• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 08:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Болен Хелер

Започната от Fifoza, 15.09.2015 10:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Fifoza

15.09.2015 10:20 Last Edit: 15.09.2015 14:00 by Fifoza
Здравейте.
Имам болна хелерка и моля за съвет.

Аквариума е от 2 месеца. Обемът е 30л, помпата е с вграден филтър и аератор(отговарящ на аквариума),вода сменям по 1/3 веднъж седмично като слагам немски капки за неутрализиране на хлора, Температурата е 23 градуса, живи растения няма ( само едно изкуствено, в което си живеят 6-7 скаридки. Дъното е с 1,5см грунд- дребни камъчета и десетина едри стари миди. Обитателите са 4 сомчета, 5 възрастни гупи, 2 неонки, 2 скаларии и 2 хелера. Имам и родилка с 15 бебета гупи, родени вчера. Всички рибки се чувстват добре, но от тази сутрин забелязах, че на устата на женската хелерка има бял налеп. Не е голям, но ме притеснява. Рибата стоеше сутринта по дъното. А когато пуснах кепчето се размърда оживено. След това им пуснах храна и тя се нахрани.

Моля, дайте ми съвет какво да правя с нея. Мъжкия засега няма признаци да е прихванал нещо.

Благодаря предварително.  :-)

Ivan_S

1. Аквариумът ти е изключително малък за броя риби, които имаш
2. Като цяло повечето ти риби са несъвместими като изисквания към средата и параметри на водата;
3. 23 градуса е относително ниска температура за рибите, които имаш;
4. Според мен нямаш или не е напълно завършен азотния цикъл;
5. Щом нямаш живи растения, според мен си е повече от препоръчително да сифонираш дъното всяка седмица, особено предвид претоварения ти аквариум;
6. Съмнявам се, че рибите ти се чувстват добре :). Ако беше така, хелерката ти нямаше да има налеп. Този налеп може да се окаже ихтио или нещо друго бактериално. Най-добре е да пуснеш снимка. Едва ли някой ще ти даде съвет без да види за какво става въпрос.

Междувременно разгледай темите за начинаещи от менюто в ляво. Вижда се, че ако са отваряни, не всичко е усвоено, но според мен не са четени. Ако сега тръгнем да обясняваме А-Б, трябва да пренапишем 1/3 от вече написаното. Обърни внимание на темите за азотния цикъл и как се поддържа хигиена в аквариума. Това са ти проблемите по мое мнение ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Amev

Цитат на: Fifoza - 15.09.2015 10:20
Всички рибки се чувстват добре, но от тази сутрин забелязах, че на устата на женската хелерка има бял налеп. Не е голям, но ме притеснява. Рибата стоеше сутринта по дъното. А когато пуснах кепчето се размърда оживено. След това им пуснах храна и тя се нахрани.

Моля, дайте ми съвет какво да правя с нея. Мъжкия засега няма признаци да е прихванал нещо.

Благодаря предварително.  :-)

Fifoza

Columnaris- точно на това прилича.

И сега?  *SORRY*

Amev

Fifoza

*privet*

Благодаря! Ще се опитам да я спася и ще ви държа в течение.

Само забравих да питам уместно ли е да я отделям в друг съд или да си седи в общия аквариум?

Ivan_S

Както се вижда от материалите, публикувани от колегата Amev, рибата е най-добре да бъде изолирана, тъй като заболяването е заразно ........ ако е Колумнарис, разбира се.
100 l. Malawi mbuna

Amev

Качи и една снимка на рибока да погадаем и ние какво е , като цяло вдигни и температурата плавно до 27-28 градуса, ако имаш витамини сложи.

Fifoza

Ами снимка май няма да мога да сложа, защото пиша от телефона, но рибето изглежда точно както това на снимката по-горе.

Ще ви послушам и ще вдигна температурата на водата. А колкото до темите в левия панел, попрочетох няколко и всъщност май правя повечето неща както трябва. ПХ-то и Азотът не са замерени, но и това ще стане. Пък и щом успях да добутам до поколение гупите, все пак това означава, че не съм с две леви ръце, нали? *JOKINGLY*

Мерси за съветите!

Ivan_S

Никой не казва, че си с две леви ръце. Дано тази част от нещата, които не правиш правилно, да не се окаже в основата на проблемите. Ако скоро не си пускал нови обитатели, то заболяването или се е отключило поради влошаване на параметрите на средата (което си е следствие от не всичко правено както трябва), или просто си си купил заразени риби. Давай сега с лечението, че да се спаси рибата, после другите неща.
100 l. Malawi mbuna

Fifoza

Добро утро!
Докладвам състоянието на пациента -

снощи всичко беше както   вчера. сутринта - белият налеп е само по долната устна на хелерката, няма уголемяване или разпространяване по тялото. Отделих я в друг съд. Третирах общия аквариум със зелените капки на Сера, сложих и при нея капки. Другите обитатели са си чудесно. Няма видимо заразени други рибки, бебетата гупи разстат като гъбки. Махнах активния въглен от помпата, както пише в упътването на капките. Повиших температурата на 25-26 градуса. Днес водата в аквариума е бистра, леко зелена от капките.

Прочетох и за Азотния цикъл, но в момента нямам ресурс да се занимавам с подробно тестване на всички показатели- "Предстояща премиера"...  *JOKINGLY*

В крайна сметка преди 17 години, когато имах 120 литров аквариум нямаше такива чудеса и 100 000 вида подробности, пък нямах нито една жертва *NO*

А иначе провеждам сифониране  през 5-6 дни. ( и това е нова технология, ама е хитра, признавам )

Това е засега. Ще пиша пак.  :-)

Ivan_S

Това да се чува, дано се оправи рибата и да нямаш други подобни проблеми. Иначе за премиерата, ми давай, всичко ново като занимавка е добре дошло за публиката :). На времето, преди 20 г., и аз съм гъчкал каква ли не твар в аквариуми, които по днешните стандарти за нормално голям аквариум изглеждат като буркани, но ... жертви рядко съм имал и съм вадил стотици гупички. Времената, обаче, се менят, излизат нови техники, науката напредва, рибите стават все по-кекави (както и хората :() и старите акваристични методи отпреди 20-30 г. в 90% от случаите не работят. Та, така, трябва да се движим в крак с времето и да дейтсваме според особеностите му ;).
100 l. Malawi mbuna

Fifoza

Еми не вървят нещата и това си е. След като минаха 3дни и всичко направих по схемата на капките, днес хелерката беше в чудесно състояние. Налепът беше изчезнал и я пуснах обратно. Два часа ме нямаше и после тя беше изчезнала!!! Нито труп има, нито нищо. А пък и едната гупа , тази дето роди преди 5дни, пък нещо се е изкривила в гръбнака и я отделих. Иначе другите риби са добре, бебетата гупи- също.

Това са новостите...

Amev

Сигурно се крие някъде , все пак сигурно е стресирана от смяната , това че налепа е изчезнал не значи да приключваш лечението докрай.

Fifoza

Хе -хе , мерси. Ама няма кой да лекувам. Няма я. Беше голяма и червена, прерових аквариума, няма я.  *dontknow* Сигурно гаднярките Скалариите са закусили... А и сутринта другата гупа е родила и естественият подбор е завършил с 0 оцелели.

Similar topics (5)

32244

Публикации: 3
Прегледи: 4064

33120

Публикации: 3
Прегледи: 3827

51956

Публикации: 5
Прегледи: 3636

3329

Започната от renatibg