• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.06.2024 13:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Aквариумите на САХАРА

Започната от Caxapa, 24.07.2009 17:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Доста грозно но пък практично. Горещините са убийствени за скаридите и нямаше просто как. Термометъра го показва най-добре.



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2F7l7qkef69%3Cbr+%2F%3E%2FP7020042.jpg&hash=45db3f48e7281f1c747064337b71cd8aead5e9bf


За информация: В стаята в момента е 28 градуса измерена със същия този термометър. Снимка не качвам, че и без това много бавно върви. И да добавя.. Нагревателя който се вижда а и в всички други аквариуми са си по местата и само са изключени за сезона. Естествено  при Скалариите си е включен нонстоп.

Boqnov90

Хах точно вчера правих същата работа със силикон и парче стъкло. Няма как стигаше до 30гр. Водата сега е много по добре 23.5

Caxapa

На втората снимка имаше друг първоначален замисъл като в последствие поради шумният вентилатор  дооблепих  с парчета стъкла и цопнах отгоре друг. Стана грозно но върши работа а и оригиналният капак  съм запазил. Това е правен капак с тези надстройки. На първата снимка вентилаторчето е монтирано на рамка от стъклени ленти но е доста силно и направо  :-D  се вдигаше като дрон. Налях му силикон и вибрациите спряха. Подвижно е и не е залепено за капаците.

Boqnov90

Обаче при мен има друг проблем водата изчезва много бързо. За 2 дни почти 2 литра . Много ми се вижда

Caxapa

Изпарението е голямо. Няма друг начин. На принципа на изпарението се охлажда и аквариума.

Caxapa

Така, след всички перипетии по добавяне на соли, шишарки от Елша и смяна на Осмозатора е на ред  и грунда. По препоръки търсих тази Amazonia Soil но не намирам в магазинната мрежа. Поне там където пазаря. Предлагат ми Advanced Soil Schrimp Power. Това го дават да понижава pH като е идеално за скаридарници и растения.   Тук по нашите продавалници, скаридарите  масово ползват съвсем друг субстрат който е доста по-едър от този или въпросната Амазония.
Въпроса е да вземам ли Advanced Soil Schrimp Power или да търся точно Амазония?

petko

По добре взимай  Advanced Soil Schrimp Power.Ще е по бързо и лесно да се стабилизира аквариума отколкото с Амазонията.
Скаридарите да не ползват Akadama.

niky

Aз мога да говоря само за Амазония - вече година го ползвам и pH си е стабилно под 7, при положение че от чешмата е 7.8. Няма никаква философия със стартирането, единствено се иска първата седмица големи смени на водата. След това го оставяш един месец да зацикли и може да пускаш Cristal Red. Ако ще гледаш не толкова претенциозни скариди, не виждам за какво ти е скъп грунт.
А за магазините - аз пазарувам основно от Интернет, не вярвам в Австрия да няма Амазония.

petko

Това имам в предвид.
Със специализирания грунд за скариди може да се пуснат скаридите след един ден(образно казано).Няма нужда от големи смени на вода,които са задължителни за Амазонията,а и много ме съмнява за един месец да е готова за скариди.

Caxapa

Не знам защо но не съм привърженик на пазаруването през  нета.  Колкото до претенциозните скариди, смятам да вдигам летвата постепенно. Бях се пробвал със скариди  от Любо-бучката но ..... не успях. опитах да направя по-голяма крачка отколкото мога. Надявам се скоро да стигна до нивото на скаридарите като него, Гебо и други  колеги.

niky

Ако имаш отделен аквариум, само за скариди, с външен филтър!, в подходящ грунт, без СО2 и други химии, не виждам с кои скариди няма да се справиш.
Имай предвид, че Кристал Ред и Кардинал имат напълно противоположни изисквания. Затова си реши какви искаш и тогава мисли за грунт и добавки.
Гебо е написал как гледа неговите...

Caxapa

Скаридарниците са в момента 3 на брой като смятам още поне 2 а в най-добрият случай да добавя още 3 като общо станат 6 на брой. Естествено  за сметка на някой от големите ми аквариуми.  За различията в изискванията  на видовете скариди съм наясно и се опитвам да ги спазвам.

Caxapa

След дълго отсъствие нещата са почти плачевни но не толкова трагични.  Жълтурите ми бяха изчезнали като виждам няколко млади които повече са зеленикакви  :-D и по шарка приличат на тиговите.  От Рилките  Red Rill Garnele са се извъдили едни с интересни оцветявания та направо щях да се отказвам и да развалям аквариума ако не бях ги забелязал случайно. Останалите питомци които набавих благодарение на Гебо и Андреан  ще запазя за момента без коментар  като обещавам при развитие да ги покажа вече адаптирани и развъдени и при мен.





Caxapa

09.10.2015 20:28 #178 Last Edit: 09.10.2015 22:30 by Caxapa
Поразрових се малко по обстойно по скаридите и установих, че  тези зеленикакви са си просто Algengarnele или още наречени тук Rückenstrichgarnele. Как са се превърнали в такива не ми е ясно. Още повече, че не съм купувал такъв вид. Вероятно е разпад на поколението но срока е малък и си мисля, че просто са третирани с определена храна и уловия на живот като при лисата му си връщат първоначалната окраска.  Надявам се тези които взех от Гебо да не покажат такива признаци като са отделени в свой индувидуален аквариум.
ПП:Гебо ! Дай една снимка на храната с която ги храниш, че тук каквото и да им дам  се мръщят и карат на диета.

petko

Ако държиш жълтите и рилитата в един аквариум се получава разпад към дивата форма.
Както го описваш поколението мъжкия е рили ,а женската жълта.

Similar topics (3)

39734

Публикации: 52
Прегледи: 18421

23976

Публикации: 60
Прегледи: 21642

22355

Публикации: 115
Прегледи: 39479