• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.07.2025 14:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нов аквариум идеи и съвети

Започната от azanzu, 30.06.2015 20:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

azanzu

осветлението с лентата е за вмомента в последствие вероятно ще отпадне. Аз по принцип съм на същото мнение просто исках да знам твоята позиция. 
за Коб плочките вече има добри захранвания за лед осветление и върешат работа на много пролични пари в ибеи.

azanzu

5 дни командировка и аквата с проблем, който може би аз сам си направих следвайки ръководството на тропика http://tropica.com/en/guide/get-the-right-start/tropica-app/
Пуснах 3 Аманови скариди преди да замина, досега никога съм нямал опит с тях, днес след като се прибрах изненада всичките поляхкови изровени. Махнах ги гадовете.

Penta

За комбинацията Амановите скариди и дребни полянкови растения две мнения няма :)

azanzu

взех днес още един таймер за ЦО2-то да го включа отделно от осветлението. Колко време преди осветлението трябва да се включва, и кога трябва да се гаси.Чакам още един таймер от китай за осветлението да стане стъпаловидно понеже тук трудно се намират таймери на 12 волта

azanzu

Наместих таймера за ЦО2-то един час преди осветлението и спира един час преди да се изгаси осветлението правилно ли е или ?
Днес е ден 23 от старта и ден 17 с от както има растения  мисля тези дни да пусна обитателите. Който ще са:
7 Галаксита
5 Разбора макулата
20 жълти скариди
За сега светя по 5 часа на ден. Растенията не са мръднали нито към лошо нито към по добро(изглеждат в добро състояние) няма алги, нишковидни и други водорасли.
Параметрите вмомента са:
No3 - 3
No2 - 0
GH - 9
KH - 5
PH - 6.6
TDS - 107
Не торя с нищо добавям по 1/3 доза ГЛУТАРАЛДЕХИД на 2-3 дни.
Кога трябва да започна да добавям торове ?
Да увеличавам ли времето на осветлението или е рано още ?

petko

Осветлението го остави още малко така.
Може по малко да почнеш да ториш.
Това TDS - 17 вярно ли е?

azanzu

Цитат на: petko - 23.07.2015 22:48
Осветлението го остави още малко така.
Може по малко да почнеш да ториш.
Това TDS - 17 вярно ли е?
пропуснал съм нулата 107

zariio

Този глутаралдехид също може да го спреш, голяма полза в момента от него няма.Нямаш водорасли понеже си уцелил точното осветление о не заради глутаралдехида.Другото Петко ти го е казал. 
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

anton_banchev

Цитат на: azanzu - 06.07.2015 22:09
Силното осветление е от диодната лента наистина свети много.
И двете фирми точно това правят купуват крушки за дребни центове от китай и само си слагат името.После по 10 лева на пазара и 2 години гаранция. За тази печалба остана и да не я сменят гаранционно. Аз поръчвам от китай по 50 цента до долар са. Случва се и по някоя с лошо качесво но това си е риска. Почти цялото осветление вкъщи е от китайски сайтове немога да се оплача за сега.

Какви комбинации на цветови температури трябва да гоня. За момента съм се насочил към 6500 келвина защото прочетох че Амано ползвал такова.
Някой да сподели от опит

Най-добре е с мощни диоди, но искат сериозно охлаждане. Там се комбинират студено бели, червени и сини диоди. Лентите също са вариант, но за изцяло растителен не знам колко ще вършат работа. Тези COB ленти са с изправен ток и не са влагозащитени. Влагата ще ги съсипе. Иначе в тези мебелни луни могат да влязат едни квадратни лед модули на самсунг. Диодите трябва да се защитени от влагата при всички положения. Има и лакове за запечатване, има и готови продукти с IP защита. Аз лично от една година светя с лед ленти, като са 6000к, 4000к, 3000к, син и червен цвят( може направо и RGB, за да даде лилаво). Нямам взискателни растения, но тези растат с пълна сила.
P.S. - китайските ватове са като китайските ватове на касетофоните на илиенци - 2х 200 w касетофон :)))

