• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 15:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какво дъно да изберем за аквариума?

Започната от Dred, 28.05.2004 22:21

« назад - напред »

0 Потребители и 11 Гости преглежда(т) тази тема.

Penta

Цитат на: Amev - 05.09.2015 19:31
Нещо такова имах в предвид...
Да знам, въпреки че всички ти казвахме да не го правиш.  :-)

fam

Цитат на: Penta - 05.09.2015 19:28
Молинезиите няма буквално да ти опасат полянката, по-скоро ще подръпват листенцата и докато се вкоренят растенията ще ги изваждат от грунда. Не са лоши риби, ядат нишковидни ако са гладни, ядат и бактериалната ципа от повърхността на водата.

Сетих се за един друг, пренебрегван у нас вариант за лесно отглеждане на растения. Аз го знам като Walstaad метод, на запад го наричат Dirted Aquarium.
1. Купуваш една торба градинска пръст и застилаш дъното около 2 см. Англичаните използват предимно Miracle Grow Organic Potting Soil.
2. Засипваш го с поне 3 см ситен кварцов пясък - размер 1.5-2 см. Важно е да е ситен за да се запечата.
3. Засаждаш колкото се може повече растения. Първите 2 седмици сменяш по 30% вода два пъти седмично.
4. След около 3 седмици започваш да слагаш поетапно колкото се може повече дребни риби. Храниш ги доста, направо си ги прехранвай.
5. Светиш със 0.3-0.4 W/l  по 10 часа на ден.
6. Никакви торове, никаква смяна на вода (е може на два месеца), никакво сифониране и избягвай изваждане на растения със корените.
7. Аз по принцип нямам филтър, може да се сложи малък вътрешен филтър, но така че да не разбутва повърхността. И все пак няма нужда от такъв.
Растенията растат изключително здрави, изключително бавно. Червените са си червени - зелените са зелени.

Един мой такъв аквариум със две молинези. Чакам женската да роди та да се напълни с риби. Слагам по една дневна доза торове веднъж седмично защото няма достатъчно риби да акат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs26.postimg.cc%2Frkbixo2dx%2Fimage.jpg&hash=3af2566f80a5ffc2d7467b923e89a7c68faa00a6

Даже плуващите по повърхността листенца не махам - да си гният.
Penta, това звучи страхотно за малките ми аквариуми с бетите... мислиш ли??
Между другото ще копирам това ти описания в моята си тема за аквариумите за да си го намирам лесно..ххмммм това може да бъде един On-going project докато другите неща събера и оборудвам ...

Penta

Има и още някои подробности по субстрата,  но това когато се за хванеш да го правиш.

fam

Цитат на: Penta - 05.09.2015 20:07
Има и още някои подробности по субстрата,  но това когато се за хванеш да го правиш.
Добрем имаме сделка... само дано да не навреди  на бетите, че не ми се разделя нито с Айкидо, нито с Конфуций :) така или иначе имам само един малък аквариум - карантинния в който мога да започна...т.е. ако я оплескам ще е само с едниния..

fam

Цитат на: Penta - 05.09.2015 20:07
Има и още някои подробности по субстрата,  но това когато се за хванеш да го правиш.

Master Penta, развитието по този съвместен проект е следното:
1. Аквариума е измит и готов за атака 29х19х29 в см.
2. Почвата Miracle gro potting mix  е налична
3. Току що и  ситния ми, черен, кврцов грунт пристигна- 1-2мм е фракцията.
4. растенията днес или утре ще бъдат закупени...
та какви са подробностите по субстрата, моля?  :-[

Penta

Обработката на пръста по учебник е доста продължителен процес. Целта е да се постигне т.нар Минерализация.
Пръстта се накисва във вода (по възможност даже се и вари малко) и се обира всичко което плува, сменя се водата, пак се обират плаващите боклуци и се оцежда. Оставя се на сянка да поизсъхне . Хората на които им се занимава го повтарят няколко пъти, аз спрях до тук ко. Когато стане полусухо го слагам в аквариума. Моята цел беше да се поизмие от лесно разтворимите и плаващи съставки. Хубаво би било ако намериш и малко глина за цветя (около 100гр) Такава глина обаче съм виждал само в Youtube, аз не съм слагал. Може и без нея.
По форумите пишат за слой пръст 1.5-2 инча (4-5см) абе да има там поне 3 см. Покрива се с дребния грунд обилно, 4 см да кажем, но не повече от 5 см че няма да стигат до почвата корените.

fam

 :kreshtja: купих онзи ден Miracle gro potting mix и докато  днес чаках да ми отговориш за подробностите се разчетох тук там.... и то май има разлика между Organic версията и  това дето съм купила  :duvar:.... не мога да намеря нещо като химичен състав да сравня или повече детайли... и сега пак съм в изходна позиция да търся органик почва от някъде...или да пробвам това, което имам.. но ме е страх да не повредя рибката...имам още няколко тест лентички.. мога д апроверя водата на 3-тата 4тата седмица...и да наблюдавам бетата как ще се държи.. Има ли идеи за решение на казуса?

