко Нитрати и фосфати 1/2 доза.

azanzu

след помоща и указанията на колега от форума, за което много му благодаря. Нещата потръгнаха малко добавих още  осветление КОБ плочка 5,5 вата 560 лумена и усилих малко ЦО2-то. растенията закипяха.
Добавеното осветление досега светеше заедно с другото осветление чудя се дали да ги поразделя малко лампите, това новото примерно да се включва за около 2 часа само.
Днес ми доидоха таймерите на 12 волта. Тествах ги работят перфектно за сега като за покупка за 6 долара :)
И спретнах едно захранване в кутия с малко буксички и вентилаторче за охлаждане вътре,бяха се събрали много жици да поподредя нещата малко. Захранването е в тестов вариант още.

azanzu

имам малко проблеми с локвичката и ми трябва помощ
Увеличих осветлението с още 5 вата КОБ и станаха 2х5 вата и 4 по 1,5 вата. Смений и филтъра с външен RESUN cy-20. И двете неща новия КОБ 5 вата и филтъра са от около седмица от тогава са и проблемите
От тогава започна да става проблема ето вижте:

jabeto

Брадясал си .Силното по-силното осветление изисква и торене.Нарушил си баланса в аквариума.Има или излисхъци или недостатъци на хранителни вешества.Новия филтър със стар пълнеж ли е .Ако е с нов и не си оставил стария филтър да поработи известно време с новия филтър,то в пълнежа на новия филтър няма достатъчно количество нитрифициращи бактерии и е възможно и от там да се е нарушил баланса.По вероятно е обаче с по мощното осветление да има недостих на вещества и да се възползват водораслите.Или регулирай торенето или продълйителноста на осветлението.

bustama

Задай въпроса си на колегата от форума - с чиято помощ и указания, потръгнаха нещата.
Не се шегувам с теб, да не си го помислиш!

Penta

Цитат на: jabeto - 10.11.2015 11:14
По вероятно е обаче с по мощното осветление да има недостих на вещества и да се възползват водораслите.Или регулирай торенето или продълйителноста на осветлението.

+1

discusfen

А температурата на водата не трябва ли да регулира.В природата силното осветление е свързано и с по висока температура.

petko

Цитат на: discusfen - 10.11.2015 19:04
А температурата на водата не трябва ли да регулира.В природата силното осветление е свързано и с по висока температура.
И ще стане още по-страшно положението. :-)
По принцип температурата е фактор за торенето,но не колкото осветлението и СО2.
Ако осветление,СО2,торене е настроено едно към друго за определена температура и тя се промени с повече от 2 градуса,може да се намали или увеличи торенето.
В случая осветлението е провокирало веднага водораслите и те в атака.

Колега azanzu махни тая допълнителна плочка осветление.
Направил си две резки промени в аквариума и това не е добре.

azanzu

Цитат на: discusfen - 10.11.2015 19:04
температурата е 24 градуса има скариди неможе според мен да се увеличава

Пълнежа го сложих в новият филтър но той е сравнително малко около 1/10 от обема на новия филтър добавих сера филър старт.
Осветлението днес го намалих на 5 часа и добавих ГЛУТАРАЛДЕХИД не съм торил смених малко вода.
Каква да е следващата стъпка според вас да увелича торовете или да ги спра и да третирам с ГЛУТАРАЛДЕХИД.
Четох просто темма за ГЛУТАРАЛДЕХИД и това бяха указанията.
Незнам всъщност кой ход е по добър

Публикациите са слети: 10.11.2015 21:26

Цитат на: petko - 10.11.2015 19:38
И ще стане още по-страшно положението. :-)
По принцип температурата е фактор за торенето,но не колкото осветлението и СО2.
Ако осветление,СО2,торене е настроено едно към друго за определена температура и тя се промени с повече от 2 градуса,може да се намали или увеличи торенето.
В случая осветлението е провокирало веднага водораслите и те в атака.

Колега azanzu махни тая допълнителна плочка осветление.
Направил си две резки промени в аквариума и това не е добре.

увеличих светлото понеже Погестемона започна да се издължава много стана буквално като дърво. По прочетеното навсякъде това е признак на слабо осветление

Similar topics (5)

52538

Публикации: 1
Прегледи: 2412

50495

Публикации: 24
Прегледи: 10063

56626

Публикации: 4
Прегледи: 3161

51560

Публикации: 8