• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 16:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Преглеждайте съобщенията от ВИК

Започната от petko, 12.07.2015 12:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

petko

Ако бях го направил вчера, нямаше да загубя всички червени неона.Е вече ще го правя.
По принцип много рядко използвам кондиционери,само след ремонти на ВИК,а тогава даже и пропускам смяна, за по-сигурно.Нито е имало обилни дъждове та да се съмнявам във водата.Правих си обичайната смяна на вода,както всеки друг път на 300л аквариум 30-40 процента направо с маркуч от чешмата.Още докато се пълнеше аквариума ми направи впечатление няколко неона стояха на едно място и се поклащаха неестествено.Друг път всички риби отиват на вливащата се струя вода,но не и сега.Но не им обърнах внимание.
Час след смяната на водата с ужас видях няколко умрели неона.
Започнах да търся проблема.Те можеше да са два голяма температурна разлика или качеството на водата.Веднага сипах кондиционер,винаги държа под ръка.При смяната температурата беше паднала с 4градуса,но това никога не ми е създавало проблем.Все пак аквариума е голям,а и самото доливане на вода отнема около час.
Другите обитатели,гупите бяха със свити перки близо до повърхността,керитата стояха на едно място без видими проблеми.
Най-странното беше,което ме озадачи много какъв може да е проблема, на скаридите не им пукаше какво става,държаха се нормално(неокаридини и аманови).
Какво е това ,че само червените неони пострадаха.Нито един не оцеля.
Вечерта реших да видя сайта на ВИК и какво да видя.Вече май по-често ще влизам там особено преди смяна на вода.

Цитат от ВИК
Планирани ремонтни дейности в община Търговище

СЪОБЩЕНИЕ

,,Водоснабдяване и канализация" ООД Търговище съобщава на своите абонати, че на 11.07.2015г от 09.00ч. до 13.00ч. ще извърши промивка на водопроводната мрежа на град Търговище. През целият ден питейната вода ще бъде прехлорирана, а на някои места и с повишена мътност, което я прави неподходяща за директна консумация. За посоченият период от време е възможно понижаването на налягането и прекъсване на водоподаването по високите етажи на сградите.

Днес вече всичко е нормално.

wwladoo

Здравей!!Тия номера с предозирането на хлорните съединения ВИК ги правят често,дори и да няма ремонти и профилактика.Преди 3 год в Бургас в централна градска част,доста колеги-любители си измориха дискуси и редки видове риби  за доста пари събирани с години.Толкова беше предозирано,че дори и престояла вода 36часа не беше помогнала,при някои колеги, а камо ли директно от чешмата.Въпросното предозиране се оправи след като водата беше престояла 1 седмица в бидони със силна аерация в тях,не помагаха никакви препарати и кондиционери.Понякога водата директно от чешмата има увеличено съдържание на инфузория, и по едрите риби им се наблъсква в хрилете и ги задушава.Понякога е едра инфузорията и се вижда и с просто око,но за съжаление не всеки път е едра и се вижда.Извода е, има един лаф ,,вържи попа да е мирно селото,,трябва да се избягва опресняването директно от чешмата доколкото е възможно,поради горните причини--предозиране, инфузория и тем подобни гадости.В Бургас по старите акваристи си знаем,водата е хубава  само няколко месеца от средата на юни, юли, август и септемри,когато язовир Камчия е утаен,ако е дъждовна годината и през тези месеци е зле,защото предозират и то в пъти.Да гупите често реагират по този начин,със свиване на опашките стават като слепени,когато състава на водата не им хареса.Освен от предозиране,може и да се получи тази реакция от рязката смяна на параметрите на водата/т.е. осмотичен шок/
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

kasaba

Цитат на: wwladoo - 12.07.2015 13:08
Толкова беше предозирано,че дори и престояла вода 36часа не беше помогнала,при някои колеги, а камо ли директно от чешмата.Въпросното предозиране се оправи след като водата беше престояла 1 седмица в бидони със силна аерация в тях,не помагаха никакви препарати и кондиционери.
Направо описа текущата ситуация при мен. Тези от ВИК-то ме съсипват с този хлор 5-6 месеца вече.

Penta

.Понякога водата директно от чешмата има увеличено съдържание на инфузория, и по едрите риби им се наблъсква в хрилете и ги задушава.Понякога е едра инфузорията и се вижда и с просто око,но за съжаление не всеки път е едра и се вижда.

Преди 3 седмици мисля беше, гледам си бялата вода, вечерта светя с фенерче - цялата вода е наситена с микроскопични мехурчета газ който не излиза а се носи. И така няколко дена. Спрях филтъра за 30-тина мин и повечето се събра близо до повърхността. Една вечер сложих UV лампа и на сутринта 90% от "точиците" ги нямаше - бяха си видими точици.
Последните 2-3 седмици водата след смяна си стои бяла, не се забелязват с просто око точки и прочие и не е така фрапиращо.
Сега като прочетох това твое изказване нещата си идват на мястото.
Погледнах сега сайта на ВиК- Варна, последно има резултати от 12 и 13.02.2015 : pH 8.1 - ходи гледай растения :)
http://vikvarna.com/download/bg/6/Tablici.doc

bustama

За растителните... не разбирам, защо въобще сменяте вода.  :-)

petko

В Бургас по старите акваристи си знаем,водата е хубава  само няколко месеца от средата на юни, юли, август и септемри,когато язовир Камчия е утаен,ако е дъждовна годината и през тези месеци е зле,защото предозират и то в пъти.
И за мен тези месеци е най-стабилна водата и много не и обръщам внимание тогава.Даже бих включил и октомври зависи от годината.
За малките аквариуми винаги оставям водата да престои.

Цитат на: Penta - 12.07.2015 15:30

Последните 2-3 седмици водата след смяна си стои бяла, не се забелязват с просто око точки и прочие и не е така фрапиращо.

Винаги след смяна водата ми седи леко бяла.Не знам дали са инфузории или просто леко се нарушава баланса в аквариума.В интерес на истината този път си беше кристална след смяната. :-)

Цитат на: bustama - 12.07.2015 16:07

За да си поправим грешките през седмицата. :-)

zariio

Мисля си колко ли хора влизат в сайта на ВиК и колко са знаели че водата е негодна за пиене.Такова нещо би трябвало по медиите да се уповестява.Дано се намери някой да заведе дело та да се замислят дали е правилно така.

ЦитатЦитат на: bustama в Днес в 15:07

Ти сериозно ли :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Penta

Цитат на: bustama - 12.07.2015 16:07

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.trademarkia.com%2Flogo-images%2Fretail-services-llc%2Fthe-fun-starts-here-85376172.jpg&hash=f1594298becbd3942d7332f1e97d05c51a7d3532

bustama