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2Fl5pu50o2x%2F20150510_215529.jpg&hash=60537ae33d8e67afb31da576bbfa57779845e0c7

azanzu

Цитат на: anton_banchev - 24.07.2015 16:26
Най-добре е с мощни диоди, но искат сериозно охлаждане. Там се комбинират студено бели, червени и сини диоди. Лентите също са вариант, но за изцяло растителен не знам колко ще вършат работа. Тези COB ленти са с изправен ток и не са влагозащитени. Влагата ще ги съсипе. Иначе в тези мебелни луни могат да влязат едни квадратни лед модули на самсунг. Диодите трябва да се защитени от влагата при всички положения. Има и лакове за запечатване, има и готови продукти с IP защита. Аз лично от една година светя с лед ленти, като са 6000к, 4000к, 3000к, син и червен цвят( може направо и RGB, за да даде лилаво). Нямам взискателни растения, но тези растат с пълна сила.
P.S. - китайските ватове са като китайските ватове на касетофоните на илиенци - 2х 200 w касетофон :)))

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2Fl5pu50o2x%2F20150510_215529.jpg&hash=60537ae33d8e67afb31da576bbfa57779845e0c7

имам КОБ диодна плочна 17 сантиметтра изцяло е подводата вече 3ти месец няма проблем единственодоста си пойграх да запечатам спойката между плочката и кабела.
При мен ссичко е отворено нямам какпак или нещо подобно дали ще влияе влагата толкова.

anton_banchev

Цитат на: azanzu - 24.07.2015 20:15

имам КОБ диодна плочна 17 сантиметтра изцяло е подводата вече 3ти месец няма проблем единственодоста си пойграх да запечатам спойката между плочката и кабела.
При мен ссичко е отворено нямам какпак или нещо подобно дали ще влияе влагата толкова.

Ами общо взето ще е колкото изкарат. SMD диодите или други типове диоди ( без широкоъгулните,насочени и овални малки диодчета) са открити и влагата може да ги изгори. От кой град си? Мога да ти кажа къде да си вземеш 100мл. лак и да си запечаташ лентите. Тези в луничките са ти в термопроводим силикон и те са ок. Влагата и променливото напрежение могат да ти прецакат лентата. А тази COB плочка е 100% с някакво покритие  IP66-IP67 поне. Относно този лак - около 2-3 лв са 100мл.

azanzu

Какъв лак точно да си взема, по принцип има ленти с защитен слаух давад ги влагоустойчиви но са слабички понеже греят  и ако са силни няма да издържат в шлауха.
КОБ-а има някакво покритие подобно е на тези лед лампите с силиконовото покритие.

Penta

Чета ти постовете и ти се чудя :

Цитат на: anton_banchev - 24.07.2015 21:13
Тези в луничките са ти в термопроводим силикон и те са ок.

Така че дай да запечатаме и топлоизолираме другите белким не се охлаждат ли ?

Цитат на: anton_banchev - 24.07.2015 21:13
Влагата и променливото напрежение могат да ти прецакат лентата.

Има LED диоди които работя и с променливо напрежение ли ?

Цитат на: anton_banchev - 24.07.2015 16:26
Тези COB ленти са с изправен ток и не са влагозащитени.

А променливотоковите диоди са влагозащитени?

anton_banchev

Цитат на: Penta - 24.07.2015 22:44
Чета ти постовете и ти се чудя :

Така че дай да запечатаме и топлоизолираме другите белким не се охлаждат ли ?

Има LED диоди които работя и с променливо напрежение ли ?

А променливотоковите диоди са влагозащитени?

1. Явно нямаш представа от охлаждане на диоди.....
2. Мощните диоди работят на променливо напрежение и постоянен ток. Мени се напрежението в зависимост от товара, който е закачен на токовия драйвер.
3. И от двата вида има влагозащитени. Зависи какво качество ще избереш.
Не виждам смисъм да пиша във форума, след като някои хора се чудят какво да правят.
Българска работа.... аз ти се чудя на изказванията.... работил съм го това доста време, но явно ги разбираш. Сигурно си пазаруваш само от V-tec и Viva lux ( само разбирачи са там) или aliexpress е другото място. А на колегата, който се интересува, само на лично, за да не се изказват неподготвени хора в темата.

petko

Цитат на: anton_banchev - 24.07.2015 23:28

2. Мощните диоди работят на променливо напрежение и постоянен ток. Мени се напрежението в зависимост от товара, който е закачен на токовия драйвер.

И аз се чудя на твоето изказване,а уж си работил това нещо.
Знаеш ли какво е променливо напрежение?
Напрежението, което си мени посоката е променливо напрежение.
Другото няма да коментирам.

Similar topics (5)

50189

Публикации: 12
Прегледи: 6452

56403

Публикации: 3
Прегледи: 2546

60123

Публикации: 4
Прегледи: 3498

52246