Penta

Намерих едно ревю в Walmart : " Upon opening the first bag, I was surprised to see how much wood and bark material it contained-almost no soil! "
А идеята е да няма плаващи частици и неразложени органични частици. Аз лично моя съм го правел със най-обикновена градинска пръст :)
Разгледай какво има в торбата и ако са предимно парченца дърво и кори ще трябва да намериш друго.
Или пък просто след накисване и премахване на плуващите части ще остане много по-малко пръст.

fam

За съжаление тук си нямаме градинка... освен по тъмно да отскоча до близкия парк..ама то ще бъде като в онзи Бг филм..дето  изпотрепаха патиците в Кралската градина хахахаха *ROFL*
Нищо де.. той този  няма да е загуба. Цветенцата ми дето са в саксийки ще му се зарадват... днес ще отида до един друг магазин дето знам, че имат голямо градинско отделение.. та ще потърся там..
Не е толкова страшно че се забавям, защото  аз ще стартирам аквариума в неделя...

Друго питане.... ПОнеже и Manado- то  пристигна още онзи ден.. и ми се ще да сменя едрия грунт  в сегашния населен с тропически рибки аквариум, че echinodorus-а дето  го ппосадих преди няколко дни  взе да замалява.. има едно пожълтяващо  листо и  някакви като...ръждиви петънца го   налягат  :'( ...Та въпросът ми е: Мога ли да сменя грунта, но да изпразня аквариума само на около 50-60%  от водата и рибките да си останат вътре.... притеснявам се д ане ги стресирам много ако ги прехвърлям в друг съд, после в аквариума отново и ...не знам кое ще ги  уплаши по- малко..
И понеже четох че и манадото има доста леки частички.. миенето с вряла вода ли е, или със студена? и накисва ли се или просто  в кофата мия, махам каквото е отгоре..пак мия... и така до припадък :)) или  скромните 36  пъти..  :duvar:

Edit: То си има тема за манадото... извинявам се...пак се зачетох там.. и реших че в тези дни, докато не започвам нищо а само подготвям, всъщност мога да накисна въпросния субстрат и  той да си поема вода...докато дойде моемнта да го прехвърля в аквариума...
Много благодаря :) дори самото нахвърляне на хаотичните ми мисли  и  спокойствието че има знаещи хора наоколо, които ще ме срат ако съвсем съм на грешен път, ми действа стимулиращо и ми помага.

Penta

Ако го изпразниш до някъде и махаш грунда ще се вдигне ужасно много органика и ще хванеш голяма черна брада.

Sent from my Mi 4i using Tapatalk


fam

Цитат на: Penta - 09.09.2015 15:40
Ако го изпразниш до някъде и махаш грунда ще се вдигне ужасно много органика и ще хванеш голяма черна брада.

Sent from my Mi 4i using Tapatalk
Тъкмо се връщам от магазина-  Намерих почва и на торбата си пише aquatic доста е тежка за сравнение с другите.  Така че смятаме снабдяването с необходимите неща за решено. В неделя започвам.
В това време, в което бяхме до магазина, бях оставила малко от ппочвата на Miracle Gro в една кофичка от к.мляко да видя длаи ще се утаи.. да- доста голям процен е потънал..така че може би имаше шанс.
И ясно, ще изпразня напълно аквариума. и после ще върна рибките обратно. А до неделята ще оставя manado-То да се кисне в 2 кофи. Спиам с въпросите за сега.
Благодаря сърдечно за всичко. Повече питанки и инфо след като имам развитие :)

stefan4o

Доста интересна тема. Надявам се до два месеца да стартирам нов аквариум, но с по-голям обем от моя и да тръгна по този път с "почва" под грунта. Само така и не разбрах с каква фракция е най-добре да е грунтът. Ще е кварцов, но въпросът е с какъв размер.

niki_o

5 поста по-нагоре е написано,но ето   1,5-2мм. Ситен е за да запечатва почвата :-)

bunzip2

Това с почвата... такова силно дъно, яко трябва да се използва.
Не искам да си представям какво ще се получи, ако се отърват козите... Особено при пресяване на растения и т.н.
Идеята е добра, ама за хора, които сега започват изобщо, не мисля, че е подходящия старт.

Все пак желая успех в начинанието, и дано нещата се развият по план.
Не е зле да има една идея зеолит над почвения слой.

stefan4o

Какво е зеолит? Би ли дал малко жокери. Не съм решил твърдо, но ми се иска растителността да е доста застъпена в големия аквариум (планирам около 160-170 литров). А не искам да торя и да ползувам химия, предпочитам естествения растеж.

Similar topics (5)

42977

Започната от Paskalev


Публикации: 4
Прегледи: 4393

1775

Публикации: 2
Прегледи: 2243

27880

Публикации: 10
Прегледи: 11954

24243

Започната от bbOnyX


Публикации: 13
Прегледи: 6718